Backstage: Martin Gore

Backstage: Martin Gore

Rozhovor s Martinom Gorem pre dánsku televíziu, ktorý sa odohral deň po úspešnom vystúpení Depeche Mode v Kodani, v rámci Tour Of The Universe 2009.

Martin Gore, jeden z členov Depeche Mode, ktorí celosvetovo predali dodnes viac ako 75 miliónov albumov a ktorí na scéne fungujú celých 29 rokov. Ty sám si jeden z najrešpektovanejších skladateľov tejto planéty... takže, vitaj v našej relácii a vďaka, že si si na tento rozhovor našiel čas.
Martin:
Ďakujem pekne.

Rozhovor by sa patrilo nejakým spôsobom uviesť, tak nám skús v krátkosti Depeche Mode predstaviť.
Martin:
No... Depeche Mode sú veľmi stará kapela, sme tu už príšerne dlho. Sme postavení na elektronických základoch, ale takisto využívame gitary, ako aj ďalšie nástroje, ale to gro tvorí elektronika a počítače. No a dodal by som, že sa orientujeme hlavne na popovú hudbu.

Byť úspešní, ako ste úspešní práve vy, myslíš, že je to zásluhou talentu alebo obyčajného šťastia?
Martin:
Myslím, že v časoch, kedy sme začínali, to bola vyložene zásluha šťastia. Jednoducho sme robili správne veci v správnom čase, no a hlavne sme boli poháňaní Vincem Clarkem, ktorí bol v tom čase vlastne lídrom kapely. Takže, ak by nebolo jeho ambícii a hnacej sily, tak si myslím, že dnes by sme boli už dávno zabudnutí.

Keď sme si teraz pozreli úvod kodaňského koncertu a pozrieme sa cez ulicu, kde postávajú vaši fanúšikovia, nedá sa nevšimnúť, že niektorí sa podobajú na teba, iní na Andyho a ďalší na Davida. Ktorí sú podľa teba najviac super?
Martin:
Ak mám byť diplomatický, tak musím povedať, že žiaden z nich, ktorí sa chce na niekoho podobať, nie je super. Mne to už dnes príde trochu prežité, keď sa ľudia obliekajú rovnako a hlavne keď sa snažia na nás podobať.

Akí je to pocit, keď si uvedomíš, že je tu toľko ľudí, pre ktorých vaša hudba tak veľa znamená, premýšľaš vôbec o tom niekedy?
Martin:
Ale áno, ešte stále ma to dokáže ohromiť. Čo sme vyrazili na toto turné, tak sme mali menšie problémy a museli sme začať odznova... viete, niekedy, keď ste nejaký čas mimo toho diania, tak trochu zabudnete, že ten obdiv a zbožňovanie tu stále je, že to nie je len o samotnej hudbe, ale svojim spôsobom je to pre tých ľudí aj akýsi životný štýl. Sú tu stále ľudia, ktorí doslova kempujú pred hotelmi, spievajú si naše skladby v hotelových halách a keď nás zhliadnu, tak väčšinou doslova stratia reč.

Ani sa im nečudujem. Podľa mňa je úžasné, ako sa ty osobne prezentuješ na pódiu, so všetkými tými zvláštnymi doplnkami. Prečo to vlastne robíš? Alebo sa spýtam inak, bol by si vôbec schopný bez toho vystúpiť?
Martin:
Vyrastal som v časoch glamovej éry, vtedy som bol vo veku, kedy som bol najviac ovplyvniteľný, takže pre mňa samotného je omnoho zaujímavejšie vyjsť na pódium v určitom kostýme, než len v obyčajných džínsoch a tričku. Niekto mi síce radil, aby som skúsil niečo medzi tým, ale v kostýmoch sa cítim lepšie.

Martin: Pitia som sa vzdal asi pred troma rokmi. Dokonca sa aj zdravo stravujem, som vegetariánom už od roku 1993, konzumujem veľa rýb a cvičím takmer každý deň, teda hlavne na turné. Teraz to vychádza aj šesťkrát do týždňa, čo je veľmi dobré. Viete, vzdanie sa alkoholu, to bola v mojom živote skutočne veľká vec, stopol som to v polovici predošlého turné, čo bol skutočne veľký úspech. Viete, životný štýl vás k tomu bodu dovedie tak či tak, predtým to bolo také rock´n´rollové, ale zastaviť to všetko, to bolo skutočne úžasné.

Martin: Veril som tomu mýtu, že komponovať a pritom nepiť alebo nebrať drogy, je skutočne veľmi zložité, no keď som s tým prestal, zistil som, že to ide omnoho jednoduchšie. Napísal som omnoho viac skladieb, pretože som mal k dispozícii omnoho viac energie, takže pred začiatkom nahrávania albumu "Sounds Of The Universe" som mal k dispozícii 22 skladieb. Vždy sme začali so šiestimi skladbami a počas pauzy v nahrávaní som bol schopný dodať ďalších šesť.

To je neuveriteľné. Takže teraz je pre teba omnoho jednoduchšie zachytávať emócie?
Martin:
Myslím, že teraz je to pre mňa naozaj omnoho jednoduchšie. Áno.

Martin: Viete, ako kapela sme počas celej tej doby urobili veľmi veľa chýb, ja osobne takisto. Ak by sme niektoré veci nezmenili, tak by sme dnes neboli tam, kde sme. Jednoducho sme tým procesom poučenia sa museli vždy prejsť.

Ty si dnes otcom troch detí. Aké to je byť si vedomý, že tvoje deti postupne prejdú etapami, kedy budú robiť podobné chyby a ty sa na to všetko budeš pozerať len z úzadia?
Martin:
To je trochu zložité. Viete, dnes je tu so mnou moja 18-ročná dcéra, premýšľala, či by na budúci rok nešla študovať na univerzitu, stále si však nie je na 100% istá, či sa má na to dať alebo či sa radšej na rok neskúsi presťahovať do Londýna. Je zložité byť v úzadí a sledovať jej rozhodovanie. Viete, keď raz dieťa dosiahne 18, už mu nemôžete dávať nejaké podmienky, či ho obmedzovať, to dieťa je dospelé. Moja druhá dcéra, v auguste bude mať 14, je dnes úplne zbláznená do EMO scény, viete, tie kapely ako My Chemical Romance a podobne, po celý čas je obklopená chalanmi, všetci sú v čiernom ... ale o tom radšej veľa hovoriť nebudem :)

Veľmi pekne ďakujem za venovaný čas...
Martin:
Aj ja ďakujem ...

Dúfam, že to nebolo veľmi príšerné.
Martin: Nie, nie, bolo to zábavné.

zdroj: YouTube


Názory Devotees (15)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa