Live In Barcelona (2010)

Live In Barcelona (2010)

Depeche Mode sa rozhodli predstaviť svoj svet z turné "Tour Of The Universe" (2009 - 2010)

"Vidieť počas dvoch večerov ten dav v barcelonskej Palau San Jordi, to bolo niečo úžasné," povie Andy Fletcher, prakticky hovorca britskej kapely.

Depeche Mode aktuálne vydali 2CD + DVD balík so záznamom z koncertu v Barcelone, s jednoduchým názvom "The Tour Of The Univese: Live In Barcelona". Fletcher, ktorý v kapele pôsobí ako hráč na syntezátori, a zároveň je akýmsi hovorcom kapely, pripustil predošlé zámery kapely vybrať si "inú krajinu", kedy zvažovali "nafilmovať materiál pre DVD v Mexiku alebo v Argentíne. Po technickej stránke by však z toho vyvstali mnohé problémy, volili sme preto "praktickosť" Barcelony," dodal hudobník.

Britská kapela, ktorá v posledných rokoch vydala filmové koncertné záznamy ako "One Night In Paris" (2002) a "Touring The Angel: Live In Milan" (2006), navštívila v rámci posledného turné 40 krajín a odprezentovala svoj posledný album, "Sounds Of The Universe", celkovo na 102 koncertoch.

"Kdekoľvek sme sa objavili na pódiu, tam sme sa dočkali vždy vrúcneho prijatia zo strany publika. No a "latino" publikum strašne rado spieva, je to vždy fantastický pocit," poznamená Fletcher.

Začiatky kapely, ktorá prerazila 1980tych rokoch, však takéto fantastické neboli a hlavne zo strany médii nebol o nich veľký záujem. "Bol to náš nekončený boj s kritikou, ktorá bránila tradičný rock, takže sme sa počas rozhovorov s novinármi často dostávali do argumentačných sporov," zaspomína Fletcher, ktorý je dnes hrdý na to, že dali "elektronickej hudbe silu a stabilitu" a dnes je tak považovaná za "seriózny hudobný žáner".

Britský umelec pracuje ako v Depeche Mode, tak po svete vystupuje ako DJ. "Vo februári si "odskočím" do Číny a potom do Austrálie. Baví ma na tom hlavne to, že môžem navštíviť rôzne miesta, najviac sa však rozhodne teším na vystúpenie v Šanghaji," dodá.

Fletch veľmi oceňuje, že elektronická hudba sa rozvíja aj dnes a chváli súčasné kapely ako Animal Collective, Hurts, MGMT a The Knife, u ktorých oceňuje "individualitu", vďaka ktorej si môže poslucháč vychutnať "kontrasty, ktoré existujú v tomto samotnom štýle."

Pokiaľ ide o vplyvy na samotnú tvorbu Depeche Mode, Fletcher sa zmienil o punkovej scéne, obzvlášť jej najvýraznejších predstaviteľoch - Sex Pistols a The Clash. "O pár rokov neskôr sme začali počúvať Kraftwerk a musím priznať, že sa pre našu kapelu stali najväčšou inšpiráciou," dodal 49-ročný hudobník.

Rovnako vyzdvihol aj Orchester Manoeuvres In The Dark (OMD), ktorí boli, hlavne v Anglicku, považovaní za "kultovú kapelu". "Pamätám si, ako som sa, ešte ako pubertiak, vybral na ich koncert do Londýna. Dnes Paula Humphreysa v podstate zbožňujem," vyhlási.

Kapela vydala nový materiál v spolupráci s holandským fotografom a filmárom, Antonom Corbijnom, ktorý sa podpísal pod mnohé pamätné hudobné projekty, ako napr. film o kapele Joy Division, "Control", či videoklipy "Heart Shaped Box" od Nirvany a "Viva La Vida" od Coldplay.

"Jeho prínos bol veľmi dôležitý. Pokiaľ ide o nás, postaral sa o naše videá, obaly albumov a dizajn koncertných pódii," dodal Fletcher a zároveň neskrýval nadšenie z faktu, že môže spolupracovať s takým "profesionálom, ktorý dodal kapele neskutočnú sebadôveru."

EMI pustila v Španielsku do predaja aj "superdeluxe" edíciu "Live In Barcelona", ktorá obsahuje aj DVD s dokumentom "Inside The Universe" a dve skladby nahraté počas príprav na turné, vrátane siedmych audiovizuálov od Corbijna.

"Je mi vcelku jedno, či si fanúšikovia nahrajú koncert na svoj mobilný telefón, no musím povedať, že toto dvd ponúka skvelý obraz a dokonalý zvuk," poznamenal Fletcher.

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (10)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa