Depeše o coververzích

Depeše o coververzích

Z kolika perspektiv lze nahlédnout a do jakých kontextů se dá zasadit fenomén hudební předělávky? Odpověď skýtá následující článek, jehož mottem by mohlo být hledání coververze jakožto otisku osobního stylu.

Rouhaví Depeche Mode

Rouhaví Depeche Mode

Depeche Mode mají problém. Nejsou totiž dost velcí v Británii – takže zamýšlejí být největší kdekoliv jinde. Důvodem jejich rozhodnutí může být i snaha BBC zakázat singl ve vysílání, což se nakonec nestalo, ale je vysoká pravděpodobnost, že k tomu nakonec skutečně dojde, pokud vyberou jako následovníka „Master And Servant“ track, který uzavírá jejich nové album Some Great Reward.

Síla a dokonalost - 1984

Síla a dokonalost - 1984

Myslím, že to není tak dávno, co Depeche Mode byli bráni jako žert. Ty jejich zoufale plytké rané singly, ta nudná televizní vystoupení, ta monotónní show na Speak And Spell Tour. A potom se muselo přihodit něco velmi, velmi zvláštního. Náhle, se hoši z Basildonu ohlédli za tím vším, co doposud udělali a rozhodli se to sbalit a zahodit do nejbližší popelnice a s novým ranním rozbřeskem se proměnili v uskupení produkující skutečně úžasné songy, klidně i s „politickým varováním“, a tím vše přepsali.

Rudí rockeři na Smaragdovém ostrově – Dublin 1983

Rudí rockeři na Smaragdovém ostrově – Dublin 1983

Grafity na zdech je přesně takové jaké by se dalo čekat, zejména pokud si již četl titulky v novinách a viděl záběry na vysoké boty. –T.O.H , THe Clash. The Provos. Ale když projíždíš dál na okraj toho samého města, (s málo rušnými ulicemi na hlavní město, spíše jako Yeovil během polední zavíračky), tak volbou místních jsou spíše klasické rock and rollových kapely…zvláštní... Dublin je město plné překvapení.

Písně víry, naděje a zkaženosti – Dortmund 1990

Písně víry, naděje a zkaženosti – Dortmund 1990

Rok 1990 byl úžasným rokem, plným očekávání. Československo se v té době podobalo jednomu velkému fanklubu britské skupiny Depeche Mode, v každém městě se pořádali "Srazy" fanoušků Depeche Mode a všichni jsme čekali, že Depeche Mode k nám přijedou živě v rámci tour k albu Violator. I v těch nejmenších městech se zakládali tzv. LOMy, tedy pobočky volného sdružení Depeche Mode Friends a i v těch nejzapadlejších vesničkách bylo možné narazit na kopie Davea Gahana.

Depešáci prišli. Unavení a chladní

Depešáci prišli. Unavení a chladní

Ekonomický denník Hospodárske noviny priniesol po koncerte Depeche Mode v Bratislave vlastnú recenziu uverejnenú aj na ich webových stránkach. Článok vyvolal naozaj búrlivé a nesúhlasné reakcie ľudí, ktorí si koncert a hudobnú udalosť roka možno vychutnali aj s pocitom "prvý a posledný krát". Nenechajte sa však odradiť novinárskymi perlami typu "Little 16", či pocitom, že recenzentka Kristina Vulgan, bola na inom koncerte ako zvyšných 32 tisíc ľudí.

Slzy v mých stopách - Londýn 1997

Slzy v mých stopách - Londýn 1997

Roku 1997 se vrátili na hudební scénu Depeche Mode. Z jakých bolestí se vraceli, poodhalil ve svém rozhovoru pro Q magazine Dave Gahan. Z tohoto rozhovoru bylo velmi často citováno a ještě dnes z něj pořádně mrazí.

Birmingham 1993 - Okázalost co požírá sama sebe

Birmingham 1993 - Okázalost co požírá sama sebe

Psal se nádherný rok 1993 a v jeden velmi příjemný červnový den přijeli do Prahy Depeche Mode, prožili jsme neskutečné 2 hodiny extáze, v období, které je považováno za vrchol toho co hoši z Basildonu, kdy předvedli.

Čo rok dal, čo rok vzal - 2006

Čo rok dal, čo rok vzal - 2006

Tak, a je to tu opäť - koniec ďalšieho roka, ďalšia uzavretá kapitola ľudských životov a nová nádej, čo všetko prinesie kapitola nová. Kým teda ďalšiu kapitolu navždy uzavrieme, skúsme si letmo prelistovať jej stránky.

Live Here Now: Depeche Mode

Live Here Now: Depeche Mode

Staré dlhy vraj treba do konca roka všetky splatiť. A tak s polročným opozdením zverejňujeme skvelú reportáž z turné "Touring The Angel", kde sa pozrieme do zákulisia s produkčným tímom "Live Here Now", ktorý zabezpečoval nahrávanie koncertov z tretej a štvrtej časti spomenutého turné. Príjemné čítanie a spomínanie.

V štúdiu s Depeche Mode - 2005

V štúdiu s Depeche Mode - 2005

S Depeche Mode sme prostredníctvom článkov na dm.sk urazili zasa kus cesty a je čas poohliadnuť sa po minuloročnom úspešnom albume "Playing The Angel". Ten si pripomenieme krátkym priblížením nahrávania slovami Davida Gahana a následne jemne úsmevnou recenziou, o ktorú sa postaral korešpondent známeho britského denníka The Observer.

Návrat Martina Goreho - 04/2003

Návrat Martina Goreho - 04/2003

Krátko po vydaní sólového albumu Martina Goreho, "Counterfeit²", sa na stránkach magazínu "Boyz", orientovaný na gay komunitu, objavil s Martinom rozhovor, ktorý sa dotýkal nielen jeho aktuálnej práce, ale nezabudlo sa zaspomínať na 1980-te roky, kedy sa Martin obliekal naozaj výstredne. O "výsledku", ktorý miestami postráda hlavu a pätu, si urobte názor sami.

Virtuálna alternatíva - 04/2001

Virtuálna alternatíva - 04/2001

Depeche Mode sa na jar v roku 2001 opäť blysli ďalším štúdiovým albumom, ktorým opäť spôsobili menší chaos nielen na hudobnej scéne, ale aj v radoch fanúšikov, tak ako je to u nich zvykom od vydania albumu "Violator". Počas mesiacov marec a apríl poskytli chalani niekoľko "promo" rozhovorov a tu je jeden z nich.

S Depeche Mode na turné – 1998

S Depeche Mode na turné – 1998

Po štyroch rokoch sa v roku 1998 Depeche Mode opäť vydali na turné, aby s fanúšikmi oslávili vydanie kompilácie hitov "The Singles 1986 - 1998". Reportáž magazínu New Musical Express zachytáva atmosféru druhého večera berlínskej zastávky skupiny, ktorý sa uskutočnil v sobotu 19.septembra 1998 v legendárnom amfiteátri Waldbuhne.

Mode World - 1997

Mode World - 1997

Reportérka Janet Trakin z magazínu Hits sa stretla s chalanmi s Depeche Mode v New Yorku, kde práve dokončili filmovanie videoklipu k singlu "It's No Good". Krátky rozhovor zmapoval hektické obdobie rokov 1994 - 1996, kedy skupina "bojovala" s existenčnými problémami, ktoré sa dotkli životov všetkých ich členov.