The World We Live In - 10. časť (posledná ?)

Každé jubilejné vydanie je sprevádzané niečim špeciálnym, niečím "navyše". Bohužiaľ, my takýmto tradíciám neholdujeme. Skôr by sme snáď na úvod chceli poďakovať všetkým, ktorý radi čítali a stále čítajú naše príspevky. A hlavne tým, ktorý seriál pomáhajú tvoriť. Veď kto dnes robí len tak niečo "zadarmo", len z čírej radosti. Ja som skutočne rád, že jedným z takých ľudí je aj Milda, ktorý aj tentoraz prišiel s novým nápadom.

It's a final countdown

Celý náš seriál bol venovaný tým najvzácnejším momentom v histórií Depeche Mode, hlavne v tej najvďačnejšej oblasti, živých koncertoch, ktoré vedia mnohých fans dojať až k slzám, ale aj raritným videoklipom. Samozrejme, ani desiata časť sa nebude z tohto rámca vymykať, len sa trošku pozrieme za oponu pódia a pripomenieme si to najkrajšie obdobie celej komunity DM. Nie, nebudete to toľko zbožňované a zároveň zatracované Devotional tour, ani famózne World Violation tour, z ktorého akýkoľvek dostupný audio, či nebodaj videozáznam je dodnes obrovskou raritou. Zájdeme ešte o 3 roky dozadu, do obdobia, ktoré vačšina súčasných aktívnych fans v podstate na vlastnej koži ani nezažila, prípadne, ak aj áno, tak ho nevnímala napriek faktu, že v období končiaceho sa socializmu bola na území Československa skutočne obrovská a veľmi silná základňa fans, o čom svedčia aj udalosti okolo koncertu v Prahe, 11.marca 1988, ktorý je dnes už skutočnou legendou.

Áno, je to tak, či už budú mnohí oponovať alebo súhlasiť, práve v období Music for the masses spôsobili chalani z Depeche Mode ten najväčší chaos nielen na hudobnej scéne. Všetko potom už bolo príliš "pompézne". A to platilo aj vo vzťahoch v kapele. Už nikdy potom nemali k sebe členovia kapely tak blízko, ako na turné k MFTM. To, čo ukázala 101-tka, to bola skutočná realita, partia chalanov, ktorí sa dokázali zniesť, spolu sa baviť a celé to čaro prenášať aj medzi fans na koncertoch. O tom, že zabávať sa vedeli skutočne všade, svedčia dva velmi vydarené videozáznami z americkej časti turné, z roku 1988. Známa hudobná trojka David, Martin a Daryl Bamonte vedeli využiť každú voľnú chvílu na to, aby si z chuti zlepšili náladu zaspievaním si nejakého toho "šlágra".

Ale dosť bolo naťahovania, prvý videozáznam je známy snáď každému, kto veľmi dobre pozná film 101. Ide o zábery z prípravy pódia v Passadenne, kde si spomínané trio pod pražiacim slnkom z chuti zahralo nejakú tú pieseň od The Beatles, ktorej leader, John Lennon, patrí medzi Martinových obľúbených autorov. Druhý videozáznam je o čosi raritnejší, i keď po dlhšom pátraní sa k nemu dá na internete dopracovať. Tí skôr narodení si určite pamätajú švédskych blonďatých hardrockerov, vystupujúcih pod názvom Europe, ktorých preslávila pieseň The Final Countdown, a ktorú do svojho repertoáru zaradili o pár rokov neskôr aj slovinskí industrialisti Laibach. Ako sa s týmto hymnusom pohrali David, Martin a Daryl, to už si pozrite sami. Prajeme skutočnú zábavu. Ak vás nepobaví coververzia, tak potom vás určite dostane Martin.

Ako povedal klasik: "V najlepšom treba prestať". S Mildom sme po zrelej úvahe prišli na to, že by bolo vhodné 10-tou časťou seriál ukončiť. Nie, nemajte obavy, ak ste mali seriál radi, určite sa s niečim podobným na stránkach DepecheMode.sk stretnete, len v trochu inej podobe, hoci Milda sa zasa hrabal vo svojom archíve a našiel námet na ďalšie štyri pokračovania. Necháme preto myšlienky vyzrieť a uvidíme, čo sa "z vajca vykluje".
V každom prípade ešte raz ďakujeme za záujem a Mildovi, v poslednej dobe aj Cvengovi, ďakujeme za dodanie skutočne kvalitných a hlavne raritných materiálov. Dúfame, že spoluprácu s nami nepreruší a opäť nás niečim prekvapí. Majte sa fajn a užívajte si leto.

Download videí (už nie je dostupný):

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa