Personal Jesus (1989)

Personal Jesus (1989)

29.augusta 1989, v deň posledných komunistických osláva SNP, sa rozhlasovým éterom začala šíriť úderná skladba Depeche Mode, ktorá predznamenala ďalšiu prelomovú éru v kariére kapely. "Personal Jesus".

Martin Gore: "Je to skladba o tom, ako niekto môže fungovať v pozícii Ježiša pre niekoho iného, komu tak dá nádej, prípadne sa oň postará. Je o Elvisovi, ktorý bol jej mužom, jej mentorom a ako sa takéto niečo bežne stáva v láske, v priateľstve; ako každého srdce reprezentuje, svojim spôsobom, Boha. A tak pre iných tak trochu nahrádzame Boha, no nik nie je dokonalý, čo zasa nie je veľmi vyvážený pohľad na vec, nie?" (Spin Magazine)

Johnny Cash: "Je to veľmi príjemná evanjelická skladba, možno najevanjelickejšia gospelová skladba, akú som kedy nahral, hoci som si nie istý, či autor premýšľal práve týmto spôsobom, ale tak to je. Je to o momente, kedy nájdete svoju spokojnosť, kedy si viete poradiť, kedy nájdete rameno, ku ktorému sa môžete skloniť, kedy môžete položiť ruku na Vášho osobného Ježiša". (2002)

Alan Wilder: "Samotná skladba znamenala pre kapelu významný krok vpred, no stále si udržiava prvky pôvodného experimentovania Depeche Mode. Napríklad ten hlavný "dupot", to je vlastne sampler poskakujúcich dvoch, či troch ľudí na špeciálnych podložkách, k čomu Martin pridal gitarový riff Johna Lee Hookera a to všetko obohatené syntezátorovými partami v štýle Kraftwerk." ('86 - 98' editorial)

Charlie Marchino: "Nahrával som práve v Logic Studios, kde Depeche Mode nahrávali album "Violator", a v jeden deň som s nimi hral ping pong. Oni hrali medzi sebou ping pongový turnaj prakticky každý deň. No neskôr nahrávali skladbu "Personal Jesus" a ja som bol užasnutý, ako dokázali vytvoriť biciu slučku v štýle vojenského pochodu, ktorá zaznie hneď v úvode skladby. Zaujímalo ma, aké nástroje používajú, efekty a podobne. Tak som ich chvíľu sledoval a doslova mi padla sánka. Postavili sa na kovové schodište, začali na ňom všetci poskakovať a nahrávali vznikajúce dunenie. No a to následne mixovali. Neuveriteľné."

Martin Gore: "Táto skladba je vlastne našim prvým experimentom s dvojicou Flood a Francois Kevorkian. Neboli sme si istí, či tento vzťah bude vôbec fungovať. Skladba nám však urobila radosť a uvedomili sme si, že má v sebe singlový potenciál, no ani nám nenapadlo, že by mohla mať až tak veľký dosah. Brali sme to ako vec, ktorá sa nám páči, a ktorú programoví riaditelia rádii budú nenávidieť. Zároveň sme si vraveli, že budeme radi, ak sa vyšplhá na 25.miesto v hitparádach - takto bežne uvažujeme o skladbách v štúdiu. Hlavne sme sa obávali o Ameriku, pretože v momente, ako tam spomeniete Ježiša v názve, tak si koledujete o problém, no nakoniec to skončilo tak, že Warner Bros označili singel ako 'Biggest selling 12" of all time'." (Bong 27, 1998)

Vince Clarke: "Pre mňa osobne reprezentuje "Personal Jesus" akýsi rockový zvuk. Nejde však o taký ten typický americký rock. Je omnoho viac priamočiarejší a omnoho vynaliezavejší. Ak by ste mi pred 20 rokmi povedali, že by mohli, či dokonca nahrajú album ako "Violator", tak by som Vám pravdepodobne neveril. Postupom času sa z nich stala kapela s obrovským vplyvom." (2001)

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa