Wherehouse, Los Angeles, 20/03/1990

Wherehouse, Los Angeles, 20/03/1990

"Mesto žiada Wherehouse o preplatenie škôd spôsobených násilným davom"... tak znel titulok denníka The Times (Los Angeles), krátko po udalostiach spojených s vydaním albumu "Violator" v Spojených štátoch.

Predstavitelia mesta Los Angeles, ako aj predstavitelia polície, žiadajú predajňu na La Cienega Boulevard o zaplatenie sumy 25 000 dolárov, ktorá pokrýva náklady súvisiace s upokojením rozvášneného davu, tvoreného tisíckami nedisciplinovaných a hysterických fanúšikov, pokúšajúcich sa zhliadnúť britskú rockovú skupinu Depeche Mode.

Viac ako 130 príslušníkov losangelskej polície, v plnej zbroji, požadovalo počas utorkovej noci rozptýlenie davu 5 000 fanúšikov, zhromaždených pred obchodným domom Wherehouse. Sedem ľudí, vrátane mladej dievčiny, bolo davom utlačených v momente, ako dav prerazil sklá na vstupných dverách a snažil sa dostať do priestorov predajne, povedal hovorca polície.

Člen mestskej rady, Zev Yaroslavsky, dodal, že majitelia Wherehouse postupovali pri organizácii udalosti, ktorá "ohrozila zdravia a bezpečnosť tisícok mladých ľudí", až "neospravedlniteľne nedbalo" a zároveň vyzýva predstaviteľov spoločnosti, aby metskej časti Wilshire preplatili náklady spojené s udržaním poriadku.

The Wherehouse pozvalo štyroch členov anglickej syntezátorovej kapely, aby sa zúčastnili autogramiády súvisiacej s vydaním ich aktuálneho albumu "Violator".

"Za všetkych tie roky vo verejnej službe je toto to najnešťastnejšie rozhodnutie, s akým som sa kedy stretol," povedal Yaroslavsky. "Ak sa nám podarí získať odškodné, tak myslím že to bude pre nich dostatočným ponaučením, aby niečo podobné v budúcnosti už nepokúšali."

Bez priamej reakcie na požiadavky p. Yaroslavskeho, povedal riaditeľ spoločnosti Wherehouse, že spoločnosť plánuje "urobiť všetko preto, aby naše vzájomné vzťahy zostali bez poškvrny."

Viceprezident pre reklamu a predaj, Bruce Jesse, priznal, že obchod nebol pripravený na tak obrovský záujem, ktorý bol, v porovnaní s predošlými, podobnými akciami, viac než dvojnásobný. Miestni občania, ktorí sa už roky snažia brániť komerčnému rozvoju v kedysi pokojnej štvrti, sa však obávajú, že obchod bude podobné podujatia organizovať aj v budúcnosti.

Autogramiáda, spojená s uvedením predaja albumu "Violator" kapely Depeche Mode, bola po celý týždeň intenzívne ohlasovaná rádiom KROQ. Kapela mala vyhradený čas od 21:00 do polnoci, ale táto opustila priestory omnoho skôr, aby sa vyhla nepokojom. Podľa slov polície sa do utorkového večera rad čakajúcich natiahol na 15 blokov. Obyvatelia okolitých domov sa sťažovali na hluk, vznikajúce graffiti a zväčšujúcu sa dopravnú zápchu, ktorá vznikala od utorkového skorého rána, no ako sa vyjadril kapitán losangelskej polície, Keith Bushey, fanúšikovia sa chovali slušne až do príchodu samotnej kapely. Podľa očitých svedkov nastal samotný chaos až potom.

"Všetci trpezlivo čakali, no v momente, ako nastal čas autogramiády, začala tlačenica," povedala Marisol Argueta (14) z Hollywoodu. "Ľudia začali do seba strkať, bolo to dosť desivé. Tí nižšieho vzrastu mali dokonca problém s dýchaním. Ľudia tam kričali, všetci sa potili."

Laura Motis (17), z Costa Mesa, potvrdila, že rad sa začal doslova rútiť vpred, jej sa vyvrtlo koleno a klesla k zemi. Kým ju jej priateľ zodvihol a vytiahol z davu, tak ju postúpalo niekoľko ľudí. Niekoľko fanúšikov omdlelo v dôsledku horúčavy, ako aj tlačenice. Ďalší sa snažili vyštverať na okolité stromy, len aby zazreli svoje idoly; ostatní sa snažili pretlačiť cez dvere predajne, čím sťažili situáciu tým, ktorí sa s kapelou už stretli a boli na odchode.

"Kapela sa úpenlivo venovala rozdávaniu autogramov, takže si nemala čas uvedomiť, čo sa vlastne vonku deje. Ja som sa rozhliadol a videl obrovské množstvo ľudí, ktorí sa opierajú o výkladové sklá predajne," povedal publicista kapely, Paul Wasserman. "Zakaždým, keď som sa k oknu priblížil, tak buchotali a prosili ma, aby som ich dostal dnu. Pomyslel som si, 'šialené, ako za starých čias'."

Krátko po 22:00 hod. požiadala prítomná polícia kapelu, aby pre vlastnú bezpečnosť, ako aj bezpečnosť fanúšikov, priestory opustila. Moderátor rádia KROQ, Richard Blade, neskôr uviedol, že kapela bola týmto rozhodnutím sklamaná, ale chalani súhlasili s únikom cez zadný východ, pretože jačanie mládeže ich znepokojovalo.

"Nikto nechcel veriť tomu, že kapela už odišla, dokonca ani tí, čo ich naozaj videli odchádzať. Čakali sme na nich celý deň a veľmi sme ich chceli vidieť," povedala nakoniec Camish Whitten (18).

zdroj: The Times, 22/03/1990

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa