XL Video jazdia s Anjelom

Zaujímavý a predovšetkým technický pohľad na vizuálnu stránku ostatného turné Depeche Mode - Touring The Angel (2005/2006). Čo všetko sa skrývalo za originálnym divadlom, ako vznikali efekty a kto za nimi stál? XL Video, dodávateľ svetelého vybavenia ponúka pohľad na to, ako sa z “Touring The Angel” stalo z vizuálneho pohľadu najkreatívnejším predstavením na cestách v roku 2006.

“Touring The Angel” kapely Depeche Mode je z vizuálneho pohľadu najkreatívnejšie predstavenie na tohtoročných cestách (2006).

Zariadenia spoločnosti XL Video opäť raz posúvajú vzrušujúce a adrenalínové vystúpenie kapely za hranice predstavivosti pod umeleckou taktovkou Antona Corbijna, ktorý navrhol celý vizuálny koncept. Depeche Mode – priekopníci koncertného videa - mali vždy otvorený a experimentálny postoj k novým mediálnym nápadom... takže video režisér Blue Leach bol pre nich ako stvorený. Leach bol oslovený kapelou po jeho minuloročnej inovatívnej práci s kapelou REM. Spolu s Corbijnom dali hlavy dohromady a prišli s myšlienkou šiestich, nad pódiom pohybujúcich sa veľkoplošných obrazoviek, ktoré boli zavesené nesúmerne pod rôznymi uhlami, tri formátu portrét a tri širokouhlé. “Čím však dostával video dizajn väčší zmysel a čím viac sa celé médium začalo približovať k hudbe, tým to začalo byť všetko podivnejšie” vysvetľuje Leach. Leachova hlava a srdce sú presne tam, kde tvorivosť stojí pri hudbe a to je v absolútnej esencii s provokatívnou vizuálnou šou Depeche Mode.

XL Video zabezpečovalo video vybavenie pre turné Depeche Mode od roku 2001. XL projektovým manažérom pre “Touring The Angel” je Des Fallon ktorý nám povedal: “Toto je jedna z najlepšie vyzerajúcich šou aké som kedy zhliadol. Spolupráca s tour režisérom Lee Charterisom mi umožnila skutočne preniknúť do toho, čo chceli Anton, Blue a Lee z hľadiska estetiky dosiahnuť. A presne tieto rozdielne predstavy spojili prirodzeným spôsobom turné, skupinu a umeleckého šéfa, čo sa prejavilo na samotnej kreativite, tak ako to bolo kedysi v prípade Depeche Mode a Antona Corbijna”.

Porušenie všetkých pravidiel

Leach opísal celkové video vibrácie ako "všetko, čo IMAG nie je". Výbavu tvoria štyri obsluhované kamery z portfólia XL zn. SONY D50S – dve umiestnené na pohyblivých vozíkoch a dve v prednej časti zvukovej veže. Namiesto použitia veľkého množstva digitálnych video efektov (DVE) a iných zariadení produkujúcich zaujímavé dynamické efekty, Leach prišiel s radikálnym analógovým riešením. Na každú z kamier nechal upevniť „krabicu trikov“ a ako sa turné vyvíjalo, táto postupne obsahovala všemožné veci, od filtrov, sieťok, rozrezaných pásikov z plastu, až po retiazky z korálok, ktoré produkovajú množstvo rôznych efektov, keď sú umiestnené pred kameru. K dispozícii sú takisto efekty vstavané v kamerách, umiestnené priamo medzi prednými šošovkami objektívu. Nakoľko video beží počas celého koncertu, operátori musia dávať pozor, aby efekty vhodne zapadali do samotného snímania šou.

Obrázok

Povedané po lopate, každá D-50 obsahuje “parazitujúcu” dozornú kameru zn. Toshiba CU50, zapustenú do svojho hľadáčika. To vytvára zrnitú CCTV atmosféru a nový, prakticky „reportážny“ pocit, k čomu dopomohli aj ďalšie rôznorodé sady zariadení, ktoré má Leach pod palcom, napr. mixér/prepínač zn. GV Kayak, pomocou ktorého edituje efekty – zlučujúce takmer všetky použité zariadenia a vizuály, či dve pohybujúce sa kamery, z ktorých každá má pripevnenú infračervenú „rúrkovú“ kameru, jedna snímajúca cez hľadáčik a druhá pozerajúca skrz šošovku objektívu. Tretia infračervená kamera je pripevnená na mikrofónovom držiaku Martina Gore-a a sníma obraz cez čierne perie za účelom vytvorenia zvláštnych zrnitých svetelných efektov.

Úžasné obrazovky

Šesť obrazoviek bolo vyrobených z 12-tich LED panelov zn. Barco I-Lite, „lietajúce“ po matičnej mriežke s automatickým ovládaním, ktoré má na starosti Eugene Benavidez z tímu osvetľovačov. Prepínanie obrazu šiestich obrazoviek je dosiahnuté použitím Dataton cez tri Magic DVE. Predpripravený video materiál je uložený na dvoch pevných diskoch zn. Doremi. Celá obsluha, programovanie a editácia originálnych zdrojových materiálov do použiteľných záberov je koordinované Alastairom MacDiarmidom z XL Video. Určité časti boli dodané Corbijnom, nad ktorými dal Leach-ovi plnú moc. Tie boli vybraté z rôznych zdrojov, vrátane klipov z rozsiahleho video archívu Depeche Mode, následne upravené novými, inšpirujúcimi a špecifickými spôsobmi, a vložené do šou. To nasýtilo vášeň fanúšikov Depeche Mode pre detail ešte viac.

Obrázok

Rovnako tak vytvorili nové zábery a vyskúšali rôzne efekty a nápady priamo ‘za chodu’ , čím upevnili doslova organickú podstatu celého tvorivého procesu koncertu a význam slova „live“ dodržali v každom zmysle. Ako jednu z častí výbavy navrhol Corbijn hliníkovú guľu, ktorá je zavesená nad pravou časťou pódia, obsahujúcu tri ‘letterbox’ pásy displajov zn. Barco O-Lite. Leach počas celého koncertu odosiela na displaje texty a niekoľko zvolených obrazcov. Aby sme MacDiarmid-a uspokojili, k XL’s Angelic tímu patria aj Jon Shrimpton a Robert ‘Wicksy’ Wick, ktorí obsluhujú pohyblivé kamery, a technik obrazoviek Oliver Derynck.
Obsluhu dvoch FOH kamier zabezpečuje mechanik Brian Collins pod dozorom Frankie Fucuile. Produkčný tím tvorí produkčný manažér Tony Gittins, ‘Hels Bells’ Smith a produkčný režisér Lee Charteris. Svetelný dizajn má pod palcom Paul Normandale, post svetelného režiséra zastáva Fraser Elisha, zvukovým technikom FOH je Maurizio Gennari a Sarne Thorogood sledoval monitory.

Vypredané “Angel” tour dorazí do Anglicka koncom marca (2006 - pozn. red.) po odohranom trojmesačnom turné po Európe. Pred tým kapela predstavila svoje turné v Amerike a plánuje odohrať niekoľko štadiónových letných vystúpení pred festivalovým publikom.

Technické vysvetlivky:
DVE - Digital Video Effects – Digitálne video efekty
CCTV - Closed-circuit television – Uzavretý televízny okruh
FOH - Front Of House – zvuková veža (FOH camera – kamera upevnená na zvukovej veži)

Zdroj: Referencie XL Video UK

Preklad: Gabriel
Editor: Monghi

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa