Život, ktorý milujem žiť (2021)

Život, ktorý milujem žiť (2021)

Rozhovor s Davidom Gahanom, ktorý vznikol v decembri 2021 v Paríži, kde so Soulsavers odprezentoval naživo ich ďalší spoločný album"Imposter".

Nemal si pred nahrávaním týchto skladieb trochu obavy, keďže všetci pôvodní autori sú v podstate nesmrteľnými legendami?
Dave: Ale áno. V skutočnosti k nim ale cítim úctu a rešpekt. Rešpekt k tomu, čo do tých skladieb vložili a čo vlastne dali mne ako umelcovi a spevákovi. Tým, že tie skladby spievam, im vlaste vzdávam úctu.

Obzvlášť som bol ohromený skladbou "Smile" od Charlieho Chaplina, pôvodne z filmu "Modern Times". V tomto prípade asi nejde o náhodu, že tak ako ostatné skladby, bola nahrávaná naživo. Asi to nebolo úplne jednoduché, však?
Pre tento album bolo skutočne dôležité zachytiť tú energiu živého hrania. Takže sme žiadnej z tých skladieb nevenovali viac ako jeden deň. Predtým, ako som šiel do štúdia som tým skladbám venoval mesiace príprav, skutočne som sa zo všetkých síl snažil s tými skladbami zžiť, v domácom štúdiu som ich každý deň spieval tak, akoby som bol na pódiu. Až v momente, keď som úplne zabudol na pôvodné skladby a objavil v nich svoj vlastný hlas, až vtedy som bol pripravený nastúpiť do štúdia Shangri-La s odhodlaním ich naspievať. Chaplinova "Smile" bola hotová na druhý, či tretí pokus. Je to úžasná, doslova dokonalá skladba.

Dal si pre album dohromady 12 skladieb, ktoré sa dajú prirovnať k 12-tim obrazom Mony Lisy. Vyvolávajú totiž pocit, akoby si sa na nás pozeral.
Rovnako ako Mona Lisa! Ten album sme nahrávali pred dvoma rokmi, ešte pred pandémiou. Bolo nás v štúdiu 10 a snažili sa zachytiť ten správny moment živého hrania. Bolo to veľmi ľudské, ale pravdou je, že som mal neustále pocit, akoby sa tie skladby v mojej hlave ku mne prihovárali.

V skladbe "Always On My Mind" si akoby poriadne kývnutím hlavy pozdravil Elvisa. A príde mi to vtipné, pretože takto si vlastne začínal so spevom ako malý chalan. Prišli ku Vám na návštevu Tvoje tety a ty, aby si si získal ich pozornosť, ako aj pozornosť Tvojej mamy, si zvykol spievať piesne Elvisa Presleyho. Je to vlastne také mávnutie na Tvoje detstvo, na Tvoj životný príbeh?
Ja som si už ako malý uvedomil, že na získanie pozornosti stačí prezentovať sa ako niekto iný. Možno mi to dokonca aj pomáhalo. My sme žili na malej ulici plnej malých domov, všetci v tesnej blízkosti. To ani neboli moje skutočné tety, boli to susedia. Každý sa tam volal "tata". Ako som začal vnímať hudbu, tak som začal spievať a imitovať jednotlivých spevákov. A všetci mi tlieskali.

S Depeche Mode spievaš skladbu "Enjoy The SIlence". Vyhľadávaš síce ticho, ale nám je jasné, že hudba je súčasťou Tvojho života, bez ohľadu na všetko ostatné. Dá sa povedať, že je Tvojou záchranou?
Absolútne. Hudba a film, ale hudba vlastne tvaruje môj život. Neviem, či je mojou životnou záchranou, ale vytvára pre mňa životné podmienky, samotný život. Život, ktorý milujem žiť.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa