Návrat ku koreňom (2000)

Návrat ku koreňom (2000)

Dva roky po skončení The Singles Tour majú Depeche Mode takmer skompletizovaný nový štúdiový album, pripravený na finálny mix. Viac už prezradí Andy Fletcher v krátkom rozhovore pre depechemode.com.

Ako aktuálne prebieha nahrávanie?
Atmosféra v štúdiu je fantastická. Mnoho ľudí sa vyjadruje v zmysle, že je to ako za starých ranných čias, v zmysle, že pracujeme spolu a cítiť jasné vibrácie. Musím povedať, že je to aktuálne veľmi zrušujúce. Sme v štádiu, kedy dokončujeme nahrávanie všetkých skladieb. Máme hotových 14 alebo 15 piesní a do dvoch týždňov chceme začať s mixom. Ak sa nám nepodarí dokončiť album do konca roka, tak potom jednoznačne začiatkom alebo v polovici januára 2001. Myslím, že pravdepodobne smerujeme k vyprodukovaniu jedného z našich najlepších albumov vôbec - a vôbec to nezľahčujem.

Prebehli už diskusie o tom, kto by sa mohol podujať remixovať budúce single?
To sa vyvíja celkom zaujímavo. Včera sme mali v štúdiu stretnutie s Danielom Millerom. Aktuálne sa zaoberáme totiž aj týmito vecami. Zatiaľ žiadne konkrétne návrhy, ani nápady nemáme. Myslím, že by sme boli radi, kedy pre nás urobili nejaký mix Kruder & Dorfmeister, pretože na poslednom albume, so singlom "Useless", to bol naozaj úspech. Myslím, že v tomto smere máme zatiaľ trochu problém, ale to sú také milé problémy. Momentálne máme šesť kandidátov na single. A pokiaľ ide o remixy, väčšina skladieb sú štýlovo dosť odlišné. Jedna je napr. klasickou tanečnou záležitosťou, ďalšia zasa typický pop, iná zasa viac rockovo orientovaná. Všetko bude záležať od toho, ktoré skladby vyberieme, čo nám nebude jasné, kým v decembri skladby nezmixujeme. Je to zvláštne, ale byť už v takomto bode nahrávania je veľmi príjemné.

V akej nálade sa vlastne nesie materiál na albume? Dá sa to prirovnať k niečomu z minulosti?
Je to trochu divné. Mne to vcelku pripomína "Black Celebration". Kvalita jednotlivých skladieb je naozaj vysoká, a to isté sa dalo povedať o skladbách z albumu "Black Celebration". Celkovo je to však veľmi optimistický album. Podľa mňa reflektuje na pocity, ktoré sme mali z nahrávania albumu "Ultra" a posledného turné. Cítiť z toho však skutočne dobré vibrácie.

Blíži sa 20.výročie nahrávania albumu "Speak & Spell", v čom myslíš tkvie tajomstvo dlhovekosti vašej kapely?
Neustále ma táto skutočnosť prekvapuje. Myslím, že na to má vplyv niekoľko faktov. Samozrejme, Martin je stále veľmi dobrý skladateľ. Dave zasa fantasticky spieva a vystupuje na pódiu, no a samozrejme tvrdo pracujeme na tom, aby naše publikum rástlo. Naše publikum je nám veľmi oddané. Nie veľa kapiel sa môže takými lojálnymi fanúšikmi pochváliť. Mám pocit, že aktuálne tvoríme tú najlepšiu hudbu, akú sme doteraz vedeli ponúknuť, takže dúfame, že v tom budeme pokračovať tak dlho, ako to len pôjde.

Na fotografiách z nahrávania, ktoré ste zverejnili na webe, je vidieť množstvo analógových syntezátorov. Ako sa táto skutočnosť odrazila na zvuku albumu?
Na začiatku sme veľa diskutovali s Markom Bellom a chceli sme sa vrátiť trochu späť, k našim elektronickým koreňom. Ale myslím, že keď si album vypočujete, tak ten posun od albumu "Ultra" si všimnete. Nejde o žiadnu drastickú zmenu. Síce sa to pri niektorých skladbách dá povedať, ale celkovo o veľkú zmenu v smerovaní nejde. Stále používame aj gitary, rovnako ako aj sample a analógové nástroje.

Objavujú sa náznaky turné v budúcom roku. Ešte stále ho máte v pláne? Prebehli už diskusie o tom, ktoré krajiny by ste mohli v rámci turné navštíviť?
Myslím, že turné začne v júli alebo v auguste budúceho roka. Bude pozostávať z veľkého turné po Európe, Amerike, a stále diskutujeme o tom, kam sa vybrať následne. Problém dnešných dní je v tom, že všetci máme rodiny, čím sa všetko stáva zložitejším. Na turné sa však veľmi tešíme. To posledné bolo naozaj extrémne úspešné. Nielen preto, koľko ľudí nás videlo, ale tiež samotné koncerty boli, podľa mňa, fantastické. A reakcie fanúšikov takisto. Fakt sa na turné tešíme, hoci by ste mohli oponovať, že turné k albumu "Songs Of Faith And Devotion" bolo desivé.

Mnohé kapely dnes ponúkajú svojim fanúšikov webcasty jednotlivých koncertov. Máte v tomto smere nejaké plány pre nadchádzajúce koncerty (či už vo forme audia alebo videa)?
Webcast je samozrejme viac než možný. Ale myslím, že keď koncertujeme pred 10 000 davom, tak sa jedná o veľmi jedinečný scenár. Osobne by som bol nerád, aby bol každý koncert prenášaný cez internet. Tým by sa vytratila určitá jedinečnosť. Ale vďaka nárastu internetu ponúkneme na koncertoch množstvo noviniek, aj preto, že to sami chceme. Ale musíme si byť istí, že to bude fungovať. Nie je to o tom, že ponúkneme niečo, čo ponúka každý, skôr to bude niečo, čo neponúka nik iný. Tohto sa musíme držať, ale bez zbytočného preháňania.

Je ešte niečo, čo by si rád povedal?
Rád by som pozdravil všetkých našich fanúšikov. Budúci rok vyrážame na turné a máme pripravený album, ktorý je podľa mňa fantastický. Vydanie je pripravené na máj budúceho roka, ale presný dátum ešte nevieme. Na rok 2001 sa však rozhodne tešíme!

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (195)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa