Naša hudba je tvrdá droga

Naša hudba je tvrdá droga

S Andym Fletcherom pre švajčiarske stránky 24heures o albume "Spirit", ako aj o tom, vďaka čomu sú Depeche Mode ešte stále v hudobnej "prvej lige".

Atmosféra albumu "Spirit" je špecificky temná ...
Je zo značnej časti ovplyvnená politikou, čo je pre Depeche Mode vcelku nezvyčajné. Martin Gore začal komponovať nové piesne v roku 2015, videl veci, ktoré sa vyvíjali znepokojivým spôsobom - kandidatúra Donalda Trumpa, Brexit, terorizmus, napätie v Európe a podobne. Čím viac sa album vyvíjal, tím viac vecí sa dialo. "Spirit" má v sebe určitú dávku temnoty, ale aj prvky optimizmu. Nie je to monolitické dielo. Povedal by som, že album má svoju temnú stránku, no nie je temný.

Martin Gore žije v Kalifornii, Dave Gahan v New Yorku a ty v Anglicku. Umožňuje to kapele pozerať sa na svet z toho istého uhla?
Nemyslím si, že záleží na tom, kde žijete. Martin napísal jednoducho svoje vlastné skladby, ale tie sa stali skladami Depeche Mode až vtedy, keď sme sa zišli v štúdiu a spolu s producentom a zvukovým inžinierom pracovali ako tím. V tých chvíľach je naša angažovanosť a vízia absolútne jednotná. Ja som len člen tímu.

Depeche Mode sú známi vďaka svojej práci so zvukom. Uľahčujú dnes vašu prácu nekonečné možnosti, ktoré ponúkajú digitálne nástroje?
Práve naopak, ešte viac nám to komplikujú. Dnes je všetko možné a k dispozícii, tá škála možností je dnes už príliš široká. To už je na hlavu! Snažíme sa držať nástrojov, ktoré už dobre poznáme a viac staviame na predstavivosti, ako na softwarovú "armádu". My jednoducho vieme, ako so zvukom narábať, zatiaľčo mnoho ľudí tvorí elektronickú hudbu prostredníctvom tých nákazlivých mizerných zvukov, nakoľko majú prístu ku všetkým tým možným prístrojom.

Čiže vaša výbava sa od Vašich začiatkov nezmenila?
Ale samozrejme, že áno! No skúste si predstaviť, že keď sme začínali, MIDI neexistovalo. Všetko, o čo sme sa pokúšali, bolo absolútne nové. No posledných dvadsať rokov používame rovnaký mix analógových a digitálnych nástrojov.

Martina vždy ovplyvňovali jeho hrdinovia rock´n´rollovej scény, dokonca Johnny Cash naspieval vašu skladbu "Personal Jesus". Ako na Vás zapôsobila smrť Chucka Berryho?
Je to samozrejme smutné, no dožila sa skutočne krásneho veku. Na prerábku spomenutej skladby Johnnym Cashom je nepochybne Martin najviac pyšný. Viete, je rozhodne ťažšie získať si rešpekt od nejakej osobnosti rocku, než dj-a.

Chuck Berry stále ešte minulý rok na pódiu. Predstav si všetkých z Depeche Mode ako 89-ročných.
Niekedy sa o to aj pokúsim, ale tá predstava nie je príjemná :) Ale samozrejme, že sa to môže stať. Viete, naša hudba je ako tvrdá droga, rovnako naše koncerty. Ja som mal už pred dvadsiatmi rokmi problém predstaviť si sám v seba v tomto veku.

To si nepriamo poukázal na Davidove problémy v 1990tych rokoch?
Tak trochu áno. Ale Dave s Martinom sa úplne vzdali alkoholu. Ja si doprajem pravidelne pivo, no koncerty si vyžadujú 100% pozornosti a energie. Hlavnou výzvou je však transformovať na pódium silu a zvukovú kvalitu, ktorú sa nám podarilo získať v štúdiu.

Šťažujú dnes túto výzvu akési štandardy súčasných electro-popových koncertov, aj keď Depeche Mode boli veľmi dlho priekopníkmi v tejto kategórii?
Viete, všetko čo viem, že vstupenky na naše turné sa predávajú skvele. Takže sa domnievam, že pre mnoho ľudí sme ešte stále v hre.

Chcel som tým naznačiť, že pre dnešných nových umelcov je jednoduchšie ťažiť z lacnejších a dostupnejších live technológii.
Áno, ale nemajú k dispozícii naše piesne!

A ktorá z nich je tvoja obľúbená?
Možno "World In My Eyes", z albumu "Violator". Najšialenejšia vec, ktorá sa nám stala, je tá, že sme sa stali populárni po celom svete. Predtým sme tomu nikdy neverili. Táto skladba mi to pripomína.

A skladba, ktorá ti už trochu ide na nervy?
"People Are People". Už ju nehráme. Jej text je banálny.

Depeche Mode spustili akciu, v ktorej každý deň aktualizoje vybraný fanúšik facebookový profil skupiny. Urobili sociálne siete prevrať vo vašom fanklube?
Ani nie. Náš vzťah k fanúšikom je dlhodobý a založený na hudbe. Nepotrebujeme zabíjať čas vysvetlovaním, jednoducho sa snažíme preniknúť aj na internet.

Máš svoj vlastnú profil na Facebooku?
Nie! Skúste si to predstaviť, založím si profil pod mojim menom a dúfajúc, že sa dostanem aj k nejakým starým známym, by som denne musel schvaľovať, či zamietať žiadosti o prístup desiatkam tisíc fanúšikov Depeche Mode. No a ak by som si zasa založil účet pod fiktívnym menom, tak by nik nevedel, že som to ja.

Názory Devotees (16)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa