Na slovíčko s Davidom (1982)

Na slovíčko s Davidom (1982)

Krátko pred Vianocami 1981 poskytol David Gahan niekoľko rozhovorov, ktoré sa v rozhlasovom éteri postupne objavili v prvom štvrťroku 1982. My Vám ponúkame v preklade dva z nich.

Magazín SFX Cassette, UK, 09/01/1982

Vince Clarke kapelu opustil. Vieš nám to nejako vysvetliť?
Nuž áno, odišiel, no rozišli sme sa v dobrom. Nemal čas na písanie ďalších piesní a cítil sa zároveň obmedzovaný vecami, ktoré kapela jednoducho musí robiť, myslím veci ako koncertovanie, fotografovanie a poskytovanie rozhovorov. Nič z toho si už neužíval, takže v jeden deň zašiel ku nám domov a pokúsil sa mi vysvetliť, že by aj naďalej rád písal pre našu kapelu piesne, ktoré by sme eventuálne vedeli aj použiť, ak by sa nám páčili, ale už by viac nebol pevnou súčasťou kapely.

Plánujete ho niekým novým nahradiť?
No áno, akonáhle nájdeme vhodnú náhradu, začneme s týmto človekom nacvičovať.

Aktuálne ste v štúdiu, nahrávate nový singel, prečo ste jednoducho nesiahli po ďalšej skladbe z Vášho debutového albumu?
Od tohto nápadu sme odstúpili, pretože sme mali pocit, že by to bol v podstate podvod na našich fanúšikoch, ktorí si album kúpili. Okrem toho, materiál, ktorý sme na album použili, vznikol už veľmi dávno, dlhšiu dobu sme s ním koncertovali, ešte skôr, ako sa niečo z toho dostalo do hitparád, takže sme nadobudli pocit, že nastal čas prísť s niečím úplne novým a čerstvým.

Kedy teda singel plánujete vydať?
Pravdepodobne 16. januára, alebo 17.

Máte nejaké plány ohľadne nového turné?
Samozrejme, začíname už 12.januára v Cardiffe, deň na to hráme v Hammersmith Odeon a následne ešte ďalších asi 12 vystúpení. Nebude to na tých istých miestach ako naposledy, skôr niekde v okolí Birminghamu, okolí Brightonu a podobne.

Spomenul si londýnsky Hammersmith Odeon, prečo práve toto miesto?
Ide hlavne o to, že počas posledného turné sme si všimli takú vec, niektoré príliš mladé decká sa nevedeli dostať na naše koncerty, keďže sme hrali na miestach pred 18 a starších a majitelia týchto miestach striktne trvali na politike vstupu nad 18 rokov. Príde nám férové, že tí, ktorí si kupujú naše nahrávky by mali mať možnosť nás aj zažiť naživo. A myslím, že Hammersmith Odeon je skvelá šanca pre mládež nás vidieť.

Vraj v budúcom roku plánujete aj koncerty v Spojených štátoch.
Áno, hneď na začiatku januára nás čakajú dve vystúpenia v The Ritz.

To je kde konkrétne?
V New Yorku. Zhoduje sa to inak s vydaním nášho albumu v Štátoch, takže tie vystúpenia prišli vcelku vhod. Práve sme totiž podpísali zmluvu s vydavateľstvom Sire Records a oni sú v tomto smere vcelku starostliví, pokiaľ ide o naše promo v tom teritoriu.

Madrid, Španielsko, 04/03/1982

Aktuálne u nás, v Španielsku, sa anglická hudobná produkcia drží na absolútnom výslní. Vnímate to aj v iných krajinách? Ste si vedomí, že aj vďaka tomu Vám stúpajú predaje Vašich nahrávok?
Je to tak, ako vravíte. Vo všeobecnosti sa aktuálne, vo väčšine rebríčkov, kraľuje skôr domáca, tradičná podukcia, ale to bude skôr tými Vianocami. Napr. v takom Nemecku sa to v tomto období deje úplne bežne. Ale skutočnosť je taká, že Európa si hudobné Anglicko začala veľmi všímať. Ak sa v anglických rebríčkoch objaví nejaký veľký hit, napr. aktuálne u nás kraľujú Soft Cell s ich "Tainted Love", tak je viac ako isté, že sa objaví aj v Top10-tke väčšiny európskych krajín.

A ako sú na tom samotní hudobníci v Anglicku? Tu u nás je to vcelku zložité. Z hudby kapely veľmi nevyžijú, o nových kapelách nehovoriac, aká je v tomto smere situácia u Vás? Majú u Vás ľudia možnosť sa na hudobnom poli náležite realizovať?
Klubov, kde sa dá vystupovať, je naozaj dostatok, no nepovedal by som, že je to u nás jednoduché. Konkurencia je u nás skutočne veľká, povedal by som, že väčšia než kdekoľvek inde vo svete, a obzvlášť pre nové kapely a štýly. Neustále u nás vychádzajú nové veci a nahrávacie spoločnosti doslova poľujú po nových kapelách, ktoré sú aktuálne v kurze. Pumpujú do nich peniaze, tlačia ich do vydávania nových nahrávok, no na scéne, na ktorej sa pohybujeme my, tam je to však skutočne tvrdé. My sme mali šťastie, že sme sa objavili v pravý čas na pravom mieste. Všetko do seba zapadlo, stretli sme správnych ľudí a aj vďaka tomu sme dnes úspešní.

zdroj: dmlive.wiki

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa