Martin: Som si istý, že mnohých z Vás sklameme

Martin: Som si istý, že mnohých z Vás sklameme

Výber toho najpodstatnejšieho z tlačovej konferencie Depeche Mode v Miláne, 11.10.2016, kde ohlásili vydanie nového albumu, ako aj Global Spirit turné, s ktorým zavítajú aj do Bratislavy.

pozn. preložené z odposluchu

Dave: V prvom rade chceme privítať média, fanúšikov a všetkých hostí, ktorí dnes prišli. Takisto zdravím všetkých fanúšikov, ktorí sledujú priamy prenos. Ceníme si, že tu dnes môžeme byť všetci spolu. S potešením Vám oznamujem, že posledné dva roky sme písali a nahrávali veci pre nový album, v tomto roku sme spoločne pracovali v Santa Barbare a New Yorku a šlo nám to spolu naozaj skvele. S výsledkom sme zatiaľ spokojní. Pripravili sme krátku ukážku toho, na čom sme pracovali a dali Vám tam možnosť si kúsok z toho vypočuť. Tak, ak Vám to nevadí, tak si to pustíme...

Dave: Ďakujeme. Ako ste mali možnosť vidieť, nový album ponesie názov "Spirit" a pracujeme na ňom s tým, že bude vydaný na jar budúceho roka. Na albume sme pracovali s novým tímom, je produkovaný Jamesom Fordom a pomohol nám vytvoriť skutočne fantastický zvuk. Dúfame, že sa Vám bude páčiť, my sme naň veľmi pyšní. Mám pravdu, chalani?

Martin: Sme, jasné, že sme.

Dave: Tak, to bude asi ...

Fletch: A nezabudli sme na niečo? Niečo, čo sa uskutoční na budúci rok? Dave?

Dave: Počkaj, premýšľam ...

Martin: Myslíš to, o tom kaderníkovi?

Dave: No, takže by sme chceli oznámiť, že na nasledujúcom turné nebudeme mať kaderníka. Ale teda, chceli by sme oznámiť, že vyrazíme na cesty a teda, turné bude pomenované po albume - Global Spirit Tour. Tu by som teda rád predstavil ľudí, čo majú na starosti túto stránku v Taliansku, je to Roberto De Luca a nášho drahého priateľa a Mareka Lieberberga z Nemecka, ktorí nám o turné povedia viac.

- prezentácia rozpisu európske časti turné
- Martin prezentuje informácii o opätovnej spolupráci Depeche Mode s organizáciou Charity Water
- David nezabudne poďakovať manažérovi kapely Jonathanovi Kesslerovi a jeho pracovnému tímu

Mali sme možnosť počuť jednu zo skladieb. Je pravdou, že jedna z nich sa bude volať, ako som si poznamenal, "Western Revolution"? Ešte ma zaujímajú texty, rovnako aj pódium na turné, bude odlišné od toho, ktoré sme videli na turné k "Delta Machine", budú koncerty koncipované inak... povedzte nám o tom viac.
Martin: Pokiaľ ide o turné, ešte sme to s Antonom príliš nerozoberali, ale opäť bude pripravovať vizuály, no máme plánované stretnutie na november, kedy budeme filmovať. Takže, o vizuáloch nemáme žiadnu predstavu. Ešte je stále veľmi skoro a máme stále dostatok času, keďže turné začne až v máji budúceho roku, všetko náležite pripraviť.

Fletch: Sme si však istí, že to bude ešte lepšie, ako na poslednom turné.

Martin: Ešte by som chcel ozrejmiť, že sa tam nespieva "Western Revolution" ale "Where´s the revolution?" :)

Dave: To sa pýtame Vás!

Aký je Váš názor, je rock podľa vás úplne mŕtvy a potrebujeme novú hudobnú víziu?
Dave: Viete, pokiaľ ide o nás, my pokračujeme, stále spolu tvoríme a sme na našu prácu hrdí. Stále vám chceme hudbu ponúkať aj naživo a spoločne si myslíme, vlastne tomu veríme, že hudba je jediná vec, ktorá dokáže ľudí spojiť. Všetci sa stretnú na jednom mieste z jediného dôvodu, aby niečo zažili ... to dokáže ľuďmi pohnúť a my dúfame, že budeme stále schopní v tom pokračovať. Myslím, že tam vonku je strašne veľa dobrej hudby, musíte ju len hľadať.


Prídete aj do Severnej Ameriky?
Dave: Áno, prídeme. Nespomenuli sme to, ale časť turné odohráme aj tam a dúfame, že aj v Južnej Amerike. Termíny budú oznámené včas, stále na tom pracujeme.

Otázka naviazaná na názov albumu. Ako by ste opísali dušu albumu? Je v porovnaní s "Delta Machine" viac tvrdší, mäkkší, viac melancholickejší, viac sexuálny...
Fletch: Jednoznačne je viac sexy. Ale to bol samozrejme len žart. Teda, možno ... :) Ale, aktuálne album ešte nie je úplne dokončený, stále na ňom pracujeme, no zo zvuku sme veľmi nadšení a samozrejme sme naň hrdí a sme si istí, že bude rovnako dobrý, ak nie ďaleko lepší, ako ten predošlý. O to sa snažíme neustále.

Dave: Na predošlých albumoch sme pracovali s Benom Hillierom, tentoraz s Jamesom Fordom, takže to bude iné. Jednoducho nastal čas na zmenu a James priniesol niečo nové, je nielen skvelý producent, ale aj hudobník, bol schopný nás viesť. Martin napísal skvelé skladby, pripravil demá, ja takisto, a James ich dokázal posunúť na inú úroveň. Bolo veľmi zaujímavé s ním spolupracovať.

Ako fanúšik, ale aj žurnalista, som naozaj potešený, že v rámci turné opäť zájdete do Východnej Európy. V Maďarsku ste odohrali už 9 koncertov, čím tam držíte rekord. Je to výnimočné aj pre Vás?
Dave: Áno. Viete, my sme naozaj šťastní, že máme fanúšikov po celom svete, problém je však ich "navštíviť" všetkých, ak by sme mali zájst do všetkých miest, to by to turné trvalo večne. A šťastie máme aj v tom, že fanúšikovská základňa sa stále rozrastá s každým vydaním novej nahrávky, skutočne sme za to vďační.

Plánujete počas budúceho leta odohrať aj nejaké festivalové vystúpenia?
Martin: Myslíte až to nasledujúce leto? V tom sme si ešte vôbec nie istí, po tomto turné nasleduje Amerika, neskôr budú pridané možno ďalšie termíny, nevieme... možno.

Spomínali sa tu vojnové konflitky. Ovplyvnila súčasná situácia vo svete nový album?
Martin: Asi áno, ale v tomto momente ešte veľmi o novom albume hovoriť nechceme, keďže bude vydaný až na jar. Takže viac o ňom budeme hovoriť až v rámci promo kampane.

Aké kritéria zavážia pri zostavovaní setlistu ďalšieho turné?
Fletch: Máme akúsi súťaž v štýle Eurovízie, kde hlasujeme za jednotlivé skladby a tie, ktoré získajú najviac, sa pravdepodobne dostanú na zoznam. Ale sme len traja, takže je to zložité.

Dave: Samozrejme máme toho na výber veľmi veľa, ale dominovať bude nový album, budeme musieť nové skladby ešte upraviť a bude to výzva, no a budeme ešte musieť nájsť skladby, ktoré budú fungovať. Som si istý, že vyberieme naše obľúbené.

Martin: A som si istý, že mnohých z Vás sklameme.

Čo vás v hudobnom priemysle irituje najviac?
Fletch: Mne zarmucuje, ako sa malé kapely dokážu veľmi ťažko predrať na vrchol. Majú veľmi nízky predaj nahrávok a dokonca rozhlasové stanice nové veci veľmi nehrajú. Je to veľmi frustrujúce a my máme veľké šťastie, pretože keď sme fungovali my, bolo to úplne inak.

Martin: My fungujeme stále.

Fletch: No to áno.

Prvý váš koncert som videl v rámci turné k albumu "Violator" a čo si pamätám, tak tam Anton odviedl skvelú prácu, možno aj predtým, ale to som nevidel. Čo to turné nasledujúce, mohli by ste niečo v súvislosti s Antonovou prácou uviesť?
Dave: Prepáčte, ale neodpoviem Vám, pretože ak poznáte Depeche Mode z obdobia pred albumom "Violator", tak nie ste pravý fanúšik :) Ale, samozrejme odpoviem, budeme spolupracovať s Antonom, tak ako to už uviedol Martin, už sme sa v tomto roku stretli, urobili nejaké fotografie, rozoberali veci ohľadne grafiky albumu, vizuály.. ako povedal Martin, stále sa na tom pracujeme, Anton je samozrejme veľmi zaneprázdnený človek, ale chce ponúknuť niečo, čo bude iné, ako predtým, bude tam kopec súčasných vecí spojených s novými technológiami, bude to iné, ako na predošlom turné ...

Nejaké humorné momenty, ktoré sa odohrali počas nahrávania albumu?
Dave: Samozrejme sa tam vždy odohrá toho veľa, ale ja mám najradšej tie spontánne momenty, ktoré človeka prekvapia, ako napr. ten, kedy James objavil v štúdiu "pedal steel" gitaru, ktorú tam priniesol Martin a donútil ho hrať na nej po celý deň.

Martin: Ale myslím, že to bolo len hodinu.

Dave: V štúdiu je to vždy zábava, pretože Martin prinesie veľa zariadení, máme na čom hrať... ako som povedal, máme nový tím, s Jamesom to ide veľmi rýchlo, neustále sa objavujú nové nápady ...

Ako by ste opísali chémiu vo vnútri kapely, fungujete už veľmi dlho.. boli nejaké faktory, ktoré vás priviedli k tomuto albumu?
Martin: Ako som povedal, je veľmi zložité hovoriť teraz o novom albume, ešte je stále veľmi skoro. Viete, my radi tvoríme hudbu a preto sme to dali dohromady a nahrávame albumy. A máme pritom zábavu. Viac povedať neviem.

Dave: Je to jednoducho chémia, nikdy neviete, kedy sa vrátite do štúdia opäť, hlavne po toľkých rokoch, čo sme spolu. Neviete, čo sa stane, ani či tá chémia tam stále bude, o tom sa veľmi ani hovoriť nedá... hudba je jednoducho kúzlo a taká by byť mala. Keď sa to všetko dá dohromady, to cítite, potom sa posuniete na inú úroveň, a na pódiu to všetko dostane zasa ďalší život a vy sa tam toho stávate takisto súčasťou. Sami sme vzrušení, čo z toho všetkého nakoniec bude.

Fletch: Ono to má všetko dve stránky. Najskôr v štúdiu a potom na pódiu. A aby to fungovalo, musí byť kapela v pohode.

Martin: Čudné na tom je, že keď tvoríme, tak sa svojim spôsobom izolujeme a zrazu sme skočili sem, okolo hotela bolo veľa fanúšikov, zrazu všade plno kriku... no, nie sme na to zvyknutí, pretože sme boli chvíľu mimo... ale, zvykneme si na to znovu :)


Dave, už sa ti stalo, že si na pódiu zabudol text, predsalen, máte toľko piesní, teraz nové, čo vtedy urobíš?
Dave: Našťastie, ja síce do diaľky zle vidím, ale do prvých radov vidím vždy dobre, a tam tí ľudia spievajú aj tak slovo od slova, takže po nich vlastne len opakujem :)

Čo vás stále "núti" aj po toľkých rokoch tvoriť nové veci? A ďalšia vec, dnes sú v móde znovuspojenia starých kapiel, je nejaká šanca, že by sa k Vám Alan vrátil?
Dave: To bolo nejako veľa otázok, prvú časť som už zabudol, takže... áno a NIE. Už takmer 20 rokov s nami hrajú Peter a Christian, takže ... a máme šťastie, že s nami hrajú už tak dlho.

Dave, ešte stále si schopný sa tak pohybovať, myslím vývrtky a podobne?
Dave: Stále som v dobrej forme, stále to dám.

Kopec fanúšikov s Vami cestuje po Európe, dokonca aj po svete, a samozrejme, ich odozvy sú vždy veľmi pozitívne. No mnohí z nich majú jedno veľké želanie, aby ste ich počas turné prekvapovali, hlavne pokiaľ ide o setlist. Aké máte plány pre budúce turné? Viete, myslím skladby ako "Blasphemous Rumours", "Something To Do"... niektoré skutočne staré skladby, ktoré by ste mohli zaradiť do setlistu.
Dave: Ako sme povedali už predtým, budeme koncertovať s novým albumom "Spirit", takže chceme z neho predstaviť niekoľko piesní a potom vyberieme niekoľko skladieb, ktoré by sme radi zahrali. Nacvičíme viacero skladieb, ale ked už raz vyladíme setlist, tak tu a tam dôjde k zmene, ale, viete, hlavne vizuály musia ku skladbe pasovať, to má svoj dôvod, chceme, aby ľudia videli veci tak, ako to vidíme my... koncert má svoj vývoj, nejako začína, postupne graduje, až dosiahne svoj koniec ... ono, priestor sa tam vždy nájde, hlavne pokiaľ ide o tempo, atmosféru a podobne, ale je dôležité, aby tí, čo prídu na koncert, cítili našu silu. To nie je, ako keď hráte v malých kluboch, kedy môžete meniť setlist každú noc.

Fletch: Viete, máme asi 200 skladieb a my nemôžeme hrať šesť, či sedem hodín. Snažíme sa zaradiť aj nejaké staršie skladieb, ale nie je možné zaradiť ich všetky.

Martin: Všimli sme si, že je niekoľko fanúšikov, ktorí nás nasledujú. Kdekoľvek sme, vidíme ich v prvej rade, obyčajne sú to tí istí ľudia :)

Ukážky, ktoré sme počuli, my prišli až apokaliptické. Reflektuje album na súčasný stav sveta? Máme očakávať politický album?
Dave: Musíte počkať na vydanie, stále na tom pracujeme. Ale jednoznačne je zvuk povznášajúci a provokatívny.

Fletch: Vo svete sa toho deje teraz strašne veľa, je veľmi ťažké to úplne ignorovať.

Máte veľmi vekovo rôznorodú fanúšikovskú základňu. Chystáte sa albumom osloviť aj mladú generáciu, ktorá je takisto veľmi silná?
Martin: Vždy sme mali šťastie, že naša hudba oslovovala mladých, ktorí s nami rástli. Nemáme poňatia, ako k tomu dochádza, no máme šťastie, že tomu tak je. Možno tým, že sme tu tak dlho, tak staršia generácie k nám pritiahne tú mladšiu, prípadne k nej prinútia svoje deti :) Je to úžasné, pozrieme do hľadiska, vidíme tam 15, 16-ročných... to je skvelé.

Ďakujeme Martinovi, Fletcherovi, Davidovi ... všetkým, ktorým prišli, vidíme sa na turné.

Názory Devotees (51)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa