Martin pre Sláger FM (prepis rozhovoru)

Martin pre Sláger FM (prepis rozhovoru)

Tu a tam sa ešte stále objaví nejaký ten nezverejnený rozhovor z októbrovej promo akcie Depeche Mode v Berlíne. V týchto dňoch zverejnilo takýto rozhovor aj maďarské rádio Sláger FM a hoci neprináša nič nové, predsalen poteší.

Tak v prvom rade, ako sa máš? Včera ste mali tlačovú konferenciu, odvtedy poskytuješ rozhovory a stále tomu nie je koniec.
Martin: No, toto je tá najmenej obľúbená súčasť fungovania v kapele.

Toto by som ja nikdy nezvládala, nakoľko novinári kladú otázky, ktoré sa oni nikdy nepýtali, no ty v podstate poskytuješ stále tie isté odpovede.
No, určite sú aj horšie zamestnania.

Dnes si späť v Berlíne, dokonca si tu nejaký čas aj žil, aký je to pocit sa sem vrátiť?
No, to už je veľmi veľmi dávno, čo som tu žil. Vtedy to bol Západný Berlín, ale dnes nás týmto mestom spája dlhá história, takže je to fájn pocit.

Aj si mal nejaký čas sa tu poobzerať?
Dorazili sme v sobotu večer, v nedeľu sme mali voľno, no tu aj tak nie je v nedeľu nič otvorené. V pondelok tu pre zmenu mali sviatok, opäť nič otvorené, v utorok tlačovka, dnes média, takisto zajtra, no a v piatok odchádzame.

Tak poďme na album "Memento Mori", priblíž nám proces jeho vzniku.
Skladby vznikali počas dlhšieho obdobia, než bolo zvykom, nakoľko sme všetci uviazli doma na dlhú dobu, počas pandémie. Takže, prvá skladba pre album vznikla už v roku 2019 a tá posledná niekedy v marci 2022. To je ale výhoda pre tých, čo píšu skladby alebo nahrávajú album, pretože majú väčšiu možnosť výberu. No ale, všetky skladby, ako aj názov albumu, sme mali pripravené ešte predtým, než Andy skonal, no a potom sa ten názov akosi zabetónoval. Ono, väčšina skladieb sa tak či tak dotýka smrti, čo bola ďalšia náhoda.

Tak či onak, neuvažovali ste po Andyho smrti o zmene názvu albumu?
Nie, pretože ten názov pre nás znamenal niečo ako "ži svoj život naplno" a po Andyho odchode to dostalo ešte väčší zmysel.

A aký má ten album pre Vás osobne význam?
V určitom zmysle zrejme bude vnímané ako pocta Andymu, lenže on sa ešte len chystal zapojiť do procesu. Skonal asi sedem týždňov pred započatím nahrávania a veľmi sa na to tešil.

Takže to potom bolo zrazu úplne iné.
Áno, aj Dave poznamenal, že tie skladby po Andyho smrti spieval s úplne iným pocitom, aj nad jednotlivými veršami zrazu premýšľate inak.

Vnímaš jeho ducha? Myslím tak, že tu niečo zostáva aj po smrti? Veríš v také niečo?
Takto, rozhodne nie som veriaci, čiže neverím v nebo, peklo a podobné veci. Ale páči sa mi predstava, že tam niečo je. Viete, život samotný je fantastický, záhadný, takže, kto vie? Považujem sa za agnostika, v podstate vo všetkom.

Obávaš sa smrti?
No, jedna z vecí, ktoré nové skladby ovplyvnili bola skutočnosť, že som dosiahol 60-tku. Zasa, nie, že by som si myslel, že zomriem hneď zajtra, ale pre mňa to bol vskutku šok ... uaau, mám 60!!!

Vyzeráš stále mlado!
To ale asi nič nemení na tom, či sa smrti obávam ... neviem. Rozhodne by som nechcel zomierať v bolesti. Dožil som sa 60-tky, kopec ľuďom sa také niečo nepodarí ... ale smrti sa až tak veľmi nebojím.

Poďme sa teda baviť o príjemnejších veciach. Chystáte sa na 19. turné ...
Dúfajme! :)

Jasné ... ako vlastne prebieha celý ten proces, kedy začnete nacvičovať program a podobne? A čo môžeme vlastne očakávať?
Do začiatku turné ešte zostáva veľmi veľa času, veľa toho naplánovaného ešte nie je, dokonca sme nad tým ani neuvožovali, mám na mysli setlist a podobne. Budeme opäť spolupracovať s Antonom Corbijnom, ktorý pripraví nejaké filmové projekcie. V tomto smere už máme stanovené nejaké termíny a samotné skúšky programu začnú v januári.

A v marci teda začne turné, s ktorým zavítate aj do Maďarska a myslím, že maďarský fanklub Depeche Mode patrí k tým najväčším na svete, čo by si tak fanúšikom odkázal?
No, že sa na nich veľmi tešíme a čoskor sa vidíme. Viete, tri mesiace, to je veľmi dlhý čas a do marca, to je ešte celá večnosť, ale dúfam, že sa to všetko podarí a do Maďarska sa naozaj dostaneme :)

Máš s Maďarskom spojené nejaký výnimočné spomienky? Dokážeš povedať aj niečo po maďarsky?
Po maďarsky neviem ...

Ale máš nejaké pekné spomienky, nie?
My sme sa tam vždy cítili príjemne ...

Takže sa radi vraciate. V roku 2020 boli Depeche Mode uvedení do Rock´n´rollovej Siene slávy. Čo to pre Teba a kapelu znamenalo?
Samozrejme, že je to pocta. Skôr si však myslím, že to má väčší význam v samotnej Amerike. Ako Angličan som netušil, ako je to v Amerike vnímané. Pre nich je to veľká vec, rovnako ako polčasy pri veľkých športových udalostiach. Nič z toho som kedysi nevnímal, ani som v tom nevidel význam, ale samozrejme je to skvelé ...

Ak by TI to nevadilo, mám tu zopár otázok od Vašich fanúšikov ... koľko syntezátorov vlastníš?
To si ani netrúfam odhadnúť :)

Akú knihu si naposledy čítal a ktorú by si odporúčal?
Poslednú knihu som takmer dočítal, len mi zostalo asi 10 strán. Pustil som sa do knihy "Brave New World", hlavne kvôli dnešným moderným časom. Ani neviem, ako zapadne do súčasnosti, ale vtedy to muselo byť úžasné. Myslím, že bola napísaná v roku 1932. Ale ja som si ju užil.

Teraz trochu vtipná otázka. Máš oblečenie aj inej farby, okrem čiernej?
Bielej a sivej.

Tvoj názor na kapelu Weird Wolves?
Zaujímavá kapela, páči sa mi, že sú trochu gothickí.

A čo kapely Slooshy?
Tá sa mi páči tiež :) Viva nahrala niekoľko skladieb, ale neviem, kedy ich vydá, no má pripravené EP.

Nevadí ti, že sa dcéry vydali na dráhu showbiznisu?
Ani by som takto nepovedal, nakoľko Viva má veľmi serióznu prácu, pre ňu je to viacmenej koníček, skôr Ava to berie vážnejšie.

Máš rád kombináciu ananás a pizza?
No, ja syr nekonzumujem, takže, skôr si dám vegánsku pizzu, ale v tej ananás nie je.

Ktoré jedlo dňa je pre Teba najdôležitejšie?
Myslím, že obed.

Odkaz pre fanúšikov Sláger FM?
Milí poslucháči rádia Sláger FM, tu je Martin Gore z Depeche Mode a tešíme sa, že sa s Vami uvidíme na budúci rok v Maďarsku.

Ďakujem veľmi pekne :)

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa