Paríž, 20/10/1986

Paríž, 20/10/1986

Krátka reportáž z promo návštevy v hlavnom meste Francúzska, v rámci ktorej chalani z Depeche Mode ovládli vysielanie rozhlasovej stanice NRJ a postarali sa aj o hudobnú produkciu.

Počas niekoľkodňovej promo návštevy Paríža sa Depeche Mode zastavili aj v rádiu NRJ, aby sa na celých 90 minút stali diskdžokejmi prvej parížskej rozhlasovej stanice. Andy, Martin, David a Alan k sebe prizvali aj reportérov magazínu Salut!

Niekoľko dní bombardovali rozhlasový éter moderátori rádia NRJ správami ohlasujúcimi príchod Depeche Mode a netajili sa snahou zdržať ich v štúdiu čo najdlhšie. Verejne ich vyzývali k moderovaniu programu a poslucháčov žiadali, aby svoje otázky kládli kapele telefonicky, priamo do štúdia. Nie je to v prípade NRJ žiadna novinka, takúto príležitosť využili v minulosti napr. Goldman, Duran Duran (dokonca dvakrát), či dokonca The Cure, no v prípade Depeche Mode to bolo po prvýkrát, kedy mohla kapela priamo riadiť vysielanie. Okolie štúdia NRJ na parížskej 39 Avenue d'Léna okupovali stovky nedočkavých fanúšikov, ktorí v sebe živili nádej na blízke stretnutie, či fotografiu s Andym Fletcherom, Davidom Gahanom, Martinom Gorem a Alanom Wilderom, počas momentu, kedy budú vstupovať do priestorov rádia. Ochranka rádia si však veľmi dobre pamätá na hystériu, ktorú pred pár mesiacmi spôsobil príchod The Cure a tak zabezpečili bezkonkurenčnú ochranu: bariérami tak vytvorili nepriechodný priestor medzi vstupom do rádia a príchodzou dodávkou s kapelou. Takisto, kvôli pohodliu kapely, nesmel do budovy rádia nik vstúpiť bez patričného povolenia a do samotného štúdia na šiestom poschodí ste mohli vstúpiť len s novinárskym preukazom. Buďte si však istí, že chalani z Depeche Mode nepodľahli žiadnemu záchvatu paranoje, ani iným manierom popových hviezd z vidieku.

Adrenalín medzi prítomnými fanúšikmi rástol priamo úmerne s drzosťou a pritom je zaujímavé, že ak niekto z nich natrafí na kapelu v uliciach náhodou, sotva z nich niekto nájde odvahu požiadať o autogram. Krátko po príchode sa chalani z Depeche Mode porozprávali s moderátorom Dominigueom Duforestom, ktorý ich oboznámil s dianím v štúdiu a bežným priebehom vysielacej hodiny. V štúdiu vládla intímna, uvoľnená atmosféra, v čom zohrali svoju úlohu aj nachystané plechovky piva. Okolie je doslova zaplavené listami a darčekami od fanúšikov, ktorými sa snažia kapelu zaujať, vrátane ručne maľovaného obrazu. Andy Franks, manažér turné kapely, mal z neho hlavu v smútku, pretože sa nevedel rozhodnúť, do ktorej miestnosti v londýnskej kancelárií kapely obraz zavesí.

Presne o 18:30 zaznela známa zvučka večernej relácie, po ktorej nasledovali prvé tóny skladby "A Question Of Time". Debatu s kapelou viedol Dominique, ktorý dal priestor aj telefonujúcim fanúšikom a tu je zopár zaujímavých momentov:

Fanúšik má pocit, že hudba Depeche Mode znie čoraz viac komerčnejšie ...
Andy: Otázka vkusu. Každý si našu hudbu interpretuje po svojom. Osobne si nemyslím, že by sa naša hudba uberala komerčným smerom, práve naopak!

Vince Clarke sa po odchode z kapely vybral vlastným smerom a veľký úspech aktuálne zažíva s projektom Erasure. Vídate sa s ním?
Andy: Skôr Vince je ten, kto nás nechce viac vidieť ...
Martin: Nevadí, ale ich debutový album, "Wonderland", sa mi páči, no už menej som nadšený z ich nového singla, "Sometimes".

Vaše jarné a letné koncety vo Francúzsku sa stretli so skutočne skvelým ohlasom. Máte v pláne sa vrátiť?
David: Začiatkom nového roka začneme pracovať na novom albume. Je viacmenej pravdepodobné, že s koncertovaním budeme pokračovať až v septembri 1987.

Nemenej zaujímavý bol aj hudobný výber kapely, ktorým Depeche Mode obohatili vysielanie. Zaznela "Hunting High And Low" od A-ha, "Charlotte Sometimes" od The Cure, či "Walk This Way" od RUN DMC a Aerosmith. A keďže nesmelo chýbať nejaké to prekvapko, moderátor Smicky schytil mikrofón a zbehol medzi čakajúcich fanúšikov na ulici, kde sa ich snažil presvedčiť, aby zaspievali zopár veršov skladby "People Are People". Aký zostal prekvapený, keď zistil, že fanúšikovia ju vedeli zaspievať od slova do slova. Štúdio v tej chvíli ovládli veľké emócie a chalani z kapely neskrývali dojatie a nadšenie zo svoji francúzskych fanúšikov.

Na záver relácie odznela live verzia singla "A Question Of Time" a krátko na to Alan, David, Martin a Andy bezpečne prekĺzli do pristavenej dodávky, ktorú sa, niekoľko sto metrov, snažili fanúšikovia bezúspešne prenasledovať.

zdroj: Salut!, Francúzsko

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa