Spirit - stratená ľudskosť

Spirit - stratená ľudskosť

Zozbierané poznámky z rozhovorov s Depeche Mode, k jednotlivým skladbám z albumu "Spirit".

Going Backwards
Gore: "Dlho som veril tomu, že nové technológie by mohli svet zjednotiť. Všetci sme boli plní entuziazmu v období Arabskej jari, kedy sa ľudia sami organizovali cez sociálne médiá v boji za svoju slobodu. No neskôr sa všetko obrátilo k zlému: zdá sa, že Stredný Východ je v rozklade."

Gahan: "Ak chceme veci zmeniť, tak sa o tom potrebujeme najskôr porozprávať a brať ohľad na to, čo sa deje vo svete. Nezdá sa, že by to takto fungovalo v Londýne. Zdá sa, že sa svet vybral úplne iným smerom a Martin to potreboval vyjadriť cez skladbu "Going Backwards".

Where´s The Revolution
Gore: "Túto skladbu som napísal v roku 2015. Mal som pocit, že svet zrazu nebol tým skvelým miestom a veci sa zhoršovali. Bolo to síce ešte pred Brexitom, ale viete, už vtedy sa diali príšerné veci. Kríza v Sýrii sa už vliekla niekoľko rokov... žijem v Spojených štátoch a v tom čase polícia takmer každý týždeň zastrelila na ulici nejakého černoach, čím vznikali výtržnosti ... celý Stredný Východ sa zmieta v chaose. Dodnes sa mi nechce veriť, že Západ nečinne sedel a sledoval, ako sa to v Sýrii neustále zhoršuje. Je to veľmi zložitý problém na riešenie, obzvlášť keď je zvyšok sveta s Ruskom na druhej strane barikády, ale ono to má aj svoju humanitárnu stránku a tu tiež nedokážem pochopiť, ako sa na to dokážu ľudia nečinne pozerať.

The Worst Crime
Gahan: "Je jedna z mojich obľúbených skladieb na albume. Má nádhernú melódiu, ale po textovej stránke doslova násilím ukazuje, ako sa navzájom separujeme, či už po rasovej alebo inej stránke, a v podstate nabáda, aby sme sa v prvom rade pozreli sami na seba, čo sa týka samozrejme aj mňa. Na ktorej strane naozaj stojíš? Uvedomuješ si, čo tvoja voľba skutočne spôsobí? Skutočne máš rád svojho blížneho? Si ochotný akceptovať rozdiely? Skôr sa však zdá, že cúvame. "

Scum
Gahan: "Na albume sú aj neprikrášlené skladby. Napr. taká "Scum", ktorej nahrávanie bolo zábavné, rovnako aj jej naspievanie. Má skvelý text, s ktorým som sa absolútne stotožnil. "Héj, ty nikto, čo si kedy pre niekoho urobil?" Okamžite som si to osvojil a tú otázku položil sám sebe. A presne tak aj tú skladbu prezentujem ... skutočne vychádza z môjho vlastného strachu". V štýle, "Čo som ja kedy urobil? A čo vlastne robím teraz? Pomáham nejakým spôsobom ľuďom okolo mňa, ktorí toho šťastia v živote až tak nemali? Skutočne som starostlivý?" Neviem."

You Move
Gahan: "Bol som šťastný, keď Martin vydal svoj sólový album "MG". Po dokončení albumu "Delta Machine" zostalo množstvo rozpracovaných vecí, ktoré sa nedostali do finálnej podoby, prípadne šlo o inštrumentálne skladby. Myslím, že Martin už vtedy uvažoval, že by vydal viac inštrumentálne orientovaný album, v určitom smere dokonca "filmový". Spomínam si, že keď som jeho album počul po prvýkrát, pri niektorých skladbách ma napadlo, "Ahá, kúsok z tohto mi myslím niekedy prehrával." Niektoré skladby sa mi naozaj páčia, hlavne "Europa Hymn", čo bola vlastne prvá skladba prezentujúca celé dielo. Páčilo sa mi, ako dokázala človekom pohnúť. Aj preto obsahuje táto skladba verš "I Like The Way You Move". Martin síce o tom nevie, ale tento verš som si zapísal pri počúvaní inštrumentálneho kúsku, ktorý mi poslal a z ktorého sa neskôr stala "You Move". Tá je inak po rytmickej stránke skutočne zvláštna. Prvé, čo ma napadlo, "Prečo mi to poslal?". Martin však povedal, "Pozri, možno neviem, čo s tým ďalej, možno ťa napadne nejaká vokálna melódia a nejaký text." Nejaký čas som si to nechal u seba a neskôr som sa hrabal v mojich starších veciach a melódiách, ktoré som mal uložené v telefóne. To sú zvyčajne veci, či frázy, ktoré ma len tak napadnú a zrazu sa mi v mysli vynoril verš "I Like The Way You Move". Pocitovo ma to vrátilo k "Europa Hymn" z Martinovho albumu.

Cover Me
Matrixxman: ""Cover Me" si vyžiadala značné množstvo času. Možno boli aj iné, ale táto mi utkvela v pamäti. Túto skladbu inak napísal Dave. Bol neústupčivý v tom, že by sme sa mali všetci snažiť byť zaneprázdení, a ako hovoria decká, "pekne to pokašlať". Na začiatku som mal pre túto skladbu vyčlenený pevne stanovený čas, ale Dave bol proste skvelý v tom, že nás urgoval dostať z toho niečo tajomné a kreatívne. James vykonal niekoľko skutočne skvelých vylepšení v oblasti akordového rozsahu, čo nám pomohlo potlačiť skladbu do temnejšej dimenzie. Ja som pridal takú pink floyďácku "arpeggio" synth schému, ktorú som vlastne vnútil Martinovi a spolu sme to správne vyladili. Kurt so svojími syntezátorovými kúzlami tiež skvele pracoval. A tak sa stalo, veď viete, všetky tie príspevky skutočne priviedli skladbu k životu. Získala tak desivú, filmovú kvalitu, ktorá predtým, v demo podobe, chýbala.

Finále skladby bol buď Jamesov alebo Davidov nápad, no po kreatívnej stránke sa jednalo o spojenie talentu všetkých zúčastnených. Som šťastný, že tá "arpeggio" schéma pomohla skladbu stmeliť. Kurt takisto prispel doslova epickými syntezátorovými vecami."

Eternal
Gore: "Táto skladba sa mi veľmi páči, už len preto, že je čudná :) Je venovaná mojej dcére, ktorá má dnes rok. Je trochu temná, bezútešná a pojednáva o stúpajúcom atómovom mraku a padajúcej radiácii. Inštrumentálne je skutočne zvláštna a tak trochu experimentálna a nepodobá sa to na nič, čo sme doteraz urobili."

Poison Heart
Gahan: "Christian s Petrom mi poslali gitarovú linku, ktorá v seba mala "muscle shoals" vibráciu. Mal som z nej skutočne zvláštny pocit a v hlave sa mi okamžite vynorila melódia. Martin toho veľa nenahovorí, ale keď došlo na hodnotenie skladieb, poznamenal, že "Poison Heart" je najlepšia skladba, akú som doteraz napísal. Nie je zamýšľaná ako zlomová skladba. Sledoval som v telke správy a skúšal som niečo napísať prostredíctvom mojej neschopnosti v cítiť sa do niekoho iného. Musím mať v sebe niečo zlé, jed v srdci alebo niečo podobné. Bolo zábavné sa pohrávať s touto predstavivosťou, bolo v tom niečo pozemsky chtivé, chlípne. Tá chuť chcieť niečo a vziať si to, keď to práve chcete a na ničom inom vtedy nezáleží. Zlomové to teda bolo pre mňa samého - snaha sa vyvíjať, snaha zbaviť sa starých myšlienok, o ktorých som bol presvedčený, že fungujú, no v skutočnosti to tak nebolo. Našťastie sa to netýkalo vzťahu s mojou manželkou. "Poison Heart" vlastne kompletizuje ďalšiu albumovú skladbu, "The Worst Crime". Text "Poison Heart" je však viac vnútorným dialógom, kdežto "The Worst Crime" smeruje von."

So Much Love
Gore: "Zvuky skutočne ovplyvňujú kompozíciu skladby. Dobrý príkladom môže byť práve táto skladba. Na začiatku tu bol iba hlavný hnací zvuk, ktorý som naprogramoval v Euroracku. Nakoniec práve tento zvuk dodal skladby akýsi punkový nádych."

Poorman
Gahan: "Album "Spirit" sme nahrávali počas prezidentskej kampane v Spojených štátoch, ako aj počas Brexitu, kedy sa k nám konečne dostali všetky potrebné informácie. Udialo sa mnoho zmien a mnoho udalostí, kedy sa človek sám seba pýtal, "to naozaj?". Ale ono sa to deje po celom svete a ten separatizmus, "toto si nechám pre seba a choďte mi z cesty", ako aj všetko to, čo sme počúvali po celé roky, o tom jednom percente bohatých ... "Kedy sa to konečne spustí?" Nakoniec z toho vznikla skladba "Poorman"."

No More (This Is The Last Time)
Ohľadne skladby "No More (This Is The Last Time)", z albumu "Spirit", sa vedú špekulácie, že by sa mohla týkať práve Depeche Mode. Môžeš nám to objasniť?
Gore: ":) Ale no tak, ľudia už celé roky tvrdia, že Depeche Mode končia ... nikdy neviete, čo sa stane. Nemôže Vám nič sľúbiť. Na druhej strane, prečo by sme sa mali vzdať kapely, keď sa všetko vyvíja tak skvele?"

Fail
Gahan: "Myslím, že keď sa každého z kapely opýtate, prečo sme album nazvali "Spirit", dostali by ste vždy odlišnú odpoveď. Ale podľa mňa to bolo vďaka veršu z tejto skladby: "our spirit is gone". Verím v nádej, že poukázanie na fakt, že naša ľudskosť zišla z cesty, nám pomôže nájsť cestu späť. Že nám to pomôže znovuobjaviť nášho ducha."

Názory Devotees (20)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa