Stratili sme ľudskosť

Stratili sme ľudskosť

Dva telefonické rozhovory, dve dávky identických otázok a jedna reportérka. Jassie Peterson z Track Record vyspovedala Andyho a Martina.

Andrew Fletcher

Ako sa Vám na novom albume pracovalo?
Už ste ho počuli?

Áno, práve som ho počula tretíkrát.
Dobre. Bolo to skvelé. Tentoraz sme pracovali s iným producentom, Jamesom Fordom, a pracovali sme omnoho rýchlejšie, než sme zvykli. Dokonca sme nahrávanie aj skôr ukončili, čo je až neuveriteľné. Za normálnych okolností to boli štyri sedenia a mixáž. Tento album sme zvládli na tri sedenia. Normálne končíme albumom pred Vianocami, následne máme pár týždňov voľna a potom začne kampaň. Tentoraz sme mali voľna omnoho viac.

Odkazuje názov albumu, "Spirit", na niečo konkrétne?
Myslím, že lepší názov by sme už nenašli :) Niekedy sa názov zrodí veľmi rýchlo, napr. v prípade albumu "Violator". Tentokrát to bolo tradičné, v hlavne nosíte veľa rôznych názvov a potom pochopíte, že "Spirit" je ten najvhodnejší. Možno to má niečo spoločné s "duchom albumu".

Pilotný singel, "Where´s The Revolution", akoby reflektoval na súčasnú situáciu vo svete. Ako to vlastne celé vzniklo?
Martin tú skladbu napísal už pred pár rokmi, takže by sa skôr dalo povedať, že je "nadčasová". Martin tu a tam zabrdol do politiky, ale pri tom, čo sa všetko deje, sa o ňu zaujíma čoraz viac, ale myslím, že sa to deje u každého v Amerike, ako aj vo svete. Politika je aktuálne populárna. Martin sa ňou nechal inšpirovať a napísal niekoľko skladieb so spoločnou témou. Dnes je to vonku, javí sa to ako niečo veľmi aktuálne, ale rozhodne sme sa tým nepridali k víťaznej strane (politickej), pretože v skutočnosti to celé vzniklo pred pár rokmi.

V poriadku. Skôr ma zaujímal názov skladby, ako aj albumu, či nie sú nejakým spôsobom vzájomne prepojené.
Dokonca aj Davidove skladby, hoc znejú tiež tematicky podobne, nie sú aktuálne. Dave s Martinom iba rozpracovali podobné témy v tom istom čase. Nakoniec, uvidíme, čo na to povedia fanúšikovia, pretože tí sú, v konečnom dôsledku, najkritickejší.

Ako sa teda tento album tematicky líši od svojich predchodcov?
Líši sa hlavne od posledných troch albumov, ktoré sa prikláňali viac k blues. Takže, ide o odklon od blues, nie na 100%, samozrejme ... Mne sa na ňom páči tá rôznorodosť. Nemôžete povedať, že tie skladby majú vcelku podobný zvuk. Sú tam rýchlejšie skladby, aj pomalšie, z tohto pohľadu je to myslím fájn. Bude to zrejme jeden z tých albumov, pri ktorom fanúšikovia označia za svoje najobľúbenejšie veľmi odlišné skladby.

Tešíte sa na turné, keďže od toho posledného uplynulo už niekoľko rokov?
No samozrejme. Depeche Mode robia v podstate dve veci: nahrávajú a koncertujú. Obe tieto veci sú veľmi dôležité. Obzvlášť to koncertovanie. Vďaka nemu sme sa etablovali na pozíciu jednej z najlepších koncertných kapiel, a to nielen pre naše vystupovanie, ale aj pódiové vizualizácie. Je to trochu zvláštne, pretože už starneme. Čím ste starší, tak už tolko nevystupujete, no celé je to ešte ťažšie kvôli cestovaniu. Už to nie je také intenzívne, ako kedysi, takže sa Depeche Mode musia dnes chovať ďaleko profesionálnejšie. No aj tak je koncert na 99% neuveriteľným zážitkom.

Keď už o tom hovoríme, aký pocit vo Vás vyvoláva predstava koncertovania v Spojených štátoch po prvýkrát od víťazstva Donalda Trumpa vo voľbách?
Neviem. Hráme hlavne vo veľkých mestách. V oblastiach, kde mal najväčšiu podporu myslím, že ani nehráme. LA, New Yorku, Miami, Dallas ... tam sú ľudia ladení protitrumpovsky, nie?

Tak trochu.
Taká zaujímavosť, my nahrávame album každé štyri roky a v roku, keď album nahrávame, sa takmer vždy konajú americké prezidentské voľby, takže sa z nás stali v tomto smere akýsi experti na voľby :) Ale pozrite, my máme v Británii vlastné problémy - Brexit, takže sami máme čo riešiť.

Tak sa spýtam inak, ako sa cíti kapela, ktorá je vtiahnutá do polickej debaty?
Nie je to nič, s čím by sme kalkulovali. Je to o pocitoch, ktoré Martin prežíval pri písaní skladieb. Obyčajne píšeme o svete, v ktorom žijeme a o živote ako takom, viete, o vzťahoch a o problémoch, s ktorými sa ľudia počas života pasujú. Martin mal pocit, že je tu množstvo vecí, ktoré nás zvádzajú z vytýčenej cesty, a mal by o nich písať. A či sa s ďalším albumom vrátime na vyšlapané chodníčky, to teraz naozaj neviem.

Tak to sa už teraz teším nielen na ten budúci, ale aj všetky ďalšie albumy Depeche Mode.
Ďakujem

Myslím, že to je na teraz všetko.
Kládli ste skutočne zaujímavé otázky, Jassie. V Madisom Square Garden Vás budem hľadať. Vezmite si so sebou nejaký transparent s nápisom, "To som ja, Jasssie ..."

Urobím to. Síce som si istá, že tomu nebude nik rozumieť, ale my dvaja budeme. Ďakujem, Fletch.

Martin Gore

Ako sa Vám na novom albume pracovalo?
Bolo to skvelé, bolo to zábavné. Nakoniec sa zvrtlo v šialené tempo, skončili sme omnoho skôr, než sme predpokladali, čo je nakoniec vždy skvelý pocit. Dokonca sme boli schopní zrušiť 6-týždňové sedenie plánované v New Yorku.

Ako sa po tématickej stránke líši tento album od tých predošlých?
Pracovali sme s novým producentom, Jamesom Fordom. Myslím, že okrem zvýšeného pracovného tempa, so sebou na album priniesol aj trochu odlišný zvuk. Po tématickej stránke sa líši hlavne od posledných albumov.

Dalo by sa s istotou povedať, že vaše posledné albumy boli ovplyvnené bluesom. Povedal by si, že tento album je odklonom od blues a smeruje k viac elektronickému zvuku?
Poviem to znova, pre nás je veľmi ťažké posudzovať album, keďže sme v jadre toho všetkého. Obzvlášť "Delta Machine" bol bluesový album, aj sme k nemu tak pristupovali. Tento album, aj keď obsahuje značné gitarové party, je v porovnaní s predošlými albumami elektronickejší.

Odkazuje názov albumu, "Spirit", na niečo konkrétne?
Páči sa nám skutočnosť, že "Spirit", je niečo, čo cítiť vo vzduchu. Je to veľmi silné slovo, no má veľmi veľa významov. Nemyslím si, že by so mnou v tomto ešte niekto súhlasil. Ani nepokladám za správne povedať ľuďom prečo sme album pomenovali práve takto, ale urobím to. Ja si myslím, že album reflektuje na fakt, že z hľadiska humanity sme zišli z cesty. Možno povoláva do zbrane, nabáda pokúsiť sa nájsť duchovno a vrátiť sa na tú cestu. Jednoducho sme toho ducha stratili a potrebujeme ho znova nájsť. Možno by za tým slovom "spirit" mal nasledovať ešte otáznik.

Fletch mi prezradil, že tieto nové piesne si začal písať už pred pár rokmi, no napriek tomu znejú veľmi aktuálne, akoby boli načasované, obzvlášť pokiaľ ide o skladbu "Where´s The Revolution".
"Where´s The Revolution" som napísal niekedy v roku 2015. Myslím, že som vtedy nadobudol pocit, že sa veci ubrali zlým smerom a svet na tom nebol najlepšie. Potom prišiel Brexit, ale viete, tých problémov bolo ďaleko viac. Problém v Sýrii sa vliekol už niekoľko rokov... žijem v Spojených štátoch a v tom období takmer každý týzdeň polícia zastrelila nejakého černocha, z čoho vznikli nepokoje, k tomu pridajte celý ten chaos na Strednom Východe. Pre mňa bolo neuveriteľné, že Západ cúvol a len sledoval, ako sa to v Sýrii neustále zhoršuje. Viem, že je ťažké riešiť tento problém, obzvlášť keď sa Rusko, so zvyškom sveta, nachádza na druhej strane barikády, ale viete, ono to má aj svoju humanitárnu stránku - pre mňa je nepochopiteľnľé, že ľudia len sedeli a nechali to všetko bez povšimnutia.

Nielen v magazíne Rolling Stone som sa dočítala, že album "Spirit" považujete za "humanistický album". Povedal by si, že ste tento album vytvorili preto, aby sme sa duševne posunuli ďalej alebo sme jeden s druhým viac súcitili?
Viete, svet sa viac štiepi, láme, čo je horšie pre každého, kto tu žije. Ja nechápem, že si ľudia nevedia uvedomiť, že sme všetci súčasťou jedného celku a že tie rozdieli medzi nami sú minimálne. Tak prečo tu máme toľko vojen? Prečo toľko sporov? Som z toho zmätený...

Aký máš pocit pred turné po Spojených štátoch, keďže ste už 4 roky nekoncertovali? A hlavne, aký je to pocit koncertovať po Brexit-e a po víťazstve Trumpa vo voľbách?
Nech už tomu albumu dáte akýkoľvek prívlastok, či už je teda humanistický, či jemne politický ... myslím, že keď už album vyjde a začneme s koncertami, tak si tú jednu stránku albumu musíme vybrať a uvedomiť si, že sme v prvom rade zabávači. Ľudia chcú byť zabávaní. Je to depresívne. Úplne ma to láme. Denne sa ku mne dostávajú varovania z The New York Times, Washington Post, a je to tak depresívne. Myslím, že na tie dve hodiny, čo sme na pódiu, chcú ľudia na to všetko zabudnúť. A hoci budeme hrať aj piesne z nového albumu, nemyslím si, že v tých momentoch sa budú ľudia sústrediť na situáciu vo svete. Samozrejme, že budeme hrať množstvo skladieb aj z iných albumov, ktoré sa týmito problémami nezaoberajú. Myslím, že ľudia potrebujú malé príjemné rozptýlenie. Ale samozrejme, že sa na koncertovanie, ako také, tešíme.
Je inak celkom fájn, že pracujeme v štvorročných cykloch. Po čase turné skončí, dáme si pauzu, potom príde to nutkanie začať opäť písať, ako aj nutkanie vrátiť sa do štúdia, no a keď album dokončíme, uvedomíme si, že sú to štyri roky od posledných koncertov a príde nutkanie opäť niekam vyraziť.

zdroj: trackrecord.net, dmtvarchives.com

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa