Stať sa kamarátmi (02/2023)

Stať sa kamarátmi (02/2023)

Strata Andyho Fletchera pripravila Depeche Mode o "Pána Spoľahlivého" a vyvolala veľké otázniky ohľadne budúcnosti kapely (úryvok z rozhovoru).

V ukážke z exkluzívneho rozhovoru, ktorý kapela poskytla pre magazín Mojo, sa Dave Gahan zamýšľa nad úlohou, ktorú Andy v skupine zohrával a ako jeho nečakaný odchod nakoniec zblížil ich dvoch s Martinom.

Dave Gahan označil Andyho za akéhosi "kapitána lode". Na druhej strane, James Ford, producent predošlého, ako aj aktuálneho albumu kapely, ho nazýval "kormidlo". Daniel Miller, šéf Mute Records, ho opísal ako "pozitívneho pesimistu", ktorý ostatných držal pri zemi, najmä na začiatku kariéry.

"Stále mi to príde neskutočné, že tu nie je," povedal Dave. "Spolupracujete s niekým 40 rokov, viete o sebe všetko a pritom vlastne nič. Je to čudné, myslím to priateľstvo medzi ľuďmi v kapele ..."

David poznamenal, že si veľmi skoro uvedomil, že to bude práve Martin, ktorý bude potrebovať najväčšiu podporu ("nejak som cítil, že ho treba chrániť"). A takisto, že Martinova strata Andyho vyžadovala, aby Martin s Davidom prehodnotili svoj vzájomný vzťah - vzťah, ktorý si nie vždy bral k srdcu Andyho dobre mienené rady.

"Martin jednoducho stratil svojho šampióna - niektoho, kto za Martina vždy bojoval," povie David. "Ak niekedy došlo k nezhodám ohľadne skladby, či nejakej jej časti, tak si Fletch ku mne prisadol a spustil, "pozri Dave ... s Martinom sme o tom debatili a ..." Teda vlastne, tak to bývalo. Vždy som reagoval, a prečo mi to Martin nepovie sám? A takto sme sa dopracovali až k nášmu predposlednému albumu, "Spirit"."

Týmto napätím bolo poznačené celé nahrávanie spomenutého albumu, poznamenal David. A to až do takej miery, že producent James Ford, ktorý s kapelou vtedy pracoval po prvýkrát, bol nútený to celé ukončiť.

"Skončilo to tak, že James zahlásil, "A už mám toho dosť! Všetci okamžite von zo štúdia a zostanú tu iba Martin a Dave a porozprávame sa o tom." Andymu sa to nepáčilo. Náš manažér ho musel doslova vyhodiť zo štúdia. Viete, takmer kopal a kričal, "Aj ja som v kapele! Prečo nie som súčasťou tejto debaty?""

Dave a Martin si to teda vyjasnili, bez Andyho, a uvedomili si pritom, že ich problémy sú ešte rozsiahlejšie, než si sami uvedomovali.

"Mali sme medzi sebou nevypovedané záležitosti. Martin zahlásil, "No, ty máš toto všetko, môžeš výjsť na pódium a všetci sa z toho poserú. No a ja píšem piesne.""

David, ktorý začal s vlastnými skladbami od roku 2005, od albumu "Playing The Angel", však zodvihol hodenú rukavicu.

"Koľko skladieb môžem na albume mať?"

"No, ak ich tam bude 12, tak najviac 4."

"Dobre! Je mi to jasné. Nebudem sa teda trápiť písaním desiatich!"

Je trochu až trpko ironické že napriek celým tým rokom, ktoré Andy venoval úsiliu udržať Depeche Mode pohromade, môžu byť vedľajším efektom jeho odchodu na večnosť práve lepšie vzťahy medzi Davidom a Martinom.

"Myslím, že Fletchova prítomnosť nás nútila, teda mňa a Martina, ... možno to nebude to najsprávnejšie slovo, súperiť," zaspomína David. "To vytvorilo vždy tak trochu dusnú atmosféru. Museli sme s Martinom nájsť iný spôsob fungovania. Museli sme nájsť spôsob ako komunikovať a stať sa kamarátmi."

Stať sa kamarátmi ... po 40 rokoch spoločného fungovania v kapele?
"Ja viem, znie to divne ...," usmeje sa David.

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa