Jazda, ktorú si Andy parádne užil (2023) - 1/2

Jazda, ktorú si Andy parádne užil (2023) - 1/2

Aj po viac ako 40 rokoch fungovania kapely Depeche Mode, a po náhlom úmrtí Andyho Fletchera v roku 2022, zostala nezodpovedaná otázka, na ktorú sa fanúšikovia pýtali načastejsie: čo presne Andy v kapele robil?

No, ako sa ukázalo, Fletch mohol byť práve tým členom, ktorý držal kapelu vo svete elektronického popu pohromade ... Keď v roku 1993, tesne pred slávnym koncertom kapely v londýnskom Crystal Palace, dostal Andy vyššie spomenutú otázku, tak sa v archivovanom videorozhovore nedal nevšimnúť pokles jeho tváre.

Novinár už v úvode nazval Andyho "ďalším z neospevovaných hrdinov Depeche Mode", na čo Andy s úsmevom zareagoval, "No, koľko je takých?", no následne sa do debaty zapojil ďalší reportér, evidetne Andyho ani nepoznal, a položil otázku, ktorá ho už unavovala, dokonca v tom čase ešte v relatívne skorom momente jeho kariéry.

"Povedz mi o svojej úlohe v Depeche Mode," začal reportér a následne pokračoval úplne priamo, "v čom, v čom vlastne spočíva?".

Andy, evidentne nepríjemne zaskočený, sa na chvíľu odmlčí a následne s ľahkosťou odvetí, "Ako už väčšina ľudí vie, my sa manažujeme sami, tak sa s radosťou starám práve o tieto záležitosti."

A v tom momente, ak by sa ďalej nepokračovalo, by to bolo v poriadku. No ako už pri mnohých príležitostiach predtým, aj potom, nastúpila do popredia Andyho brutálna úprimnosť, so štipkou čierneho humoru a iskrou v oku. Takže, keď nasledovala otázka, "Je to náročná úloha?", prišla odpoveď: "Ani nie. Máme k dispozícií množstvo ľudí, ktorí nám pomáhajú."

Ďalším z radov sebaponižijúcich výrokov Andyho Fletchera je úrykov z rozhovoru pre Making Music magazín, z júna 1987, kedy uviedol: "Každý z nás má inú úlohu. Alan je hlavne hudobník a ja, vo všeobecnosti, sedím na zadnom sedadle. Teda, zvyčajne na pohovke." K tým najslávnejším výrokom však určite patrí ten, ktorý zaznie vo filme "Depeche Mode 101": "Martin je skladateľ, Alan skvelý hudobník, David je spevák ... a ja sa len poflakujem."

Andy dostal podobnú otázku nespočetne veľakrát, no len zriedka sa bránil, hoci neskôr, v rozhovore pre magazín Consequence Of Sound, uviedol, že citát z filmu "101" bola skôr narážka na jeho povestný suchý humor ("jednoznačne to bolo myslené ironicky"). Častejšie to však bolo na jeho spoluhráčoch, aby objasňovali jeho pozíciu v kapele.

"Ľudia, ktorí si myslia, že Fletch v kapele vlastne nič nerobí, sa hlboko mýlia," povedal Martin Gore. "Nikto by si nemal myslieť, že nemá svoj diel zodpovednosti. Jednoznačne má."

A to, čo Fletch v skutočnosti robil v Depeche Mode, siaha možno ďalej, než by si väčšina z nás uvedomovala. Preskúmavanie všetkého, čo za tých viac ako 40 rokov uviedol v rôznych rozhovoroch, odhaľuje väčšiu hĺbku jeho účasti v kapele. Samozrejme, bola tu rola mediátora, ktorá sa spomínala v tých dojímavých príhovoroch tesne po jeho nečakanom skone. Skutočne bola až nevyhnutným riešiteľom sporov a tvorcom kompromisov medzi, niekedy bojujúcimi egami Martina Gorea a Davida Gahana. Ale je toho viac ...

Na úvod ...

Za prvé tu máme jednoznačný fakt: Andy je jediným zakladajúci členom Depeche Mode, ktorý v kapele fungoval do jeho skonu. Spolu s Vincem Clarkem založil kapelu No Romance In China, v ktorej hral na bassgitaru. Toto zoskupenie sa postupne, cez Composition Of Sound, pretransformovalo na Depeche Mode, ale počiatočnu inkarnáciu kapely tvoril práve Andy s Vincem, a pred príchodom syntetizátorov a popu to bolo viac o punku.

"Keď sme začali po prvýkrát, v roku 1978," uviedol v rozhovore pre maďarskú Viva TV, "boli sme viac gitarovou kapelou a práve vtedy nastúpil na scénu punk. V tom čase však kapely, ako napr. ranní Human League, začali používať prvé syntetizátory, ktoré sa konečne stali cenovo dostupné. Rozhodli sme sa teda odložiť gitary a vrhnúť sa na klávesy. Očividne to bolo dobré rozhodnutie."

A bolo to rozhodnutie, ktoré formovalo kostru zvuku Depeche Mode, obzvlášť po tom, čo Andy s Vincem požiadali Martina Gorea, aby sa k nim pripojil, keďže vlastnil syntetizátor. Vince si následne uvedomil, že kapele chýba charizmatický frontman a tak do boja nastúpil Dave Gahan. A zrazu sa do popredia Depeche Mode dostali veľké prirodné sily, ktoré začali okupovať značný priestor kapely a ega. Fletchovi tak zostali iba jeho bassy, hoci teraz so syntetizátorom.

Odvtedy miera Fletchovho vstupu klesala. Dokonca aj po tom, čo sa Vince porúčal a z príbehu Depeche Mode odstúpil, si Andy nemohol plniť žiadne hráčske povinnosti, nakoľko do kapely nastúpil Alan Wilder s klasickými skúsenosťami s klávesami. Skladateľské schopnosti? Bez šance - stalo sa totiž to, že Martin bol schopný komponovať rovnako úspešné skladby ako Vince Clarke.

A dokonca keď kapela potrebovala využiť backing vokály, či ďalšieho spevák v skladbách nevhodných pre Davida, áno, aj v tomto prípade nastúpil Martin Gore. Fletch už vtedy musel pochybovať o svojej pozícií ...

Štúdiová nádhera

V tejto fáze histórie kapely bolo evidentné, že Andy mohol a aj prijal produkčnú stránku hudby alebo sa chopil v štúdiu rovnakej úlohy, ako zvyšok kapely. "Mnoho skupín sa k mixu nevyjadruje," povedal v rozhovore pre magazín One... Two ... Testing v októbri 1985. "Majú tam veľkého producenta a všetci sa riadia tým, čo povie. My sa mixáže zúčastňujeme vždy."

A určite preukázal aj znalosti vtedajšieho štúdiového vybavenia, keď hovoril o programovaní klávesov a perkusií. V jednom z rozhovorov pre magazín Melody Maker (1984) podrobne opísal, ako bol súčasťou procesu samplovania pre album "Construction Time Again". "Šli sme po Brick Lane, tĺkli takmer do všetkého a nahrávali to. S tým sme sa vrátili do štúdia a vložili tie zvuky do klávesov. Takto sme vytvorili skladbu "Pipeline". Búchali sme do vlnitého plechu a starých karosérií."

Niet však pochýb o tom, že v priebehu nasledujúcich rokov sa Fletchova úloha v produkčnej a hudobnej časti kapely jednoznačne zmenšovala. Možno to súviselo so vzrastajúcou úlohou Alana Wildera a využívaním externých producentov akými boli napr. Flood, či Mark Bell, čo sa neskôr stalo bežnou súčasťou ich nahrávania.

... na pokračovanie

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa