Kým svet neskončí ... (1991)

Kým svet neskončí ... (1991)

Po skončení mega úspešného turné World Violation si Depeche Mode dopriali rok oddychu, počas ktorého riešili viacmenej svoje súkromné životy. Niekto o rodinu prišiel, iní sa zasa rozrástli a niekto zasa položil základy svojej budúcej sólovej dráhy.

Dave podal žiadosť o rozvod s Jo (Joanne Fox) a presťahoval sa do Los Angeles, kde začal žiť s Theresou Conroy. V prvom momente sa to všetko snažil prezentovať diplomaticky: "Je to super! Vážne si to tu užívam. Nejaký čas tu už žijem, ale stále mám k dispozícii aj byt v Londýne. Pravdupovediac, nedávno som sa rozviedol a momentálne sa snažím začať žiť nový život. Ale ako som povedal, stále mám bývanie aj v Londýne. Vlastne pendlujem medzi dvoma miestami. Mám šťastie, že si to môžem dovoliť. Potrebujem na chvíľu vypadnúť, vytvoriť si priestor a premýšľať o tom, čo ďalej ... Tých posledných 11 rokov sme pracovali skutočne tvrdo. Alan je momentálne v štúdiu s Nitzer Ebb, ktorým produkuje nový album. Martin trávi čas v Londýne a užíva si život. Mám pocit, že má v pláne ďalší sólový počin. Ako sa má aktuálne Fletch, to vážne neviem. Možno sa len tak poflakuje. Svojho času premýšľal, že by si otvoril vlastný bar. Netuším, ako by sa volal, ale viem, že o tom seriózne uvažuje. Viete, ono je zábavné pracovať, produkovať veci, tvoriť v štúdiu hudbu, vyraziť na turné, cestovať, hrať pre ľudí, lenže potom príde obdobie, kedy cítite neuveriteľnú samotu. Teda, ja sa nesťažujem. Ja to všetko milujem. Ani by som nič iné v živote robiť nechcel. Je to tá najúžasnejšia vec, akú človek môže robiť. Za nič na svete by som nemenil, lenže tu a tam príde obdobie, kedy stratíte kontakt s priateľmi, cítite sa na jednej strane strašne sám a na strane druhej túžite niekam vyraziť a užiť si."

Celkovo sa v roku 1991 Davidovi nevodilo najlepšie. "Zotavoval" sa z rozvodu s Jo a v podstate opustil syna. Neskôr to dokonca otvorene priznal: "Počas šiestich mesiacov sa toho na mňa navalilo až priveľa. Rozviedol sa, zbalil si veci a prenajal si dom v Los Angeles. S manželkou sme sa odlúčili už počas turné k albumu "Violator". Celý rok som sa vlastne hľadal, snažil sa zistiť, čo som v živote urobil zle a úprimne, hlavne som premýšľal, či sa chcem do toho kolotoča - nahrávanie, koncertovanie, sláva, Depeche Mode - opäť vrátiť."

Jeho spoluhráči mali na celú vec iný pohľad. Alan dokonca tvrdil, že Dave sa dá veľmi ľahko ovplyvniť a Fletch si v podstate myslel to isté. "Dave má tendenciu osvojiť si osobnosť človeka, s ktorým žije, či trávi veľa času. Theresa zbožňovala potetovaných, drogami zhumplovaných, vyziabnutých mužov, tak sa Dave stal presne takou osobou." A možno v tom bol kus pravdy.

Dave: "Čo si pamätám, vždy som mal postavenú akúsi hrádzu medzi mnou a životom. V mladosti bola tou hrádzou hudba. Potom to boli Depeche Mode, to bola moja identita. Lenže tá identita zrazu prestala fungovať a novú identitu mi dokonale poskytli drogy a chľast. Stratil som sa v tom až do takej miery, že som nemal istotu, či z toho nájdem cestu von."

Martinovi nejakú dobu trvalo, než sa pustil do písania nových skladieb. V podstate sa zotavoval s nekonečných žúrok, ktorými bolo World Violation turné typické. Dá sa povedať, že vďaka nim na čas vyhorel. Nejaký čas sa pohrával s myšlienkou nahrať ďalší sólový album, lenže mu do života vstúpilo niečo úplne nové, vďaka čomu sa k nemu opäť vrátila aj kreativita. Stal sa po prvýkrát otcom. "Album "Songs Of Faith And Devotion" má povznášajúci pocit vďaka mojej dcére, tým som si istý. Je úžasné sledovať príchod nového života a jeho vývoj. To vami pohne."

Viva-Lee sa narodila 6.júna 1991. Krátko predtým povedala Martinovi jeho matka celú pravdu o jeho skutočnom otcovi.
Fletch: "Jeho otec je Američan, černoch žijúci v štáta Virginia. Martin sa s ním konečne stretol."

Rodičmi sa stali aj Fletch s jeho dlhoročnou priateľkou Graine, ktorým sa narodila dcéra Megan.

Veci sa ustálili, v roku 1991, aj u Alana. Oženil sa s dlhoročnou priateľkou Jeri, hoci sa o nej neskôr vyjadril v zmysle, že je "niekým, kto pochádza zo stratenej Atlantídy a je mimozemského pôvodu."
No jednako si kúpili vidiecky dom v Sussexe, s priľahlou stavbou, kde Alan vybudoval svoje domáce štúdio. "Kopec zarobených peňazí som investoval späť do hudby, keďže som pokupoval technické vybavenie do štúdia, ale takisto som investoval do domu a pozemku. Takisto som kúpil dom mojim rodičom."

Spomenuté štúdio, The Thin Line, je vlastne dom, postavený v polovici 19.storočia, a tvorí priľahlý objekt k väčšiemu obytnému domu. Zámerom bolo vybudovať priestor "živý, dýchajúci, určený pre, nie nevyhnutne, kontrolovaný zvuk, ale s pocitom akejsi dielne a s dostatkom svetla."

V roku 1991 strávil tím odborníkov, z oblasti staviteľstva a elektrotechniky, takmer 6 mesiacov rekonštrukciou a renováciou budovy, s následnýn "znovuoživením" a pripojením na sieť. "Vždy som premýšľam o vybudovaní štúdia, z ktorého by ste mohli kedykoľvek bez problémov odstrániť všetko zariadenie a získali tak zaujímavú budovu s otvoreným priestorom pre ďalšie využitie."

V tom istom období bol Alan zainteresovaný v mnohých ďalších projektoch. Jednak koprodukoval album "EbbHead" kolegom z Mute Records, Nitzer Ebb, spolu s Floodom a Stevem Lyonom, no hlavne sa venoval produkcii prvého skutočného albumu vlastného projektu Recoil, "Bloodline", v spolupráci so Stevem Lyonom. Nahrávanie sa však uskutočnilo na inom mieste, keďže Alanove štúdio bolo práve vo výstavbe. "Album sme nahrávali v mojom dome, v Londýne. Moje tamojšie štúdio bolo situované v malej zadnej miestnosti, kde bolo veľmi málo priestoru a príliš veľa techniky."

Jediným skutočným hudobným kontaktom členov kapely sa stalo nahrávanie skladby "Death´s Door", ktorá bola určená pre soundtrack k filmu Wim Wendersa, "Until The End Of The World". Nahrávanie sa uskutočnilo počas jari 1991 a vlastne sa ho zúčastnili iba Martin s Alanom, ktorým sekundoval Steve Lyon. Vokály naspieval Martin a spomenutý soundtrack sa na trhu objavil 10.decembra 1991.

Martin: "Počas celého roka sme prakticky nič nerobili, teda okrem skladby pre film Wima Wendersa, čo nám v podstate zabralo len 2 dni, zvyšných 363 dní sme zasvätili voľnu :). Myslím, že "Death´s Door" vlastne predznamenala našu orientáciu na gospel, podľa mňa má skutočne gospelový nádych a vlastne vytýčila cestu k albumu "Songs Of Faith And Devotion"."

Steve Lyon: "Mám taký pocit, že pri nahrávaní bol prítomný aj Dave, ale bola to Martinova pieseň. Snažili sme sa pri nej použiť čo najviac živých, skutočných nástrojov, myslím, že to bolo z dôvodu, aby pasovala na soundtrack. Za 2-3 sme to mali na komplet hotové."

V decembri 1991 sa aj Dave rozhodol venovať Depeche Mode, keďže sa dostal k novým Martinovým demoskladbám a mal pocit, že dokonale korešpondovali s jeho vtedajším životným štýlom.

Celé toto odobie skvele zmapovala americká MTV, ktoré 23.júna 1991 odvysielala, v rámci relácie "120 Minutes", reportáž z návštevy londýnskej kancelárie Mute Records. Nechýba rozhovor s Martinom a Andym, pohľad do štúdia, kde Nitzer Ebb pripravovali svoj album, a samozrejme aj rozhovor s Alanom. Chýba len Dave, ktorý samozrejme riešil niečo úplne iné, na druhom brehu Atlantiku.

zdroj: depechemodebiographie.de, wikipedia, youtube

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa