Fletcher: Nie sme ambiciózni ako U2

Fletcher: Nie sme ambiciózni ako U2

Počas americkej časti Global Spirit Tour poskytol Andy Fletcher exkluzívny rozhovor najväčšiemu argentínskemu denníku Clarin.

35 rokov, 14 albumov, 4 vystúpenia v Hollywood Bowl. Bola toto budúcnosť, akú ste si na začiatku predstavovali?
Nie sme veľmi ambiciózna kapela. Nie sme ako U2, nikdy sme nechceli byť najväčšou kapelou na svete. Ani sa nám to nestalo. Tvrdo však pracujeme. Som na tých predošlých 37 rokov, ako aj na to, že sme stále populárni, skutočne hrdý. Máme za sebou skvelé nahrávky, sme aktuálne opäť na turné ... je to taký splnený sen.

Keď už spomíname U2, politický podtón niektorých skladieb z albumu "Spirit" je niečo, čo by sme viac očakávali od Bona, než od Depeche Mode.
V tomto som si nie celkom istý. Ja si myslím, že my sme piesne s politickou tématikou písali vždy, len sme o tých dôležitých témach hovorili v analógii so sexualitou, či náboženským vyznaním. V prípade "Spirit" sa stalo iba to, že keď Martin tie skladby, pred dvoma rokmi, napísal, bol veľmi nahnevaný, pokiaľ šlo o situáciu vo svete. A dnes je všetko ešte horšie (smiech).

Dave Gahan svojho času povedal, že po zvolení Trumpa, za amerického prezidenta, sa jeho dcéra, Stella Rose, rozplakala. Stalo sa niečo podobné aj tvojím deťom?
Ja žijem v Londýne a tam prežívame vlastnú krízu: Brexit. Ide o ohromnú ústavnú zmenu. V takom prípade mal byť výsledok hlasovania 70:30 alebo aspoň 60:40, no namiesto toho dnes čelíme situácii, kedy 50% populácie chce v EÚ zostať a tá druhá z nej chce odísť. Šialené.

Jedna z nových skladieb, "Poorman", sa stavia proti korporáciam, no niektorí kritici tvrdia, že by sami ste v podstate korporáciou. Aká je Vaša odpoveď?
Myslím, že my poukazujeme na skutočne veľké korporácie, ako Apple a podobne, ktoré v podstate ani neplatia dane. Pokiaľ chcete v tejto krajine skutočne podnikať, musíte vytvoriť korporáciu, aj keď by ste ju mali tvoriť dvaja.

A kde je teda tá revolúcia?
To sa pýtame sami seba :) Ten text je vlastne ironickou výpoveďou. Nie je to o tom, že by sme ľudí doslova povolávali do zbrane, len dúfame, že začnú ľudia premýšľať.

Svojho času si vlastne zastával úlohu manažéra kapely, ako vnímaš dnešný hudobný priemysel?
Situácie nie je dobrá. Pre mladé kapely je dnes veľmi obtiažne zarobiť nejaké peniaze. Dnes Vás už nahrávacie spoločnosti nepodporujú, a aj keď do Vás tieto spoločnosti niečo vložia, je to veľmi málo, pretože nahrávky na fyzických nosičoch už vlastne nepredávajú. Propagácia Vašej hudby na sociálnych sieťach, či na YouTube, je skutočne dobrá vec, no nestačí to na to, aby ste sa vzdali svojej bežnej práce, z ktorej sa dokážete uživiť.

A ako vnímaš situáciu na scéne elektronickej hudby?
Je tam veľa dobrého, ale aj zlého, ako v každom hudobnom štýle.

Aj napriek skutočnosti, že je Fletcher považovaný za "oficiálneho hovorcu" kapely, veľa toho nakoniec nepovedal. Spomenul, že s albumom "Spirit" spoznali producenta Jamesa Forda, ktorý nielenže zbožňuje zvuk Depeche Mode, ale je aj skvelý multiinštrumentalista a v štúdiu sa zaoberal skladbami, s ktorými prišli Gore a Gahan samostatne. V tom momente však začali pracovať ako tím. "Takto v elektronickej kapele fungujeme, nemáme fixné pozície, ale spoločne tvoríme náš zvuk."

Spomenul si, že aj ako trio ste už niekoľkokrát museli urovnávať nezhody.
V Depeche Mode vládne demokracia. Ak niekto začne byť vo svojich požiadavkách neoblomný, skončí to nakoniec dohodou. Nečelíme žiadnym veľkým dramatickým konfliktom.

Tak v čom teda tkvie to tajomstvo vašej dlhoročnej spolupráce?
Už 20 rokov pracujeme v akýchsi 4-ročných cykloch. Nahráme album, urobíme mu kampaň, následne s ním vyrazíme na turné, po ktorom si doprajem rok, rok a pol pauzu. Paralelne s ňou sa každý venuje vlastným projektom. Napr. ja tu a tam vyrazím na turné ako DJ. A samozrejme sa venujeme sebe a svojim rodinám.

Argentínu si už navštívil ako sólový umelec, tak aj s kapelou. Teraz sa vrátiš spolu s Depeche Mode, v marci budúceho roka. Aké máš skúsenosti s Buenos Aires?
Ako DJ si toho užijem vždy viac. Buenos Aires je jedno z mojich obľúbených miest.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa