Mega kapela so super publikom z prvého radu? Zájdite do kina.

Mega kapela so super publikom z prvého radu? Zájdite do kina.

Režisér Antion Corbijn tvrdí, že jeho koncertný film s Depeche Mode je súčasťou rastúcej vlny hudobných filmových udalostí, ktoré sa globálne, vo vybraných kinách, premietajú iba počas jedinej noci.

Zvuk je hlasitý a čistý, pódium na dosah ruky a toalety zvyčajne lepšie, než prenosné toi-toiky. Jediné, čo by mohol koncert v kine postrádať, sú zábrany, aby sa pod pódiom zabránilo tlačenici. Podľa oceňovaného filmového tvorcu, Antona Corbijna, sa takéto jednorázové hudobné udalosti z veľkej obrazovky radia tesne za skutočné koncertné zážitky a ich hodnota neustále rastie ako pre fanúšikov, tak aj pre samotných hudobníkov.

"Ide o skutočný zážitok, neporovnateľný s tým, keď si ten záznam pustíte doma v TV. Je to ako koncert, exkluzívnejší spôsob ako zažiť kapelu, a takisto to spája ľudí." povedal Corbijn pre The Observer, iba niekoľko dní pred celosvetovou filmovou udalosťou, vďaka ktorej bude odpremiérovaný jeho nový film s Depeche Mode.

90-minútové dielo, "Spirits In The Forest", je koncertný dokument, no takisto poctou všetkým vášnivým, medzinárodným fanúšikom kapely. Corbijn verí, že aj tento film bude dôkazom, že takéto jednorázové hudobné záležitosti môžu v kine skvele fungovať.

"Samozrejme, že je stále fantastické zažiť koncert osobne, ale nie každý má túto príležitosť. A aj toto je spôsob pre kapely, ako získať späť nejaké peniaze investované do turné, keďže predaj dvd/br nosičov má klesajúcu tendenciu," povedal. "O takéto niečo sa už pokúsili Nick Cave, Coldplay, či Metallica, takže je to spôsob, ako si vďaka koncertným filmom dopriať opätovne koncertný zážitok."

Stratégia v obmedzenom premietaní, v prípade Trafalgar Releasing, kde pravidelne na veľkej obrazovke prezentujú aj baletné a operné predstavenia, zrejme núti fanúšikov plánovane si zaostarávať vstupenky na jednotlivé predstavenia. Metaloví veteráni, Metallica, prelomili minulý mesiac rekord v predajnosti už počas prvého večera dvojdňového premietania ich posledného koncertného filmu, S&M², ktorý bol záznamom ich spoločného vystúpenia so San Francisco Symphony Orchestra, sumou 4,3 milióna libier. O týždeň neskôr budú mať diváci v 60 krajinách sveta možnosť zhliadnúť koncertný film kolumbijskej speváčky Shakira, so záznamom z jej svetového turné El Dorado.

Corbijn, viac známejší ako fotograf, získal v roku 2007 uznanie kritiky za filmovú drámu "Control", ktorá sa venovala problematickému životu speváka legendárnych Joy Division, Iana Curtisa. Napriek tomu nie je v pokušení vrátiť sa k zákulisným životom mediálnych hviezd.

"Film "Control" bol pre mňa jednorázovou záležitosťou, no napriek tomu mi krátko po tom začalo množstvo ľudí posielať scenáre o mŕtvych spevákoch ako Jeff Buckley, Kurt Cobain a Marvin Gaye. S Depeche Mode už pracujem niekoľko dekád a oni sú iní, v porovnaní s ostatnými kapelami. Na konci 1980tych rokov som si uvedomil, že moje vizuály a ich hudba spolu skvele fungujú. Všetko sa to vyvíjalo prirodzene, bez zbytočných veľkých stretnutí, či rokovaní."

64-ročný Corbijn má takisto podozrenie, že aj fanúšikovská základňa Depeche Mode je odlišná od iných skupín, pretože "majú všetci pocit, že sú členmi veľkého klubu".

Aj na samotné Global Spirit turné, ktoré zahŕňalo 115 vystúpení, sa tento rodený Holanďan pozrel cez osobné skúsenosti fanúšikov kapely. Vo filme sa zameriava na príbehy šiestich oddaných stúpencov kapely, ktorí cestovali z ďalekých krajín, ako napr. Kolumbia, či Mongolsko, na koncert do Berlína, na štadión Waldbühne.

"Je až neuveriteľné, ako dokážu Depeche Mode ovplyvňovať životy ľudí. Títo fanúšikovia majú rozmanité príbehy a pochádzajú z odlišných kultúrnych prostredí, takže sme si stanovili plán, že ich budeme filmovať v ich domácom prostredí a následne ich všetkých dostaneme na miesto koncertu," povedal Corbijn.

Všetci šiesti sú notorickí fanúšikovia Depeche Mode, s dojímavými osobnými príbehmi. Piati z nich už Depeche Mode naživo zažili, ale jedna, turistická sprievodkyňa z Mongolska, dovtedy neprekročila hranice vlastnej krajiny.

Corbijn sa domnieva, že tak rôznorodú skupina ľudí spájajú práve texty skladieb Martina Gorea. "Témy Martinových piesní oslovujú množstvo ľudí, ktorí majú pocit, že potrebujú sprievodcu alebo pomocnú ruku," dodal.

Skupina, ktorej sláva stúpla s nástupom elektronického popu v 1980tych rokoch, prešla mnohými zmenami štýlu, no podarilo sa jej napriek tomu udržať silné emočné puto so svojími fanúšikmi. Aj toto, podľa Corbijna, robí z Depeche Mode dokonalých umelcov pre kino prezentáciu.

"V Depeche Mode je niečo kultové, takže zážitok z ich koncertu je skutočne výnimočný," povedal režisér, ktorý takisto dizajnuje koncertné pódiá a rovnako spolupracuje s U2. "Depeche Mode vydávajú album každé štyri roky a s tým je spojené turné, a to je tak všetko. V debatných televíznych reláciách na nich nenatrafíte. Sú to takí samotári. U iných kapiel, napr. u U2, taký pocit kultu nevnímam, pretože sú veľmi otvorení a hovoria takmer o všetkom."

zdroj: The Guardian

Názory Devotees (7)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa