Keď Morrissey písal o Depeche Mode (2020)

Keď Morrissey písal o Depeche Mode (2020)

Depeche Mode mali v roku 1981 pocit, akoby mali svet vo svojich rukách. Po veľkolepom nástupe na hudobnú scénu s debutovým albumom "Speak & Spell", ktorý obsahoval aj nadčasový singel "Just Can´t Get Enough", sa zdalo, že ich raketový nástup nemôže už nič ohroziť.

Napriek všetkému sa však našiel jeden hudobný kritik, menom Stephen Morrissey, ktorý bol vo svojom hodnotení, povedzme trochu ostrejší a dá sa bezpečne povedať, že budúci líder The Smiths nebol ohromený tým, čo videl.

Morrissey sa v tom obodbí už niekoľko rokov venoval písaniu o hudbe a dokonca sa zviditeľnil hanebnými poznámkami na adresu The Sex Pistols a Ramones, keď tieto dve kapely vystupovali v Manchesteri. Nastal teda čas, aby "Mozov" preslávnený hnev pocítili aj samotní Depeche Mode.

Osudný koncert sa konal 5.augusta 1981 v manchesterskom klube Rafter´s. K vydaniu slávneho singla "Just Can´t Get Enough" chýbal celý mesiac, no napriek tomu bol celý ošial okolo Depeche Mode doslova hmatateľný, čo Morrisseyho zjavne vytáčalo, keďže tomu rozruchu absolútne nerozumel.

Svoju recenziu uviedol skutočne bizarným rypnutím na adresu Depeche Mode, keď to celé zhrnul do slova "otrepané", čo je slovo, ktoré by Vám pri pomyslení na túto priekopnícku kapelu rozhodne nevzišlo na um. "Depeche Mode možno nie sú tou najnudnejšou kapelou, aká kedy kráčala po tejto Zemi, no rozhodne sú v kurze. Ich sofistikovaný nezmysel len úspešne zdôrazňuje, akí smiešne nenápadní v skutočnosti sú," uviedol Morrissey vo svojej recenzií pre magazín Record Mirror.

"Zrazu tu máme štyroch Barry Whiteov (vo verzií, pri ktorej sa človeku dvíha žalúdok). 'Na svoju lásku nie si dostatočne bláznivý' vyhlasujú v monotónnom rytme, čím su doslova nudní." A následne zlomyseľne dodáva: "Oživujú tak každé vražedné monotónne klišé známe modernému človeku a skladba "New Life" sa netvári o nič lepšie, než nevýrazné želé. Človek z 'Jackie' bol však ohromený aspoň tým, že títo chlapci majú pekné účesy. A dopravníkový pás sa nezastavoval."

Záver jeho recenzie nie je o nič príjemnejší, nakoľko sa Moz rozhodol pustiť do publika, ktoré inak oceňovalo lahodné zvuky kapely, čo Morrisseyho rozhodilo viac, než samotný výkon Depeche Mode a nedokázal tak pochopiť, prečo bol každý z prítomných doslova ohromený.

"Predskokani Ludus, ktorí si očividne priali byť v ten večer kdekoľvek inde, predviedli publiku, pravdepodobne trpiace hluchotou, vášnivý set. Ludus sa však utápajú v skazenosti iných a preto ich hudba ponúka všetkým všetko. Ich líder sa pre spev narodil a disponuje predstavivosťou ďaleko väčšou, než v akú môžu Depeche Mode dúfať. Napriek tomu Depeche Mode 'Jackie' dostali. Na tomto svete už niet spravodlivosti!" uzavrel dôrazne svoj príspevok.

Na rovinu, ak by Morrissey nemal tak zlomyseľne skeptický jazyk, tak by sme si zrejme nikdy nevychutnali tú vtipnú lyriku The Smiths, ktorá bola úplne jedinečná nájmä vďaka jeho pesimistickej perspektíve tohto sveta. Častejšie sa však jeho slová zdajú viacmenej trpké, ako práve v tomto prípade. Javí sa to totiž tak, akoby Moz žiarlil na lásku, ktorá sa Depeche Mode dostávala v časoch, keď jeho hudba ešte stále narážala na hluché uši.

pozn. 'Jackie' je zrejme označenie publika, viacmenej tej ženskej časti

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa