Hádky a litre kávy (1985)

Hádky a litre kávy (1985)

Trochu humorne o časoch, kedy boli Depeche Mode ešte mladé uchá a udržať na uzde svoj temperament dalo dosť zabrať, obzvlášť keď sa blížil čas vystúpenia a nervozita stúpala.

"Tesne pred vystúpením nevieme, čo so sebou, takí sme nervózni," povie Andy Fletcher z Depece Mode. "Pobehujeme hore dolu po šatni, nadávame jeden na druhého, ako aj na chalanov z technického štábu, a hlavne pijeme litre kávy. Ale aktuálne koncerty prebiehajú vcelku hladko." Najpopulárnejšia britská electropopová štvorica prezrádza recept na zvládanie stresu.

Opora

"Nevieme si pomôcť, jednoducho sme nervózni," pokračuje Andy. "Už na základnej škole, v Basildone, sme s Martinom patrili medzi najproblematickejších žiakov. Nedokázali sme obsedieť. Učitelia si z nás už trhali vlasy, no skrotiť nás nedokázali."

Keď Martin, Andy a budúci mozog kapiel Yazoo a The Assembly, Vince Clarke, privítali medzi sebou speváka Davida Gahana, mali pocit, že konečne našli niekoho kľudného. "Dave bol taký hanblivý chalan," spomína Martin. "Spočiatku to nebolo také náročné, no keď to začalo byť s Depeche Mode vážne, musel sa naučiť byť skutočne zdržanlivý, hlavne kvôli tomu, čo so sebou prináša šoubiznis."

Pokojnejšie to však začalo byť až po tom, čo v roku 1982 Vinceho Clarka nahradil Alan Wilder.
"Londýnčania sú omnoho väčší flegmatici, než ostatní Briti," vysvetľuje najstarší člen Depeche Mode. "V rušnom veľkomeste sa musíte permanentne ovládať. Inak vás to postupne zničí. To možno vysvetľuje fakt, prečo ma už krátko po mojom príchode do kapely začali považovať za akúsi oporu."

Potkanie hniezdo

Hodiny pred koncertom to v šatni Depeche Mode, aj napriek Alanovej prítomnosti, pripomína hotový blázninec. "Stále nechápem, že sú schopní robiť taký zmätok," smeje sa Alan. "Ale s hrdosťou môžem povedať, že s blížiacim sa vystúpením sa mi vždy darí ich trochu ukludniť. Viete, kedysi sme boli v hale prítomní už celé hodiny pred koncertom a bolo to vždy veľmi vyčerpávajúce. Dnes zostávame v hoteli čo najdlhšie, ako je len možné. Takisto v autobuse, cestou na vystúpenie, sa snažíme myslieť na koncert čo najmenej. Výborný spôsob, ako to zvládnuť, sú Scrabble."

Dokonca aj medzi zvukovou skúškou a samotným koncertom urobia chalani z Depeche Mode všetko pre to, aby unikli stresu. "So štyrmi vysielačkami sme v neustálom kontakte s chalanmi na pódiu," povie Alan. "Takto sa nemusíme obávať, či nám syntezátori na poslednú chvíľu nevypovedajú službu."

"Andy s Martinom trávia často posledné chvíle pred vystúpením na ich trenažéroch," prezradí Alan. "Pár minút na tých bicykloch a okamžite sa ukludnia. Dave takisto konečne pochopil, že to jeho neustále pitie kávy veci len zhoršuje. Dnes presedlal na malinovku. Ak by si aj ostatní vzali z neho príklad, tak by sme nad stresom definitívne zvíťazili."

zdroj: Hitkrant (Netherlands), dmtvarchives.com

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa