Nebeské blues (2013)

Nebeské blues (2013)

S Martinom Gorem krátko po vydaní 13-teho štúdiového albumu Depeche Mode, "Delta Machine", v rozhovore pre nemecký spravodajský portál General-Anzeiger. Pohoda a optimizmus z jeho slov doslova kričia.

Martin, aká vládne v kapele nálada?
Martin: Aktuálne nás zamestnáva skúšanie na turné. Všetko sa však vyvíja dobre a veci majú hladký priebeh. Máme šťastie, že nový album obsahuje veľa skladieb, ktoré fungujú výborne aj naživo.

V akom zmysle?
Tie skladby majú v sebe pretlak a energiu, čo je na pódiu vždy výhodou.

Dá sa povedať, že pokladáš "Delta Machine" za srdcovú záležitosť?
Nahrávanie bolo plné harmónie a priateľstva. Nebol tam žiaden stres, žiadne hádky, všetci si vychádzali v ústrety.

V minulosti ste sa zvykli s Davidom dostať do sporov ...
To už je za nami. Pre nový album pripravil David tri skladby, ktoré doslova pasovali k mojim pocitom. A hlavne, jeho skladby sú skutočne kvalitné. Všetko je teda v pohode. On je spokojný, ja som spokojný, všetci sú spokojní. Pre našu kapelu to bolo celkovo plodné obdobie. Každý deň sme nastupovali do práce s očakávaním.

Pilotný singel, "Heaven", znie prekvapujúco. Používate menej elektroniky, viac živých nástrojov, než zvyčajne, takisto samotná skladba je pomalá. Tlačila sa táto skladba do popredia, keď ste ju vybrali za prvý singel??
Nie, to rozhodne nie. Ale v danom momente sme z nej boli nadšení. Jej výber mi prišiel riskantný, no bol to risk v pozitívnom a vzrušujúcom zmysle. Tak sme si mysleli, že by bolo vhodné prísť s niečím nečakaným.

Je snaha o prekvapenia jedným z tajomstiev dlhovekosti vašej kapely?
Tých dôvodov, prečo fungujeme už tak dlho, musí byť viac, pretože potom by sa tá výdrž a oddanosť fanúšikov dala vysvetliť veľmi jednoducho. Podľa mňa je v tom aj ohromný kus šťastia a absolútnou vzácnosťou je aj fakt, že ešte stále máme tak nielen veľké, ale aj nepredpojaté a zvedavé publikum. Entuziazmus fanúšikov je veľmi veľká motivácia. Na druhej strane, ak by každý ďalší album bol menej úspešný, než ten predchádzajúci, ak by sme sa zrazu museli presunúť z veľkých štadiónov do menších arén, či klubov, pretože by na nás chodilo menej ľudí, tak by sa to odrazilo aj na našej oddanosti k hudbe.

Ako si ty osobne predstavuješ "Nebo"?
Mýslim, že to moje miesto "tam hore" je priestor bez konfliktov. Jednoduché, nekomplikované miesto. Zistil som, že v mojom skladateľstve som silne priťahovaný slovom "mier". Ak by každá bytosť na tomto svete mohla nažívať v mieri, tak by to bolo veľmi blízko k mojej predstave ideálneho života.

Na predošlom albume ste mali pieseň "Peace". Stal sa teda mier pre Teba kľúčovou záležitosťou?
Život v mieri je pre mňa synonymom pre naplnený život. Nemyslím len ten "vonkajší" mier, ale aj ten vnútorný a ich celkovú harmóniu. Ak by každá bytosť našla v sebe mier, svet by bol nekonečne šťastným miestom. K tomu treba dodať, že potom by už neboli žiadne vojny.

Pokladáš sa za rojka?
Samozrejme, ak mi je to umožnené. Akoby vôbec dokázal napredovať život, ak by viac ľudia nesnívali? Je hanbou, keď tak veľa ľudí musí žiť v konfliktoch. Nik si také niečo nezaslúži.

Do akej miery je Tvoj život uspokojujúci a pokojný?
Aktuálne som veľmi šťastný. Cítim sa naplnený. To samozrejme viedlo k skutočnosti, že nový album je po textovej stránke, po dlhej dobe, veľmi pozitívny. V určitých momentoch dokonca obsah dokonale pasuje k hudbe, ktorá je zasa, v určitých momentoch, veľmi bluesová. Blues je na druhej strane obyčajne spájané so smútkom, bolesťou a depresiou. Ja som však veľmi chcel zaradiť bluesové prvky do nie veľmi "vhodného" obsahu.

No áno, napr. "Slow" je toho dokonalým príkladom. Po štylistickej stránke je to blues, ale text pojednáva o ...
Sexe :) Povedzme si to na rovinu. "Slow" oduševnelá, erotická skladba o radosti zo sexu. Niektoré veci sú skutočne jednoduché.

Nie je pre Teba, ako rodeného Brita, zložité písať o sexe?
Nie. Mne to nepríde ako zložité, dokonca ani trápne.

Si viac optimista alebo pesimista?
No ... Myslím, že som býval pesimista. V niektorých prípadoch som bol väčší pesimista, než dnes. Dnes som viac optimista, než pesimista.

Prečo je tomu tak?
Nevylučujem, že to je jedna z výhod veku, v ktorom sa práve nachádzam. Ale uplne presne to neviem. Považujem za príjemnú výhodu nebyť ten mizerný pako, ako predtým.

Nejaké iné dôvody, okrem veku, pre ktoré si dnes pozitívnejší?
Vždy to závisí od toho, v akej životnej situácii sa práve nachádzate. Mám príjemný život a napr. si užívam rolu otca. Takisto "umelecké výlety", ako napr. spoločný album s Vince Clarkom, mi spôsobujú veľkú radosť. Samozrejme aj s Depeche Mode som veľmi šťastný. Už dlho nepracujeme pod stresom, či tlakom, čo je výhoda, ktorá sa prejavuje na našej nálade. Samozrejme, nasledujúcich 16 mesiacov budem mať len veľmi málo príležitostí na voľný čas. Budeme veľa pracovať, ale hlavne veľa koncertovať. Páči sa mi to. Posledné turné som si napr. veľmi užil.

Na začiatku toho turné Davidovi diagnostikovali a odstránili nádor z močového mechúra. Bol to veľký šok?
Veľmi veľký. Všetci sme boli v pohode a v skvelej zdravotnej kondícii a zrazu sa udeje niečo také. Takéto drámy človek zažívať rozhodne nepotrebuje. Na druhej strane, ten nádor bol vlastne prvým zdravotným incidentom za celú našu koncertnú históriu. Ja dúfam, že teraz to pôjde všetko bez problémov.

No, myslím, že tých drám bolo rozhodne viac. David mal predsa problémy z heroínom, takisto aj srdcom.
No dobre, máte pravdu. Máme za sebou turné, kde v zákulisí boli drogy veľkým problémom. Našťastie je toto všetko už ďaleká história, už takmer 20 ročná. Takisto od nás odišiel Alan Wilder. To bolo v roku 1995, čo už je celá večnosť. Tieto udalosti sa však už stratili v akejsi hmle.

Keď už si spomenul tú hmlu ... Ty si celé roky holdoval alkoholu a teraz si už 7 rokov "čistý". Nechýba Ti tu a tam nejaký ten príležitostný drink?
Najlepšie na tom je, že na alkohol si už sotva dokážem spomenúť. Vôbec mi nechýba. Abstinencia mi veľmi pomohla po ľudskej stránke, dnes vediem úplne iný život. Život, v ktorom cítim omnoho väčšie spojenie so svetom, než predtým.

Máte na turné so sebou aj fitness trénera?
Nikoho takého nepotrebujeme. Inak, ja som vždy holdoval behu. Dokonca aj v časoch, keď som "nasával", som pravidelne behával. Ale najradšej hrám futbal. Keď som doma, tak s naším tímom hrám každý týždeň. Starí páni. A inak, z tímu som jediný, kto je regulérnym členom fitness klubu :)

Povieš nám niečo o názve albumu "Delta Machine"?
Slovo "Delta" je odkazom na blues. Možno je to dokonca odkaz na deltu Mississipi, čo je veľmi organické, jedinečné územie. A to sme dali do kontrastu do "strojom". A okrem toho, iniciály "Delta Machine" sú samozrejme písmená DM ;)

A akú krajinu stvárňuje tá zastavaná oblasť na obale albumu?
Je to fotografia Antona Corbijna. Trochu podľahol tomu industrálnemu vzhľadu a my takisto. Fotografoval výhľad z nášho štúdia na Manhattane. Malo to byť vlastne tajomstvo, ktoré som Vám nemal prezradiť, ale už je neskoro :)

Názory Devotees (22)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa