Otázky a odpovede: Client F

Konečne si po roku fungovania labelu Toast Hawaii našiel Andy Fletcher čas na otázky, ktoré mu mohli fanúšikovia posielať prostredníctvom oficiálnej stránky Toast Hawaii. S novým dizajnom stránky teda prichádzajú aj dlhoočakávané odpovede a my vám prinášame ich preklad.

Čo má najväčší podiel na vycibrení Toast Hawaii, na čo si najviac pyšný a čo by sa dalo ešte zmeniť?
Najväčší podiel má na tom podpísanie zmluvy s Client v tomto roku, moji prvý umelci. Som hrdý na fakt, že je to zábavné, som hrdý na to, že sme z Client vytvorili kapelu s medzinárodným ohlasom a hlavne na to, že sme to urobili s humorom a zabávali sa pri tom.

Pomohla ti práca s Depeche Mode, alebo ich vplyv, pri rozbiehaní Toast Hawaii?
Nesmierne. V Depeche Mode sme mali šťastie, že sme nikdy nemali, teda počas prvých 18 rokov, skutočného manažéra, a tým sme sa spolu s malým nezávislým labelom, ktorý v čase, keď sme do Mute prišli, tvorila iba jedna osoba, prídane 2, stali skutočne originálnymi. Potom sa začal label rozrastať. Vo veľkom sme boli zapletení do logistiky, nahrávania a manažmentu. To mi pri zakladaní vlastného labelu neskutočne pomohlo, takisto ako aj pri objavení Client. Veľa ľudí si myslí - oprávnene, - že hudobníci v týchto oblastiach nemajú veľa skúseností a mnoho nahrávacích spoločností drží svojich zverencov v úzadí, čo sa týka zasahovania do týchto záležitostí.

Hneď od začiatku sa začalo o Toast Hawaii zaujímať množstvo fanúšikov Depeche Mode, hlavne z dôvodu tvojej zainteresovanosti. Nemáš obavy, že bude Toast Hawaii označovaný ako bočný projekt Depeche Mode?
No, tak za prvé, teším sa skutočnosti, že som tento projekt mohol rozbehnúť a je v ňom zainteresovaných mnoho ľudí. Som pyšný na moju prácu s DM, a je jasné, že mi to v mnohom pomohlo, takže nemám dôvod na obavy. Je to dokonca veľká výhoda. Pomáha mi to aj v mojom DJ-ingu, viem, že nech budem kdekoľvek DJ-ovať, bude tam určité množstvo ľudí, z ktorých väčšinu budú tvoriť fanúšikovia DM.

Ako na tvoje rozhodnutie založiť si vlastný label zareagoval Daniel Miller?
Daniel mi bol, hlavne v začiatkoch, veľmi nápomocný. Mali sme o tom niekoľko debát. Už vtedy som objavil Client a pracoval s nimi, ale nebol som si celkom istý, či založiť label a starať sa o nich, alebo ich podstrčiť niekomu inému. Takže sme to s Danielom viackrát predebatovali a v rozbiehaní môjho projektu zohral veľmi významnú úlohu.

Čo by si poradil, na základe tvojich skúseností, niekomu, kto by rád vstúpil do hudobného biznisu, ale nie ako hudobník?
Hudobníci a obchod idú ruka v ruke. Ja som do tohoto vstúpil z časti ako hudobník a z časti ako manažér. Myslím, že v súčasnosti ponúka hudba mnoho príležitostí, aj keď sa vám z vyjadrení v tlači môže zdať, že predajnosť má momentálne klesajúcu tendenciu. Ale podľa mňa, teraz je ten správny čas založiť si label a vydávať, predávať, prostredníctvom internetu. Ĺudia s tým môžu začať skutočne v malom a dostať svoj produkt kdekoľvek. Takisto je vhodný čas na vlastnú hudobnú tvorbu alebo presadenie niekoho iného.

Dostalo sa k tebe množstvo demonahrávok a zaujali ťa vôbec niektoré?
Áno, dostalo sa mi do rúk množstvo demonahrávok, a všetky počúvam z dvoch dôvodov - kvôli labelu a kvôli DJ-ingu. Neustále sa obzerám po skladbách vhodných pre DJ-ing. Mnohé z tých demonahrávok sa mi páčia, ale zatiaľ som nenatrafil na takú, ktorá by si zaslúžila zvláštnu pozornosť, aj keď je medzi nimi zopár výborných kúskov. Momentálne ma zamestnávajú moji zvereci, keďže veľmi skoro začnem opäť pracovať s Client a aj s Depeche Mode. Dávam si pozor, aby som toho zasa nezobral na seba príliš, aj keď, keby sa pritrafilo niečo veľmi zaujímavé, bolo by pre mňa ťažké pustiť to len tak k vode.

MUTE si za tie roky získala reputáciu piliera elektronickej hudby. Čo myslíš, aké dedičstvo so sebou ponesie Toast Hawaii o 20 rokov?
Tak nad týmto skutočne neuvažujem. Takisto, ak by ste sa ma po pár rokoch v DM spýtali, aký odkaz by sme mohli zanechať, mohli by sme odpovedať, že tu budeme len chvíľu. Lenže teraz tomu je už 25 rokov, čo je skutočne fantastické. Mám podiel na skutočne skvelých songoch, ktoré posunuli hudbu vpred, takže dúfam, že o 20 rokov ľudia povedia, že som mal dobrý "ciťák" na skladby, že sme natrafili na skvelých hudobníkov a vydali niekoľko dobrých nahrávok. Realita je však iná.

Client bývajú často zaraďované medzi kapely electroclashovej scény a porovnávané so zoskupeniami, akými sú Adult a Miss Kittin. Bude to mať nejaký vplyv pri výbere umelcov, s ktorými možno uzavrieš v budúcnosti kontrakt?
Nepáči sa mi predstava, že by som mal pracovať len s elektronickými kapelami. Ako som už povedal, zaujímajú ma dobré skladby a som otvorený všetkým hudobným štýlom, takže sa nebudem brániť spolupráci s niekým, kto hrá iný žáner, pokiaľ budú jeho skladby dobré. Ale musím povedať, že elektronická hudba je oblasť, ktorej najviac rozumiem.

Vieš si predstaviť, že by si sa nakoniec najviac venoval DJ-ingu? Dočkali by sme sa niekedy mix albumu Andyho Fletchera?
DJ-ing som skúšal už v mladosti, a keď som si otvoril reštauráciu, tak som tam zvykol vyberať hudbu. Ako viete, znova som to skúsil spolu s Client a fakt sa mi to páči, a o tom to teraz vlastne je - robí mi to radosť. Nakoniec je to ešte lepšie, ako som dúfal. Ale keď Dj-ujem, som nervóznejší, ako keď vystupujem na pódiu. Nemôžem povedať, či niekedy urobím mix album, ale všetko, čo sme urobili za posledný rok aj pol, ma príjemne prekvapilo, takže fakt neviem.

Môžeš porovnať turné s Client s tvojími skúsenosťami z predoškých turné?
Koncertovanie s Client sa momentálne podobá koncertovaniu Depeche Mode v samotných začiatkoch, v rokoch 1980-81, takže je to vlastne návrat do mladosti. Samozrejme Depeche je teraz o limuzínach, osobných plánoch a najlepších hoteloch. S Client je to trocha tvrdšie. Ale promotéri s nami zaobchádzajú skutočne skvele, takže je to skvelá zábava.

Depeche Mode boli priekopníckou kapelou, hlavne vďaka tomu, že ovládli najnovšie hudobné technológie, ako napr. sampling v prvej polovici 80-tych rokov. Dnes hocikto chytí laptop a tvorí elektornickú hudbu. Môže mať niektorá zo súčasných kapiel taký vplyv na scéne, aký ste mali vy?
Jasné, že áno, ale znova - a to chcem zdôrazniť - niekedy ľudia prekračujú hranice zvuku, no zabúdajú, že najdôležitejšie sú samotné piesne. A to je to čo prízvukujem začínajúcim kapelám, mali by sa sústrediť na písanie skladieb, zvuk a melódia sa rozvinie prirodzeným spôsobom. Každá kapela si môže vytvoriť vlastné meno" a vlastný zvuk. Samozrejme, keď sme to robili my, nemali sme ani poňatia, čo vlastne vytvárame, a je to len 20 rokov, na ktoré sa ľudia obzrú a povedia, že to čo sme robili, bolo dôležité. Dnes ale treba skúšať veci, ktoré sa vyvíjajú prirodzene.

Čo môžu dať tvoje skúsenosti s Client a Toast Hawaii Depeche Mode, keď sa znova zídete na nahrávaní nového albumu?
Dúfam, že moje skúsenosti s novými, začínajúcimi skupinami, nahrávacím labelom a DJ-ovaním, vďaka ktorému počúvam tony muziky, spolu s Davidovým a Martinovými skúsenosťami, získanými pri nahrávaní sólových albumov, môžu pomôcť vytvoriť omnoho lepší a zaujímavejší album.

Mohli by Client, alebo iní hudobníci z Toast Hawaii, dosiahnuť nejaký rebríčkový úspech? Ako myslíš, že by to ovplyvnilo ďalšiu tvoju činnosť?
V kancelári by sme mali krajšie kreslá, možno veľký gauč a peknú veľkú plazmovú obrazovku. Najali by sme si zopár skutočne atraktívnych sekretárok, presťahovali by sme sa do veľkých kancelárskych priestorov a skutočne to rozbehli. A ja by som si kúpil vlastnú jachtu.

Ako sú pre teba dôležité remixy, a aký faktor ovlyvňuje rozhodnutie, kto ich bude robiť?
Najväčšie požiadavky, ktoré povolujeme, prichádzajú z Mute, keďže oni to potrebujú. Ale vraciam sa späť k názoru ­ a to isté platí aj u Depeche Mode, - že remixy, ktoré si urobíme sami sú niekedy omnoho lepšie, jako tie, ktoré robí niekto iný. Remixy sú dôležité, ale musíte mať k nim správny postoj. Je dôležité, aby ste ich zverili ľudom, ktorých máte radi, a ktorí vám skladby predstavia v inom svetle, než ich vidíte vy. Vždy je to zaujímavé.

Ak by si mal možnosť podpísať kontrakt s ďalšími hudobníkmi, či už v minulosti alebo v súčasnisti, kto by to bol?
The Beatles? The Rolling Stones? Depeche Mode? The Cure? New Order? Chceli by?

V čom vidíš dôležitosť internetu a skupín fanúšikov združujúcich sa na fórach a chatoch?
Toto je veľmi dôležité, ale niekedy je treba byť v tomto opatrný. Časom získate pocit, že ste čímsi viac, než v skutočnosti ste, pretože sa ocitnete medzi stovkami ľudí z celého sveta, ktorý o vás píšu. Niekedy vás to dokonca pomýli. Veľmi dôležité je to pre skupiny, akou je Depeche Mode, ktoré sa tešia veľkej medzinárodnej podpore, ale aj pre Client, ktoré s medzinárodnou podporou začínajú, a skutočnosť, že takto môžte komunikovať s fanúšikmi z rôznych krajín je fantastická. A ako vieme, nahrávací priemysel silu internetu ignoroval, začína sa mu aktívne venovať posledný rok, dva. Keby to začali skôr, tak pred piatimi rokmi, vyhli by sa problémom s Napsterom a podobne. Rokmi to bude stále dôležitejšie.

Veľa sa polemizuje o spôsoboch odvety internetovým pirátom a mp3-kám zo strany nahrávacieho priemyslu, o zásahoch proti fanúšikom zákonným spôsobom v USA.
Myslím, že to bude odveta vo forme legálnych downloadov na vybraných stránkach, ktorá sa uberá správnym smerom, hoci s tým mohli začať už dávno. Bootlegy a pirátstvo tu budú vždy, a to je problém labelov a samotných umelcov. Ale tieto veci sa zlepšujú legálnym downloadom a chystaným znižovaním cien cd médii; nahrávací priemysel inkasuje za jedno cd sumu, ktorá si sama koleduje o problém.

Ako člen Depeche Mode sa tešíš komerčným úspechom a uznaniu kritiky. Aké merítko úspechu používaš v súvislosti s Client alebo inými z Toast Hawaii: ekonomičnosť, ohlasy kritky alebo podľa toho, ako sa ti páči ich hudba?
Myslím, že dosiahnúť dnes taký úspech, aký dosiahli kapely ako Depeche Mode, je prakticky nemožné. Náš úspech ma stále udivuje. Treba sa držať pri zemi, čo pre mňa znamená pocit radosti a hrdosti na nahrávky, ktoré sme urobili. Myslím, že Client majú veľa dôvodov byť hrdé na svoje posledné nahrávky, a dúfam, že to bude podobné aj s novým albumom.

Podarilo sa ti niekedy znova natrafiť na sedvič Toast Hawaii?
Teraz by som si jeden dal, ale zdá sa, že ho podávajú len v Nemecku. Za pár týždňov tam DJ-ujem, takže si možno nejaký doprajem?

Tak nakoniec je z teba popová hviezda, majiteľ reštaurácie, šéf labelu, DJ. Máš ešte najaké sny, či ambície, ktoré by si chcel naplniť?
Zabudol si do toho zoznamu pridať, že som aj otec. A to je tá najdôležitejšia vec, čokoľvek z toho môžem pustiť k vode, ale mať rodinu je ohromné. Ambície nemám žiadne, proste veci si bežia, ale som hrdý na to, že som mal v živote šancu ich mnoho vyskúšať a dúfam, že to tak bude ďalej pokračovať.

zdroj: Toast Hawaii

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa