S VCMG o Depeche Mode

S VCMG o Depeche Mode

S Vincem Clarkem a Martinom Gorem o časoch z pred 30-tich rokov, kedy Depeche Mode štartovali svoju hviezdnu dráhu.

Ako na vašu spoluprácu reagujú ostatní v Depeche Mode? Nakoniec, bol to predsa Dave Gahan, ktorý prvý oznámil, že ste sa dali dohromady.
VC:
Neviem, čo si o tom myslí Dave, pretože som sa s ním nerozprával už veľmi dlho. Fletch nás podporoval od samého začiatku.
MG: Ja osobne si ani nedokážem predstaviť, že by Dave tento album počúval.

Na vašom prvom vystúpení v Paddocks Comunity Centre bol David v pozícii zvukára, to bolo ešte v roku 1980. To ste fungovali ešte ako Composition Of Sound. Možno by mu tá pozícia sedela v projekte VCMG.
MG:
Nespomínam si presne, či tam Davida vtedy zvuk vôbec zaujímal alebo tam len tak postával..
VG: Ale aj tak je to komická predstava. Zábavná, ako aj spomienky na ten koncert. No nemyslím si, že by Dave stál o nejaké potulovanie po techno kluboch. Ale možno my dvaja s týmto albumom vyrazíme na dj-ské turné.
MG: To chceme?

Tak príďte do Berlína!
VC:
Alebo späť do Paddock Community Centra!

Alebo do starej školy v Basildone, kde sa konal prvý koncert Depeche Mode.
VC:
Opäť by sme zbombardovali celé mesto po domácky vyrobenými plagátmi.

Teba neštvalo, že Martin hral vtedy v dvoch kapelách súčasne? Najskôr v jednej otváral večer a po vystúpení si len prezliekol tričko a nastúpil na pódium s Depeche Mode?
MG:
A to je pravda! Bol si naštvatý!
VC: Nie. Mňa skôr vytáčal Rob Marlow.

MG: Možno, ale mne Daryl Bamonte prezradil, že si bol naštvatý. A v jeho kuchyni si povedal, že ak budem hrať v oboch kapelách, že ma prinútiš brať drogy.
VC: Nie, nie, nie. Fakt ma štval Rob.

MG: Teraz som si na to spomenul. Dva týždne ste sa vtedy nerozprávali.
VC: Presne tak.

Mimochodom Rob Marlow svojho času označil 5th Basildon Boys´ Brigade ako "Kresťania medzi skautmi".
VC:
Vážne?

Áno!
VC:
A spomenul aj to, ako sme v každé sobotné ráno bežali do obchodu s platňami, vykúpili všetky nové single a hádali sa, ktorý z nich je lepší?

Jemu sa páčil Marc Bolan a tebe Simon & Garfunkel.
VC:
Zvyšok času sme zabíjali u mňa v izbe, Rob hral na klávesy, ja na gitare a snažili sa o podobné veci. Hrali sme "Pinball Wizard" od The Who a "Get Back" od The Beatles...

A v jedeň deň sa k vám pridal Andrew "Fletch" Fletcher, potom Martin Gore a jeho spolužiaci...
VC:
Presne. V jednej chvíli hral každý s každým. Všetci mali niekoľko kapiel. No v tom čase bol k dispozícii iba jediný bubeník, Peter, ktorý hral vo všetkých tých kapelách.

Vince a pamätáš si moment, kedy na teba Martin urobil po prvýkrát skutočný dojem?
VC:
On bol skôr hanblivý. Samotár so suchým zmyslom pre humor. A viete čo? Dnes pôsobí rovnako ako vtedy.
MG: Čože?

VC: Teda nie, trochu sa zmenil.
MG: To ja teba posúdiť neviem. Poznám ťa veľmi málo, veď komunikujeme iba e-mailom, aj to od doby, kedy som bol v LA na koncerte Erasure a zašli sme na večeru. Jediné, čo viem na isto je fakt, že Vince je zrejme jediný človek, ktorý vlastní viac syntezátorov, než ja. Chalan, ktorého som spoznal v Basildone: bol posadnutý všetkým, čo malo tlačítka a vydávalo to zvuky.

To zrejme stačilo k tomu, aby ste dali dohromady projekt VCMG... to sa inak často stáva, že skvelí muzikanti prepadnú sentimentu. Vy ste to však nemohli urobiť lepšie, než formou techno albumu.
VC:
Ale nie, ja za minulosťou netrúchlim. Nikdy ma nezaujíma posledná nahrávka, skôr tá budúca.

Martin, je album "Ssss" to, čo si chcel vždy robiť a čo ti sedí viac ako čokoľvek iné? Čisté techno, žiaden hurhaj. A nakoniec, žiaden vokalista, na ktorého by ste museli permanentne čakať.
MG:
Doma počúvam veľmi veľa techna, takmer denne pátram po internete po nových skladbách a remixoch, keď už pre nič iné, tak preto, že ide o hudbu, ktorú hrám rád. V tomto zmysle máte pravdu, že ide o album, ktorý tu mal byť už dávnejšie. Aj preto, že práca na ňom bol čistý relax...

Ako k tomu došlo, že po 30-tich rokoch odlúčenia ste spolu začali opäť spolupracovať?
VC:
K minimal technu som sa dopracoval prakticky nedávno a napadlo ma, že by bolo fajn produkovať album v tomto štýle. Po dvoch dokončených skladbách som v jednu noc posedával v štúdiu, počúval jednotlivé party, robil si poznámky a napadlo ma, že by bolo skvelé sa o nápady s niekým podeliť. Vedel som, že Martin sa rád pohráva s techno zvukmi, tak ako ja a je rovnako posadnutý syntezátormi a zvukmi, takže som mu poslal e-mail.
MG: Bolo v ňom: Nechceš sa ku mne pridať a nahrať techno? Žiadne termíny, žiadne tlaky. Jednoducho som mu odpísal: OK

VC: Po Martinovom prísľube som mu poslal prvé demo snímky, čo to k nim popridával a celý projekt pripomínal tak trochu tennis. Všetko sa robilo na internete.
MG: Zoči voči sme sa nerozprávali až do momentu, kedy bolo všetko hotové. Všetko šlo cez zdieľanie súborov.

Takže ide o manuálne techno.
VC:
Áno, akoby sme spoločne maľovali obraz: jeden namaľoval pozadie, druhý dom, slnko, strom...
MG: ... a v jednom momente bol obraz dokončený.

Oficiálne bolo veľmi dlho ticho. Zrazu Vince Clarke pripravil remix skladby Depeche Mode, teraz ste sa spojili pre album "Ssss" - mnohým fanúšikom sa splnil sen a mal by nasledovať logický krok: spojiť sily pre album Depeche Mode, po viac ako 30 rokoch od albumu "Speak & Spell".
VC:
Nie! Depeche Mode a Erasure sú a zostanú dva samostané podniky. Martinovou doménou sú Depeche Mode, mojou zasa Erasure. Spomenutý remix a spoločný projekt boli čistou zábavou.

Martin, ty by si si vedel predstaviť s Vincem spoluprácu v Depeche Mode?
MG:
Ohľadne ďalšieho albumu Depeche Mode sme sa stretli len pred pár týždňami a jeho vydanie je zatiaľ plánované na prvú polovicu budúceho roka. Samozrejme, už teraz mám pripravených niekoľko skladieb, niekoľko vecí skomponoval aj David, takže to napreduje celkom dobre. Máme v pláne stráviť v štúdiu veľmi veľa času počas nasledujúceho roka. No a keďže väčšiu časť albumu budeme pripravovať v New Yorku, je možné, že by nás Vince navštívil.

Ako Nemci, tak aj Angličania majú dve veľké hudobné slabosti: bombastický a romantický gýč v podobe Wagnera a elektronických Depeche Mode. Ako to spolu funguje?
VC:
Jednoducho, na konci toho všetkého je vždy hit!

A ako si vysvetľujete fakt, že za tých 30 rokov ste sa zaradili k najvýznamnejším britským skladateľov a pritom pochádzate z malého a tichého Basildonu?
MG:
Nemám potuchy! Ešte úžasnejšie na tom je, že z oblasti menšej ako jeden kilometer štvorcový vzišli aj Perry Bamonte (ex-The Cure) a Alison Moyet (Yazzoo).
VC: Basildon, inak nazývaný aj New Town, bol vybudovaný po 2.svetovej vojne. Vlastne to boli pôvodne len nocľahárne pre robotníkov mimo Londýna. Bohužiaľ, jeho budovatelia zabudli do svojich plánov zahrnúť miesto, kde by sa ľudia mohli zabaviť. Bolo tam veľa domov, no šlo o veľmi jednoduché stavby. No a potom zopár obytných blokov. To bolo všetko. Naša generácia, to boli deti robotníkov, ktorí sa snažili niečim zabaviť. A objavili hudbu.

Kedy si bol naposledy v Basildone?
VC:
Viac ako pred desiatimi rokmi. Bol som tam vtedy z čisto nostalgických dôvodov: škola, zopár pubov, náš starý dom... vtedy mi to prišlo viac než skvelé. Je to tam veľmi malé. Ako dieťa som si to ani neuvedomoval. Martin vtedy býval vo vedľajšom bloku.

To si teraz myslel ten dom, v ktorého garáži sa uskutočnila prvá zvuková skúška Depeche Mode? A keďže tá bola pod izbou tvojej mamy, tak ste museli skúšať so slúchadlami na ušiach?
MG:
Zvonku bolo vtedy počuť iba stláčanie kláves...
VC: A Davidov spev.

To ste ich mali stále na ušiach?
VC:
(smiech) Nie, iba keď sme to chceli vypeckovať.

Zakladateľ Mute, Daniel Miller, raz prezradil, že počas nahrávania prvého albumu sa vykryštalizovali dve veci: Vince Clarke, ktorý dňom i nocou posedával za syntezátormi a Martin Gore, ktorý preferoval postávanie pred herným automatom s jedlom z čínskej reštaurácie po boku.
VC:
Ha! To je pravda. A zaujímal som sa o viacero zariadení. Ty si mal normálnu prácu a k syntezátorom si sa vracal sporadicky
MG: Áno, pracoval som v banke, ale bol by zo mňa iste mizerný bankár.

A za tých 30 rokov sa to zmenilo?
MG:
Už viac žiadna čína! To len dokazuje, že v Santa Barbare nie je žiadna dobrá čínska reštaurácia.

Vince, svoj prvý syntezátor si si údajne kúpil z peňazí, ktoré si zarobil ako upratovač na letisku. Je pravda, že si čistil toalety v lietadlách?
VC:
Mal som kopec otrasných prác, to je pravda. No ale práca na letisku, to bol vážne vrchol, musel som čistiť aj okná kokpitov a oškrabávať vtáčie výkaly.

Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa