Depeche Mode smerujú do Limy

Depeche Mode smerujú do Limy

Od druhej polovice minulého roka prestali Depeche Mode poskytovať médiám rozhovory. Zmenilo sa to príchodom do Južnej Ameriky. Martin sa z Mexika telefonicky porozprával s reportérom peruánskemu magazínu El Comercio.

Je "Spirit" optimistický alebo pesimistický album?
Martin: Jedna z predností albumu je práve tá, že pre nás samotných je veľmi odlišný od tých predchádzajúcich, hlavne preto, že doteraz sme nevydali album, ktorý by si všímal aktuálne spoločenské témy. Bolo by hriechom ich ignorovať a aj preto sme ho nazvali "Spirit", pretože sa zdá, akoby sa niečo, či niekto snažil z ľudí odobrať ľudskosť. Ja tomuto naozaj verím, hoci množstvo ľudí so mnou nesúhlasí. Na druhej strane možno tento album pomôže ľuďom znovuobjaviť svoju duchovnú stránku a práve v tom vidím pozitívum, dokonca veľké.

Spýtali sme sa teda Martina na jeho pohľad do blízkej budúcnosti, keďže súčasnosti stále dominujú témy ako Donald Trump, Brexit a podobne. Odpovedal asi takto ...
Martin: Je veľmi zložité odhadnúť, kam bude smerovať politický svet. Niekedy je veľmi ťažké byť v tomto smere pozitívny. Ja dúfam, že sú tu šance na zmenu, príkladom môže byť posledná streľba na Floride. Našťastie, Florida už reaguje, vedie sa tu diskusia o kontrole nosenia a vlastnenia zbraní, bohužiaľ sa však takéto incidenty dejú aj v iných častiach Spojených štátov, ako aj sveta. V tomto smere je ťažké byť optimistom, myslím si však, že musíme veriť v ľudskosť, veď niekde hlboko v nás je stále ukryté dobro.

Album "Spirit" je plný príznačný názvov skladieb, ako napr. "The Worst Crime" ("Najťažší zločin"). Ako sme si už u Goreho kompozícii zvykli, dvozmyseľné texty vedú k viacvýznamovej interpretácii. A práve na význam spomenutej skladby sme sa spýtali jej autora.
Martin: "Obyčajne sa k vlastným skladbám nevyjadrujem, ale tentoraz urobím výnimku. "The Worst Crime" je o ničení životného prostredia, ktoré neničíme iba pre tých, ktorí ho aktuálne obývajú a užívajú, ale ničíme ho aj pred ďalšie generácie, pre naše deti a vnúčatá. Ono je jednoduché rozprávať o nejakých nápravách, lenže keď máte pri moci idiotov typu Trump, ktorý v globálne otepľovanie, a veci so životným prostredím súvisiace, neveria, potom sa nedá nepochybovať o tom, že tomu nebudú veriť aj iní ľudia. Mám pocit, že oni úmyselne ignorujú skutočnosť."

Na druhej strane, Martin je na tom, čo sa týka otcovstva, až veľmi dobre: je otcom štyroch dcér a jedného syna. Ako táto skutočnosť ovplyvňuje jeho muzikantskú stránku?
Martin: "Ten vplyv je tam značný, Jedna zo skladieb na albume nesie názov "Eternal" a práve túto som venoval mojej dvojročnej dcére. "Eternal" je akousi oslavou otcovského ochranárskeho inštinktu, otcovia na svojich dcérach doslova lipnú. Samotný text skladby je zahalený atmosférickými, dramatickými, ponurnými zvukmi plných pokory. Sú narážkou na niečo vyššie, éterické."

Ako ďalej dodal: "Možno to nie je najpozitívnejšia skladba pre dvojročné dievča, ale možno, keď vyrastie, bude na ňu hrdá. Moje dcéry a syn mi poskytujú množstvo lásky a motivácie."

A aký je tvoj názor na súčasné feministické hnutia ako #MeToo a Time's Up?
Martin: "Myslím, že ide o nevyhnutné záležitosti ... Veľmi dlho boli ženy nespravodlivo prehliadané. Pred pár dňami prišiel denník The New York Times s niečím zaujímavým: do sekcie s nekrológmi priložili špeciál o významných ženách, ktoré boli vo svojom čase ignorované. Príde mi to až neuveriteľné, pretože mnohé z nich boli veľmi talentované, ženy tvoria polovicu populácie tejto planéty a mali by mať rovnaké príležitosti ako muži."

Na margo aktuálnej dynamiky skupiny, v ktorej mladosť už patrí do minulosti, Gore dodal:
Martin: "Dnes sa všetko zdá omnoho ľahšie, my sami si našu prácu užívame, už medzi nami nie sú žiadne rozbroje a naše publikum je jednoducho fantastické. Počas turné po Východne Európe som nachladol, ale akonáhle som vyšiel na pódium, okamžite som sa cítil skvele a zároveň som cítil, ako nám ľudia z publika dodávajú energiu."

zdroj: El Comercio, Peru

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa