MTV Studios, New York, 07/03/1985

MTV Studios, New York, 07/03/1985

Pred začiatkom americkej časti "Some Great Reward" turné sa Martin a Dave zastavili na krátky rozhovor v MTV, v rámci ktorého bolo odpremiérované live video k singlu "People Are People".

Mark Goodman: V štúdiu máme Martina Goreho a Davida Gahana z Depeche Mode, chalani, vitajte v MTV.
Ahoj.

V Anglicku fungujete už štyri roky, máte tam na trhu 5 albumov, v Spojených štátoch teraz vychádza nový, s názvom "Some Great Reward".
Martin: Máte štyri albumy.
Dave: Áno, štyri.

Vrátane "Some Great Reward"?
Dave: Presne.

Ok, beriem späť, štyri albumy, nie päť. Keďže ste pre Ameriku stále novou kapelou ... Depeche Mode ... po francúzsky neviem, možno by ste nám mohli ten názov vysvetliť.
Dave: Názov sme prevzali z jedného magazínu, ak to teda naozaj chcete vedieť, ešte v čase, keď som chodil na strednú školu.

Jasné, že to ľudia chcú vedieť!
Dave: Ono to inak nemá žiaden význam, teda v spôsobe, akým ten názov používame my, ale myslím, že vo francúzštine to vychádza zo slovesa "ponáhľať sa", takže možno to znamená niečo ako rýchla, uponáhľaná móda alebo niečo podobné.

Mám taký pocit, že niekde som zahliadol podobný módny magazín ...
Dave: Veď áno. Ide o magazín s názvom Depeche Mode, ale je tam malý rozdiel, oni majú v názve tie malé francúzske znamienka a podobne. Tie sme my odstránili, čiže tým pádom sa stráca aj význam.

Keď ľudia píšu o Depeche Mode, tak váš označujú za synth kapelu, no s viac ľudskou stránkou. Kapela s tvárou, resp. synth kapela s tvárou. Má to blízko k realite, resp. k tomu, za čo sa považujete vy sami?
Dave: Áno. My sme v podstate popová kapelaa, len máme tendenciu využívať klávesy a syntezátory viac, než napr. gitary. Teda, po gitare siahneme len príležitostne, viac využívame elektroniku. Elektronický zvuk nám príde zaujímavejší.

Vy však v tomto smere idete ďalej, keďže spomenuté syntezátory využívate skutočne zaujímavým spôsobom. Môžete nám to trochu priblížiť, napr. ako programujete tieto veci?
Martin: Vždy máme veľký problém pri pokusoch opísať tento proces :)

No super!
Dave: Ale inak to skutočne vieme!
Martin: Vo veľkej miere využívame sampling ... Ľudia možno už počuli o zariadeniach ako Fairlight a podobne. Používame nástroj s názvom Synclavier, ktorý je Fairlightu veľmi podobný, a s ním dokážete samplovať bežné zvuky, či nástroje. Čiže čokoľvek, čo je možné dostať do počítača my dokážeme dostať do klávesov. No a potom tieto zvuky môžete sekvencovať alebo s nimi nakladať podľa vlastného uváženia.

Takže len ako príklad, taký obyčajný zvuk ako "Umm" dokážete dostať do kláves a zahrať ho.
Dave: Presne. A dokážete z neho urobiť "výskanie".

Sme tu s chalanmi z Depeche Mode, rozprávame sa o novom albume, no máme aj nové video s názvom "People Are People". Presnejšie, ide o koncertný záznam. Takže sa vlastne bavíme o dvoch nahrávkach.
Dave: Áno. Myslím, že toto sme nahrali v Hamburgu na konci minulého roka. Nahrali sme celý koncert a tento bude publikovaný vo forme videa. Vyzerá to celé veľmi dobre, nedávno sme dokončili editáciu. Zmixovali sme zvuk a podobne, myslím, že to video k "People Are People" je toho celého súčasťou.

Celkom zábavne sa to počúva, očakával by som, že budete presne vedieť, odkiaľ to pochádza.
Dave: No áno, nám len teraz povedali, že budete týmto videom disponovať, je to pre nás novinka.
Martin: Bolo to dokončené len pred dvoma týždňami, máte to teda skutočne v predstihu. Sami sme zostali prekvapení.

Ale máme to legálne, všetky dokumenty máme podpísané.
Dave: No jasné, to Vám tak budeme veriť. Odkiaľ to máte? :)

Nie je to, no ... poďme radšej k ďalšej otázke. Syntezátorová kapela z Anglicka ... to už dnes nie je úplne nový pojem.
Dave: To nie.

Zdá sa však, akoby Anglicko od tohto trendu upúšťalo. Možno to môžete rozvinúť tu u nás, v Spojených štátoch, kde, ako môžete sami cítiť, sa hudba vyvíja práve týmto smerom.
Dave: To si zasa nemyslím, viete ... ide o to, že je tu množstvo hudobných štýlov, pre každý sa tu nájde priestor. My používame elektroniku, pretože nám to príde zaujímavé, ale na scéne je stále veľa gitarovo orientovaných kapiel. Myslím, že niekedy majú gitarové kapely zbytočné obavy z toho, že to tu elektronika ovládne. Nemyslím si, že k takému niečomu dôjde.

Ono to však sprvu tak vyzeralo, hlavne keď sa objavili Depeche Mode, spolu s ďalšími synth kapelami. Čo sa vlastne deje na dnešnej anglickej hudobnej scéne?
Dave: No áno, išlo vtedy o nový prístup k hudobnej tvorbe. Aspoň tak to vnímam ja. Martin, ty máš k tomu niečo?
Martin: Ani nie ...

Asi si počkáme na ďalšiu veľkú hudobnú vec a potom nám niečo k tomu povie :)
Dave: Tou veľkou vecou budeme možno my :)

No a pre všetkých v Amerike, mali ste skutočné šťastie, že ste dnes večer pozerali MTV. Chcem sa poďakovať chalanom z Depeche Mode, že sa u nás zastavili a teraz si pozrite spomínané live video. A nie je to bootleg! Na MTV to budete vidieť teraz častejšie. Vďaka chlapci.
Dave: Dík, čaute.

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa