DM Party JAŠTER (Hlohovec) - recenzia

Po dlhšom čase prišla znova toľko očakávaná chvíľa a večer plný hudby DEPECHE MODE sa konečne mohol začať . Spomínaný podnik, v ktorom sa tieto PARTYS uskutočňujú nie je príliš veľký a tak aj účasť treba vždy zredukovať na prijateľné množstvo. V skutočnosti sa jednalo zväčša o pozvaných ľudí, ale správy o akcii sa šíria veľmi rýchlo a ďaleko.

Miesto konania : Klub JAŠTER, Hlohovec
Dátum : 13.10.2001

Týmto pádom by sa dalo povedať, že ide skôr o tzv. súkromnú akciu a preto aj akékoľvek propagovanie sa vždy zredukuje na minimum. Sám niekedy navštívim aj klasické ,,obrovské akcie", ale že by som bol nejakým tvrdým vyznávačom týchto , mamutích" podujatí sa veru nedá povedať. Vždy som mal rád a aj stále mám radšej takéto menšie (komornejšie) zopažovačky. Stretnem sa tu so ľuďmi, ktorých už poznám nejakých 13 - 14 rokov a na ktorých sa vždy strašne teším, lebo sa stretneme asi tak 2 - 3 krát do roka. Sú to chalani a baby z druhých miest a tak veškerý kontakt počas celého roka udržujeme buď poštou, telefonicky, alebo už spomínanými akciami. Vždy si máme čo povedať, vždy má niekto nejakú novú nahrávku, skrátka - je to paráda a každý teraz väčšinou vie, o čom hovorím. A tak konečne prišla tá dlho očakávaná sobota a večer sa pomaly, ale isto mohol začať.

Chystanie aparatúry prebehlo bez akéhokoľvek problému a zádrhelu, čo mi náladu len a len pozdvihlo. Podvečer bolo treba ešte vybaviť pár nezbytných, ale potrebných telefonátov a odchod na JAŠTER sa presne o 19.00 bol tu. Cestou vyzdvihnem MARKA a s radosťou zisťujem, že aj jeho žena príde spoločne s mojou neskoršie. Zatiaľ si máme čo povedať a tak v dobrej nálade vystupujeme z auta. V reštike už hodujú prvý GALANŤÁCI a tak sú na rade prvé stisky rúk a prezeranie fotiek. Ja s MARK-om sa presúvame na miesto určenia, kde ešte raz vyskúšame aparatúru. Všetko je v poriadku a tak prvé uvolnené striky nenechajú na seba dlho čakať.

V pohode usadáme a kecáme o všetkom možnom a hlavne nemožnom. Skúšame si tipnúť, či prídu všetci čo sľúbili a že čo asi tak dnes pôjde najviac. Spoločne hádame, že to bude hádam L.A. - no a nakoniec to aj tak bolo. 30 minút rozhovoru prešlo ako nič a do pivnice neprišla ešte ani noha. LEN PRE VYSVETLENIE - JAŠTER JE PODPIVNIČENÝ A TAM SA TO VLASTNE VŠETKO ODOHRÁVA . Preto vybehnem hore a idem sa pozrieť do reštiky. Tam už kľudne posedáva asi tak 5 stolov kamarátov, ktorí do seba ládujú všetko možné. S niektorými si podám ruky a niektorých len tak letmo a narýchlo pozdravím. Niečo ešte rýchlo obehám a po príchode späť do pivnice sa už na mňa usmievajú ďalší maníci. Postupne sa to skrátka začne zaplňovať a ja s MARK-om sa pomaly sáčkujeme k aparatúre. "Tak čo ?" - pýtame sa jeden druhého. "Čo dáme prvé ?" Vtedy za nami prišiel jeden manik a pýtal si "Behind The Wheel". "Ok !"
A tak podmaz, ktorý dovtedy vypĺňal THE CURE vystriedalo CD-čko s názvom ,,101 ". ,,Pimpf , Behind the Wheel ..." - a ideš. Zvuk sa vypeckoval na potrebné grády a prvé netrpezlivé telá (medzi nimi aj naše) sa začali pomaly a s počiatočným ostychom jemne pohojdávať v rytme skladieb. Prvých pár skladieb sa hralo úplne naprázdno a až asi tak po nejakej 4 - 5 skladbe sa konečne odvážili na parket nejaké dve pipky. Ani neviem kto to už presne bol, ale to bolo treba.
Na toto čakalo veľa ľudí a tak sa k nim pomaly začali pridávať ďalší a ďalší. Nálada začala byť perfektná a už aj máme žiadosti na pustenie L.A. . "A ktorú skladbu?" - pýtam sa. "No ktorú, daj to tam od začiatku a basta!!!" - dostal som odpoveď. Po pravde poviem, že som to aj čakal a s radosťou som to aj uvítal. Zasúvam CD do stroja a z reprákov sa začnú liať úvodné tóny skladby DREAM ON. Radostný hukot prítomných na parkete prehlušil aj obecenstvo z CDčka a na parkete nie je behom minúty ani kúsok voľného miesta. Povedal by som - taký menší koncert priamo na JAŠTERI. Všetci tancujú, skáču, hučia, revú, dvíhajú baby nad hlavy a robia najrozličnejšie tance a skoky. Mne to osobne vyhovuje - CDčko hrá, nemusím momentálne meniť skladby a tak sa možem vyšantiť aj ja. Tancovať už ozaj nie je kde a tak beriem MARK-ovu ženu a spolu tancujeme za mixom na stoličkách. Nemôžem ani povedať, že by som nejak spieval aj ja, lebo ja som stále vlastne iba hučal. Hádzali sme sa s papiermi, spievali na kolenách, hlavy sme si "búchali o repráky" - no skrátka paráda. Ako perfektná dekorácia nám tam znova poslúžili klasické "oranžovočervené megafóny", ktoré nesmú ani na jednej akcii chýbať. Najrôznejšie pózy pri fotografovaní s týmito megafónmi na seba nenechajú dlho čakať.
CDčko L.A., alebo HAMBURG (obidve dosť fajn nahrané) môžem kľudne každému odporučiť ako odpaľovák, keď sa ľuďom nahodou nechce ísť tancovať. To teraz zaberie na 100%. Každý je ešte hotový z koncertu a tak si to málokto nechá len tak ujsť. Ja osobne nie som vôbec zástanca opakovania skladieb, ale musím sa priznať, že L.A. sa celé otočilo za noc dva krát. Tak to skrátka chceli ľudia a nič iné som ani nemohol robiť. Niektorí by sa na to dokázali vrtieť aj 5 krát, ale to som už samozrejme pripustiť nemohol. Tancovalo sa až do rána, ale ozaj to tam vrelo hlavne pri klasických hitovkách ako "Enjoy ..., Never .. , Drem On, alebo Everything Counts". Na rad prišli samozrejme aj skladby typu "My secret garden, The sun & the rainfall, Here is the house, Photographic (live), Shout (live), But not tonight, Painkiller ...

Z "NON DM" songov sa ujal samozrejme OCEÁN, MONTE ROSA, nejaký ten TEARS FOR FEARS, SOFT CELL, BRONSKI BEAT - no a na rad prišla aj tvrdšia elektronika (EBM). Tej síce veľa nebolo, ale pustiť aspoň niečo treba. Už pri druhej EBM skladbe mi polovica ľudí vravela, aby som to vypol... No tu je to trošku ťažké - vyhovieť som chcel čo najviac ľuďom - no ale všetkým sa to nedá. Niekto, kto nemá rád EBM povie, že tam toho išlo zbytočne veľa. No a tí, ktorím sa EBM páči mi povedia, že som dal toho strašne málo. Tento problém nie je možné vyriešiť a tak sa s tým ani nebudem ďalej rozťahovať. Myslím, že sa toho z oblasti DM pustilo dosť, ale určite sa nepustilo všetko, čo som ozaj chcel. Bol tam aj nejaký ten sklz koli kocertu L.A., ktorý sme museli odohrať dva krát a na niečo som samozrejme aj zabudol.

Čo ma ale ozaj štve je fakt, že som zabudol aj na takú skladbu, akou je "Stories of Old". Za to sme si už s MARK-om v kúte odkľačali svoje a ozaj sa to viac krát nestane! Ĺudí prišlo nad očakávanie moc - ale nič sa nestalo a všetko sa to pomestilo aj do druhej pivnice. Tancovalo a šantilo sa až do rána - poslední ľudia (MAI , MARK, naše ženy + GALANTA) odchádzali a 05:00. Celkovo by som mohol túto akciu považovať za viac ako vydarenú. Počas celého priebehu, chystania a ani po skončení sa nevyskytol sebemenší problém, alebo incident.
Všetko išlo ako po masle, ľudia boli spokojní, nič sa nezničilo, vrazené prachy sa mi akurát vrátili - no skrátka paráááda! S predposlednou akciou, ktorá sa robila okolo Vianoc sa to nedá ani len porovnať. Vtedy to bol z môjho pohľadu otras a prepadák a doslova som sa hanbil. Ostáva mi len dúfať, že podobných DM PARTY (ako bola teraz) ešte zažijem veľa a že to nebude ani dlho trvať.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa