Television Set

Istotne sa medzi návštevníkmi depechemode.sk nájdu úplne noví fandovia Depeche Mode, ktorí sa rozhodli obohatiť svoj archív a nejaké tie skutočné lahôdky v podobe "live" nahrávok, či už audio alebo video. Prípadne sa nejakému ostrieľanému fanúšikovi podarilo ušetriť nejaké peniaze navyše, a rád by svoju čiernu dušu potešil nejakou tou raritkou. Preto sme sa s Mildom rozhodli pripraviť pre vás všetkých zoznam tých "najkvalitnejších" audio a video "live" bootlegov, po ktorých sa skutočne oplatí na "trhu" poobzerať.

Bootleg ... slovo, ktoré je u fanúšikov kultových kapiel často používané. V slovníkoch by ste však ťažko hľadali preklad, prípadne výklad tohto slova. A dokonca ani ja nepoznám pravý význam tohto označenia, i keď to slovko dosť používam. Ale k veci. Po hudobnej stránke považujme toto slovko na označenie všetkých hudobných nosičov, ktoré nie sú šírené pod oficiálnou hlavičkou kapely. Každá kapela, ktorá na hudobnej scéne čosi znamená, sa môže vďaka svojim fan klubom tešiť bohatému množstvu takýchto produktov. No či chceme, či nie, či sme tomu radi alebo nie, pri prehľadávaní zoznamov bootlegov na Internete zistíme, že prvenstvo si v tomto smere odnáša komunita okolo Depeche Mode. Nekonečné množstvo živých nahrávok z každého turné, niekedy dokonca niekoľko bootlegov z rovnakého koncertu, remixové CD, nevydané skladby, demá ... to všetko nájdete na kazetách, CD nosičoch, dokonca veľmi vzácne aj na vyniloch, či prípadne, vďaka napredujúcej modernej technike už aj na DVD.

V rozhovoroch kapely na túto tému členovia priznali, že spočiatku sa stavali k tejto skutočnosti dosť rozpačito, ale časom si zvykli a dnes ich tento fakt teší. Je to vlastne pre nich skvelá reklama zadarmo. Povedané slovami Mr. Gahana: "....if you ain't bootleged, man, then you ain't been happenin...".

Pre dnešok sme zostavili zoznam najkvalitnejších videozáznamov z jednotlivých tour. Na otázku, ako sa k jednotlivým záznamom dopracovať, nie je jednoduché odpovedať. Snáď len malá rada, že 95% uvedených nahrávok sa dá získať prostredníctvom DMF shopu. Tí, čo majú neobmedzený prístup na net (či už v práci alebo na internáte) môžu nahrávky sťahovať pomocou rôznych "Per to per" programov, napr. DC++.

A tu už spomínaný zoznam:

Speak & Spell tour

Liverpool 6.11.1981 - koncert vysielaný v UK TV. Kvalita dostupných záznamov je však veľmi slabá.
Chichester 3.12.1981 - TV záznam zachovaný a dostupný vo veľmi dobrej kvalite. Posledný koncert s Vince Clarkom.


See you tour

Z tohto obdobia existujú iba záznamy z TV vystúpení, napr. zo švédskej televízie, už s novým členom kapely, Alanom Wilderom


A Broken frame tour

London 25.10.1982 - profesionálne natočený záznam ktorý bol však odvysielaný iba škandinávskou TV.


Construction time again tour

Birmingham 3.2.1984 - záznam zhotovený pre BBC Television. Skvelý koncert, skvelá atmosféra. Počas Just Can´t Get Enough sa niekoľkým fans podarí dostať na pódium a tancujú s Davidom. V našich končinách je však rozšírený záznam vo veľmi nízkej kvalite.


Some great reward tour

Warshaw 30.7.1985 - prvý dostupný amatérsky záznam. Koncert natočený klasickou VHS kamerou, takmer bez zoomu, horšiu kvalitu ale vyvažuje skvelá atmosféra... ide o jeden z prvých koncertov DM vo "východnom bloku". Z tohto obdobia pochádza aj prvý oficiálny live záznam, ktorý vydalo Mute records pod názvom Live In Hamburg.


Black Celebration tour

London 17.4.1986, Stuttgart 2.5.1986, Hambrug 17.5.1986 - všetky tri koncerty nasnímané pre promo účely Mute. Najrozšírenejší je však záznam z londýnskej Wembley arény. Záznamy nemeckých koncertov sú v podstate raritou. Všetky sa vyznačujú pomerne slušnou kvalitou, bohužiaľ playlist koncertu je u všetkých rovnaký.


Concert for masses tour

Prvé vystúpenie DM vo vtedajšom Československu, v Prahe 11.3.1988. Bohužiaľ, žiadny videozáznam z koncertu neexistuje!!! A to i napriek fámam o ukradnutom kompletnom zázname z archívov vtedajšej ČST.
Live in Budapest 9-10.3.1988 - oba záznamy dostupné v "pozerateľnej" kvalite.
Kolín 6.11.1987 - jediný záznam zachytávajúci celú show.
Bohužiaľ ani jeden z videobootlegov tohto turné nie je v dobrej kvalite. Neostáva nič iné, len oprášiť oficiálny dokument "101" a pozrieť sa na prierez pamätným koncertom v losangelskej Passadene 18.6.1988.


World violation tour

I keď z tohto obdobia neexistuje žiaden prefesionálny záznam, čo je len na škodu, fans sa postarali hneď o niekoľko záznamov. Snáď tie najkvalitnejšie:
Dortumd 30.9.1990, Mnichov 17.10.1990 - záznamy veľmi rozšírené medzi fans, bohužiaľ v nie najlepšej i keď pozerateľnej kvalite.
Rotterdam 26.10.1990 - koncert natočený kamerou so statívom. Zábery sú orientované predovšetkým na Martina a Davida. Kvalita nahrávky sa blíži k ProShots zo Singles tour 1998.


Devotional tour

... a ďalší koncert v Prahe (18.6.1993). Koncert snímaný amatérsky hneď niekoľkými kamerami z radov fans, ako aj profesionálne vďaka Českej televízii, bohužiaľ len prvé 4 piesne. Z európske časti turné je k dispozícii mnoho záznamov, z tých najkvalitnejších odporúčame:
Mníchov, Olympiahalle - 21.6.1993
Frankfurt, Festhalle - 21.7.1993
Budapest, MTK Stadium - 26.7.1993
London, Crystal Palace - 31.7.2002
Samozrejme, že nesmieme zabudnúť na dokonalý videozáznam Antona Corbijna "Devotional", ktorý zachytáva skvelú atmosféru európskeho turné. Záznam však nie je kompletný, je však možné, že sa nevydaný materiál neskôr objaví v DVD edícii.


Exotic / Summer tour 1994

Z ázijskej a juhoafrickej časti turné sa veľa kvalitných videozáznamov na trhu nenachádza, o to sú však tieto záznamy raritnejšie. Za všetky sa oplatí spomenúť jeden z piatich koncertov v Johanesburgu (9-15.2.1994), kde prišlo k razantnej zmene playlistu - Waiting for the night, Clean ... .
Omnoho lepšie, čo sa dostupnosti týka, sú na tom záznamy z amerického Summer Tour. V poslednej dobe je vďaka Internetu dostupný videozáznam vo vynikajúcej kvalite z Biloxi, Mississipi Coast - 6.6.1994, prípadne aj na Slovensku veľmi rozšírený VHS záznam show z Philadelphie, The Spectrum - 28.6.1994. Samozrejme z tohto osudného turné je dostupných veľmi veľa záznamov zachytávajúcich zlomové okamihy kapely, hlavne diabolské vyčíňanie Davida, bohužiaľ kvalita je veľmi nízka.


Ultra parties 1997

Nakoľko sú na oficiálnej stránke kapely uvádzané ako turné, zmienime sa aj o nich. Z party v Los Angeles je, aj na Internete, dostupný veľmi kvalitný záznam, údajne zhotovený pre promo účely Mute records. Z londýnskej party, 10.4.1997, existuje len niekoľko krátkych ukážok a jeden, takmer nedostupný, amatérsky videozáznam.


The Singeles 86 > 98 tour

Veľmi plodné "bootlegs obdobie". Promo záznam z koncertu v Kolíne,Cologne Arena - 5-6.10.1998, natočný pre MTV. PRO SHOTS z mnohých európskych TV staníc (väčšinou prvé 4 piesne), za všetky:
Tartu, ESF Grounds - 2.9.1998
Moskva, Moscow Olympiski - 5.9.1998
Praha, SH - 15.9.1998 - Z koncertu existujú aj dva amatérske záznamy v pozerateľnej kvalite.
Z fans záznamov vyberáme:
Tartu, ESF Grounds - 2.9.1998 - 12 piesní zosnímaných kamerou so statívom.
Londýn, Wembley Arena - 29-30.9.1998, celá show vo veľmi dobrej kvalite. Mimo toho je na Internete dostupných niekoľko piesní z koncertu v americkej Philadelhpii, PA Spectrum - 1.11.1998.


Exciter tour

Z tohto turné je dostupný videozáznam snáď z každého koncertu. Spomenieme len tie, ktoré sa skutočne, pre ich kvalitu, oplatí vidieť:
Warshaw, Horse rack track - 2.9.2001, skvelá atmosféra snímaná priamo z "kotla" digitálnou kamerou.
Praha, Pegas Arena - 4.9.2001, Pro Shot ČT1 (prvých 10 min. koncertu) a min. dva amatérske záznamy celého koncertu.
Zahreb - 2.11.2001, vďaka digitálnej technike zachytené dokonalé zábery snáď z najvzdialenejšieho miesta od pódia.
Za zmienku stojí spomenúť aj prvé dva DVD DM bootlegy koncertov v Houstone - 14.7.2001 a nemeckom Mannheime - 5.11.2001. Na Internete je dostupný a veľmi rozšírený Pro Shot z nemeckej časti turné odvysielaný TV stanicou Arte, či záznam skladby Personal Jesus z koncertu vo Philadeplhii, ktorý kapela venovala ako darček k 20-tim narodeninám MTV. Svojho času depešáckych diskusných fórach kolovala fáma, že v archíve MTV sa nachádza záznam celého koncertu.
Kto si však potrpí na skutočnú kvalitu a "oko" Antona Corbijna, ten určite siahne po toľkokrát ospevovanom a ocenenom zázname koncertu v Paríži, "One night in Paris".
Dúfam, že aj vďaka tomuto príspevku váš záujem o kapelu opäť porastie, a ak sa nám podarilo niekomu vnuknúť myšlienku na originálnych darček k Vianociam, budeme len radi. Takže, hor sa na najbližšiu DM party do DM shopu, alebo na Internet navštíviť nejaké to diskusné fórum, kde sa to len hemží odkazmi na dostupnosť spomínaných záznamov.

Monghi & Milda

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa