Po turné to už bude iné

Po turné to už bude iné

S Davidom Gahanom, pre francúzsky denník La Parisien, nielen o albume Spirit, ale aj o rodine a budúcnosti.

Aký je vlastne odkaz albumu "Spirit"?
Pôvodne sa mal volať "Maelstrom", niečo ako veľká deštrukčná vlna. "Spirit" je však lepší názov, plný predstáv, duchov, duchovna, vnútra ...

Náboženstva ...
Áno, ale nie pomenovaného náboženstva, ponechajme to "duchovno", pretože svet ide ku dnu odmietaním rozdielov v náboženstvách, farbe pleti ... Na svete je toľko krutostí, ktoré si už dlho nik nevšíma, pretože sa nám bezprostredne netýkajú ... extrémna bieda, hladomor, rasizmus, utečenci, vojna v Sýrii ... a potom sú tu samozrejme politici, ktorí veci vracajú k horšiemu, ako napr. nový prezident Spojených štátov.

Je to teda politický album?
Je na ňom mnoho politických textov, ale ja hudbu cez optiku politiky nepočúvam. Ako pubertiak som miloval The Clash, pretože ma úplne dostali svojou energiu, ako aj tým, ako Joe Strummer spieval. Chcel som byť súčasťou ich klubu. Dúfam, že naša hudba rovnako oslovuje našich poslucháčov. Ale podstatou albumu je myšlienka, že každý by mal odštartovať vlastnú revolúciu.

Tak ako ty?
Presne tak. Moje deti ma nútia premýšľať o svete, do ktorého vyrástli.

Depeche Mode sú na scéne takmer 40 rokov ...
Je to skutočne šialené. Tých prvých desať rokov ubehlo veľmi rýchlo, nahrali sme veľmi veľa nahrávok a odohrali množstvo koncertov. To my umožnilo nájsť kreatívny zmysel môjho života. Zaujímalo by mal, ako by som v živote dopadol, keby som neobjavil túto kapelu.

Ako vlastne funguje vaše trio?
Dokonca aj keď bol s nami Vince Clarke alebo Alan Wilder, vždy to bolo medzi mnou a Martinom. Často máme protichodné názory, ale ked pracujeme spoločne na hudbe, funguje to. Pri tomto albume sme prišli do konfliktu veľmi veľa krát. Martin jednoducho v štúdiu rád určuje smer a tempo, aj keď si to nechce priznať :) Pokiaľ ide o vokály, tam mi necháva voľné pole pôsobnosti, no ak príde na samotné skladby, tam musím o svoj priestor doslova bojovať. Ale aj vďaka týmto treniciam sú Depeche Mode stále tu a dokážu zaujať.

Chuck Berry opustil tento svet. Čo pre vás znamenal?
Viete, v našich skladbách nájdete veľa bluesových prvkov. Ako dieťa som ho videl v TV spievať "My Dig-a-Ling" a malo to obrovský úspech. Moja mama mi v tej chvíli povedala, "Toto rozhodne nie je pre teba." Takže som si to okamžite zamiloval :)

Myslíš, že budeš spievať aj v 90-tke, tak ako on?
To je ešte ďaleko! Dnes som zrelý 50tnik, už to je šialené. Na svoj vek sa teda rozhodne necítim. Viete, na prvý koncert vo Francúzsku, v roku 1981, si spomínam, akoby to bolo včera.

Si teda konečne so životom spokojný?
Hudba mi poskytuje úžasný život. Minulosť síce zmeniť nemôžem, ale život plný extrémov už rozhodne viesť nechcem. Mám veľké šťastie, že som zdravý, že mám rodinu, deti, ktoré v zdraví vyrástli. Jeden z mojich synov je už ženatý, ten druhý už býva so svojimi priateľmi v New Yorku, točí filmy, vídame sa veľami často. Dcéra začne v septembri študovať na univerzite ... po tomto turné už to bude asi trochu iné. Vrátim sa domov a bude ma tam čakať iba moja manželka a ... mačka :)

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (19)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa