Najnovší počin Depeche Mode (08/2023)

Najnovší počin Depeche Mode (08/2023)

Reportér americkej televízie CBS, Luke Burkank, sa na jar tohto porozprával s Martinom a Davidom, nielen o aktuálnom albume "Memento Mori", a pripravil krátku reportáž, ktorá bola odvysielaná v nedeľnom rannom vysielaní.

Aj keď svoj prvý hit vydali už pred viac ako 40 rokmi, sú Depeche Mode prekvapivo relevantní aj v roku 2023. Či už ide o vystúpenia v nočných televíznych šou alebo na vypredaných štadiónoch v Spojených štátoch a v Európe. A v tomto prípade nejde len o nejaké nostalgické turné, v rámci ktorého kapela odohrá svoje najznámejšie hity niekde vo Vašej blízkosti. Do povedomia sa totiž dostali aj so svojim najnovším albumom "Memento Mori".

David: "Naša hudba, ak jej to umožníte, Vás niekam zoberie."

A predsa, ako Dave Gahan, frontman kapely, tak aj Martin Gore, hlavný skladateľ kapely, nielenže tento rok začali s novým albumom a skutočne nabitým koncertným turné, no spolu sa ocitli v pozícií, v akej ešte niekdy predtým neboli. Oplakávali stratu svojho kolegu Andyho Fletchera.

Martin: "Než sme sa vydali na tento promo výlet, tak som si ani len neuvedomil, aké ťažké bude neustále znova a znova na otázky s tým súvisiace."

Fletch, ako ho prezývali, patril k zakladajúcim členom kapely, zomrel náhle v minulom roku, krátko po tom, ako bol názov albumu už na svete. "Memento Mori" totiž v preklade znamená "pamätaj, že raz zomrieš" a v tomto prípade získal nový, tajuplný význam.

Dave: "Niekto by mohol povedať, že v množstve tých skladieb je akási predtucha alebo niečo podobné, ale ja si nemyslím, že by si niečo také Martin uvedomoval."

Martin: "Keď som začal písať prvé skladby pre tento album, tak som o názve "Memento Mori" neuvažoval, a to už niektoré skladby s touto témou "laškovali". Jednoducho k tomu nejako došlo. Niekedy Vás takéto zistenie nakoniec prekvapí."

Martin Gore, ktorý vyrastal v Basildone, v malom mestečku v anglickom Essexe, bol jedným z prvých deciek, ktoré sa dostali k syntezátoru a to bol dôvod, prečo s ním Vince Clarke a Andy Fletcher chceli založiť kapelu.

Martin: "Okamžite rozpoznali potenciál toho nástroja, takže sa rýchlo zavili gitary a bassy. Následne sme sa stali plne elektronickou kapelou".

Dave Gahan sa ku kapele pripojil ako spevák a kapela začala čeriť vody londýnskej undergraudovej klubovej scény.

Martin: "Nebol problém jazdiť na koncerty vlakom. Zabalili sme syntezátory do malých kufrov a nastúpili do vlaku."

Veľmi skoro sa kapela s francúzskym názvom stala v Európe hitom, no úspech v Spojených štátoch prišiel omnoho neskôr, keďže kapela čelila nielen nedostatku hranosti v rádiách, ale aj podozrivým hudobným kritikom.

Martin: "Každé interview bolo súbojom."

Dave: "Otázky typu, prečo nepoužívate tradičné nástroje? To teda nebol ten najlepší spôsob, ako rozhovor začať."

Nakoniec sa kapele u amerického publika podarilo definitívne uspieť v roku 1988, kedy vystupovala pred obrovským publikom v Pasadene, v Rose Bowl, a tento koncert zdokumentoval režisér D.A. Pennebaker. Ich nasledujúci album, "Violator", získal trojnásobné platinové ocenenie. A pokiaľ išlo o gitary, tie sa postupne začali objavovať aj vo zvuku Depeche Mode.

Martin: "Myslím, že sa nám nejakým spôsobom podarilo vybudovať tento kultový status a dodnes máme pocit, že sme istý spôsobom kultová kapela, hoci dnes všade predávame množstvo nahrávok."

Dave: "Martin má pravdu. Zrejme sme, a to už mnoho rokov, najväčšia alternatívna kapela na svete, keď sa to tak vezme."

Úspech sa však pre Depeche Mode stal dvojsečnou zbraňou. David Gahan si vybudoval tak silnú závislosť na heroíne, že ho záhranári v Los Angeles prezývali "mačka", nakoľko sa mnohokrát predávkoval.

Dave: "V časoch, keď som aktívne nefungoval s kapelou, tak to šlo vážne z kopca. Nemal som nikoho na blízku, kto by ma držal v rovnováhe. Nebola tam kapela, hudba, zostala len závislosť. A o tom to bolo. Môžete to nazvať akokoľvek chcete, ale keď sa raz vydáte touto cestou, tak to najťažšie je z toho sa vymaniť. A tak to bolo aj u mňa. Nemyslel som si, že to bude až také ťažké, ako to nakoniec bolo."

Bolo to zložité aj pre Martina a ostatných z kapely? Sledovať, čím si Dave prechádza ...
Martin: "Bolo to zložité obdobie, lenže, keď sa Dave z toho dostal, tak som zasa ja na niekoľko rokov prepadol alkoholu, čo muselo byť zasa zložité pre Davida, pretože ... viete, ja som nebol len taký príležitostný pijan. V Davidovej tvári to bolo po celý čas vidieť."

Dave: "To isté by som mohol povedať aj ja."

Dnes sú obaja čistí a životy im zachránila práve hudba.

Dave: "Viem, že Martin to cíti rovnako; je to jedna z vecí, ktoré ma vždy dokázali povzniesť, zmeniť moju dušu a viesť ma iným smerom, či k iným fantáziam a svetom. A áno, zachránila ma nespočetne krát."

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa