Dave Gahan v rádiu KROQ - 2001

Dave Gahan v rádiu KROQ - 2001

Tentoraz vám ponúkame prepis časti interview, ktoré poskytol Dave moderátorom losangelského rádia KROQ z príležitosti svetovej premiéry singla "Dream On".

Hlási sa svetoznáme rádio KROQ z frekvencie 106.7, máme 8:44 a počúvate šou Kevina a Beana... no ale moment, toto znie predsa ako Depeche Mode... počkať!!! Tieto 2 sekundy ale nie sú... to bude zrejme tá nová skladba s názvom "Dream On" z albumu "Exciter". Takže, toto je šou Kevina a Beana, počúvate rádio KROQ a je tu s nami Dave Gahan! Ako sa máš Dave? Daaaaaaaaave (potlesk), dobré ráno!
Dobre ráno.

Som rád, že ťa tu máme.
Tiež som tu rád.

Aký je to pocit, keď sme práve odohrali váš nový song?
No, vy ste ho odvysielali prví, znelo to fakt dobre... fakt!

Jasné, čo znie omnoho lepšie ako "bože, to je otras, neznášam to, nepomyslel by som si, že to bude až takto znieť, musíme sa vrátiť do štúdia!" Dnes tomu je... od albumu "Ultra" ubehli už celé 4 roky, nie?
Presne, počkajte, vezmem si toto... Nepočujem vás, Mr. Bean.

Jasné, ak potrebuješ toto... slúchadlá, slúchadlá. Tu ich máme. Máme tu Davida.
A sme tu.

Takže, 4 roky od albumu "Ultra", daj nám ... hmm... povedz nám v krátkosti, čo sa v tvojom živote zmenilo za tie 4 roky.
No, tak sa na to pozrime... čo sme robili... zdá sa, že...

Ste celý ten čas od posledného turné prespali...
No, nie úplne... Momentálne sa cítim veľmi, veď viete, nadšený pre prácu, aby som bol teda úprimný, fakt som bol rád, že sme sa po poslednom turné opäť pustili do práce. Turné bolo vážne skvelé, bolo super niekam vypadnúť... pre mňa to však bolo trochu zložité a ... viete, vidieť všetkých tých fanúšikov a všetko to ostatné...

Takže ťa to povzbudilo a dostal si chuť urobiť čosi viac?
Ale áno... a dnes mám pocit, že toho bolo fakt dosť. Opäť si užívam tvorbu hudby, snažím sa pracovať s mojim hlasom precíznejšie a snažím sa samozrejme aj v iných oblastiach, cvičím a tak... jednoducho sa snažím pokračovať, viete?

Čiže si tie 4 roky vyplnil aktívnou činnosťou...
Aby som bol úprimný, mne ani nepríde tak dávno, čo som tu bol naposledy. Ale v porovnaní s tým, čo som robil predtým, to dnes všetko vnímam inak. Cítim väčšiu sebaistotu v zmysle toho, kto som a čo chcem robiť... a čo chcem urobiť so svojim životom.

Je to dnes v oblasti tvorby hudby zložitejšie? Je to dnes s nahrávaním albumu ťažšie? Pretože dnes to niektorým kapelám trvá tak 5-6 dní a iným celé roky.
No viete, nahrávanie albumu je určitý proces... Ale dnes samotné nahrávanie už netrvá tak dlho. Tentoraz sme pracovali s producentom Markom Bellom, ktorý sa preslávil hlavne so spoluprácou s Björk. Bolo to skvelé, on bol veľmi zručný a nápomocný. Viete, kopec vecí, na ktorých sa podujal nesie jeho typické črty.

To dokáže producent so sebou priniesť takú zmenu? Myslím to tak, že sú producenti, ktorých prácu si ani nevšimneš a potom taký, ktorí dokážu veci razantne zmeniť?
Myslím, že toto záleží viac menej od kapely a samotnej práce. Ale áno. Keď nás Alan opustil, on bol niečím ako hudobný režisér, bol schopný správne uchopiť Martinove skladby, dokonca im pomôcť, zdokonaliť ich a posunúť na inú úroveň. Jeho odchodom vznikla akási diera, viete, nikoho jeho formátu sme v kapele nemali. Takže sme museli... pri poslednom albume sme povolali Tima Simenona a jeho kreatívny tím, odviedli skvelú prácu. No a tentoraz to celé v podstate zastrešil Mark Bell. A ako sa ukázalo, Martin bol k nemu omnoho otvorenejší, nechal sa ním ovplyvniť, dokonca bol otvorenejší ku mne, viac experimentoval s mojím hlasom. Na tomto albume som so svojim hlasom pracoval omnoho viac a robil veci, ktoré by ste odo mňa nečakali. Snažil som sám sebe stavať výzvy, napr. pri skladbách ako "Goodnight Lovers", či "When The Body Speaks". V tých skladbách nejde o práve najtypickejší spev charakteristický pre album Depeche Mode. No a potom tu bol zasa Dave Gahan snažiaci sa zachytiť "temného" Davida Gahana v skladbe "Dead Of Night" a viete, že toto je jedna z mojich najobľúbenejších polôh.

Prepáč, že som sa zasmial. Ide o to, že z času na čas si vypočujem v rádiu tie "gothické" skladby Depeche Mode. Vždy si pomyslím...pretože... vieš, za tie roky som s tebou strávil nejaký ten čas a mám za to, že pre mňa si úplným protikladom nejakého gothika. Vieš, my ťa poznáme ako veselého chlapíka, šťastného, priateľského a hlavne pokojného... si fakt pre mňa ten posledný, kto by sa venoval temnému rocku.
No ale... tak taký som iba kvôli vám (moderátori vybuchnú smiechom). Väčšinou som však zavretý v hoteli a ležím v mojej rakve.

Jasné, chápem. Pred chvíľou sme sa bavili s Davidom Grohlom a priznal sa, že ťa raz stretol a sám bol prekvapený, aký si bol šťastný a veselý. Si ešte stále prekvapený, keď ťa ľudia takto vnímajú?
(smiech) Viete, čo? Myslím, že mám v sebe obsiahnuté všetky tie stránky, ako ktokoľvek iný... ak sa chcem dostať do temnejších nálad, je to veľmi jednoduché. Je to pre mňa omnoho jednoduchšie, než byť všeobecne optimistický... ale úprimne, v týchto dňoch cítim až neuveriteľnú vďačnosť, že mám možnosť venovať sa všetkým týmto veciam. Viete, dnes ráno som sem prišiel a už dole na parkovisku ma čakalo asi 30 fanúšikov... chápete, o ôsmej ráno. Si predstavte, fungujeme už 20 rokov a oni sú stále s nami...

Áno, to je úžasné... po 20-tich rokov a 30 ľudí stále obdivuje vašu kapelu... to je naozaj pôsobivé!
Jasné, jasné, robíme to jednoducho skvele... teraz plánujeme jednotlivé zastávky budúceho turné. Povedali mi, že rozhodne prídu...

Naposledy, keď si bol u nás, to si bol pozvaný do Farewell šou Richarda Bladea, čo bolo kedy? Myslím pred rokom a pol, či viac? Ale pamätám si to celkom dobre, pretože si v tom období očakával s manželkou narodenie dieťaťa.
Áno, áno, mám malú dcérku, volá sa Stella Rose... už má 18 mesiacov a je...

No jasné, to vysvetľuje, prečo si na nejaký čas zmizol...
Ona je ako jablko v mojich... chcem povedať, že ju zbožňujem, prežívam neuveriteľné obdobie. Je malé dievčatko je ako dar.

Zmenila tvoj život viac, než si si dokázal predstaviť?
Jasné, ale myslím, že tentoraz som bol pripravenejší, bol som jednoducho pripravený byť otcom, naučil som sa byť správny otcom a veci s tým súvisiace, viete, deti vás to naučia, nepotrebujete predtým absolvovať žiaden tréning.

No jasné, jednoducho nemáš veľmi na výber. Buď si otcom alebo nie!
Presne (smiech), presne o tom to je. Ale inak, je to vážne radosť.

Takže teraz bude tým, na čo budeš musieť pri plánovaní turné, koľko času budeš chcieť tomu obetovať, iste si to zvažoval aj pri nahrávaní nového albumu. Budeš zvažovať aj to, či ju vezmeš so sebou na turné alebo nie?
No... ale ona so mnou pôjde, prídu ma všetci navštíviť. To platí aj pre môjho syna, ktorý žije v Anglicku, má 13, príde za mnou a budeme spolu tráviť čas... strávi so mnou prázdniny na turné po Štátoch. Takisto moja manželka, môj nevlastný syn Jimmy a naša malá Stella Rose. Pridajú sa k nám na nejaký čas, ale viete, bude to trochu zložité... aby som bol úprimný, hlavne to cestovanie. A možno to bude aj zlé, to turné totiž nakoniec zaberie možno až 7, či 8 mesiacov.

Pre väčšinu kapiel je to už obrovské turné, ale pre vás také bežné, nie?
No áno, ale viete, už je to tak akurát.

Tak akurát ale nie príliš, nie?
No, ale viac by sa vám na našom mieste ani nechcelo.

Dave Gahan je s nami v štúdiu, ale potrebujeme malú pauzu. Nebudeš proti, však?
Jasné, že nie.

Čaká nás nové CD Depeche Mode s krátkymi ukážkami, ktoré verím sú už k dispozícii ma depechemode.com, je tak?
Správne, depechemode.com.

Takže si ich tam môžete vypočuť, alebo priamo teraz. S Davidom sa porozprávame viac o malú chvíľu. To všetko na KROQ.

Táákže, toto je šou Kevina a Beana. Máme 8:56 a v štúdiu tu s nami sedí Dave Gahan z Depeche Mode. Zhovárame sa o... Grammy víkende, vy ste niekedy získali cenu Grammy?
Nie. My sme nikdy nič nevyhrali.

Vážne, nikdy ste nezískali cenu Grammy? A čo myslíš tým, že ste nikdy nič nevyhrali?
No, my... mali sme k tomu blízko, myslím k podobným veciam... myslím, že to bolo v období albumu "Songs Of Faith And Devotion". Vtedy sa odovzdávalo kopec tých vecí v Európe. Ja si spomeniem... tuším sme boli nominovaný za film alebo niečo také... a myslím, že to bolo práve na Grammy. Že by šlo o film 101? Fakt si nie som istý, ale niečo podobné to bolo.

No. Tak tu máme v štúdiu celú bandu lúzerov.
Tak tak.

Ako môžete byť takí úspešní a nikdy nezískať...
David... David Grohl... on tiež...

Jasné, on tiež nikdy nič nezískal!
A to vážne? No... viete...

Ale prevráťme list... nový album nesie názov "Exciter" a na trh bude uvedený 15.mája, teda ak mám k dispozícii správne údaje. David, čo vlastne znamená ten názov "Exciter"?
No... v podstate sme znovu chceli tomu dať názov, ktorý by... teda, páčil sa nám "Ultra", "Violator", tieto názvy nám jednoducho sedia... vždy sme, po celú našu kariéru na albumoch spracovávali konkrétne témy. S týmto názvom prišiel v podstate Martin. Vlastne sa udialo to, že sme mali k dispozícii viacero návrhov... tieto sme povyvesovali na stenu v štúdiu a žili s nami po celú dobu nahrávania. Jednoducho akosi sám prischol.

Ale to slovo znie vážne dobre.
Áno, presne, znie to dobre... viete, všetky tie skladby na albume sa v podstate zaoberajú všetkými podobami lásky. Túžba a všetko, čo lásku sprevádza, ako aj stavy, keď niekoho milujete alebo aj nie.

Vieš teda povedať, čo je ústrednou témou albumu?
Bolesť, jednoducho bolesť... o čom inom to vždy je. Je to prierez všetkými tými negatívnymi vecami... pozrite sa teraz na mňa a čo vidíte?

Vyrážky (výbuch smiechu). Niekedy ti nabehnú vyrážky, ale to závisí od toho, s kým si...
Áno (smiech)... dokonca aj o tomto je na albume pieseň!

Máte skladbu o vyrážkach? Upokoj sa... doktor to vyrieši...
Infeeekcieeeeeeee. Chápete? Teraz mám pocit viny! Hanba mi!

Máš radšej, keď ľudia počúvajú album ako celok, pochopia jeho tému, alebo je ti viac menej jedno, či si vypichnú svoju obľúbenú skladbu a počúvajú ju neustále dokola? Ide o to, že sú ľudia, ktorí preferujú práve počúvanie celého albumu.
Myslím, že práve to sa mi páči.

Vážne?
Jednoducho tak neuvažujem. My sa snažím na album zoradiť skladby tak, aby poskytli akýsi malý výlet... poslednou skladbou na albume je pieseň "Goodnight Lovers", ktorá dosť pripomína uspávanku, naozaj ako rock´n´rollovú uspávanku. Jednoducho sme v nej kompletne odelektrizovali Depeche Mode. Na albume sú skladby kompletne ovplyvnené bluesom, či rock´n´rollom 50-tych rokov... samozrejme poňaté spôsobom typický pre DM.

Pred pár minútami sme svetovo odpremiérovali nosú skladbu "Dream On" a dopracovali sme sa až sem.
Tak.

A zmienil si sa nám, že si bol v púšti... pracovali ste na videu?
Presne...

Aký je jeho obsah... čo ste sa pokúšali videom k tejto skladbe vyjadriť?
V podstate... veľmi veľa som jazdil autom po púšti, ale to som mohol jazdiť aj kdekoľvek inde. Jednoducho niekam idem, šoférujem a premýšľam, trebárs o veciach, ktoré sa mi stali, celé je to poňaté ako nejaká retrospektíva uchovaných spomienok. Režíroval to Stephane Sednaoui, dúfam, že som to vyslovil správne, ak nie, tak nech mi to Stephane prepáči.

Nazdravie!
Je to taký bláznivý Francúz. A... užili sme si pri filmovačke veľa zábavy. Skutočne som si to užíval. Bola to pre nás veľká výzva. Šli sme pri tom doslova na doraz, takže som veľmi zvedavý, ako to bude celé vyzerať. Ale on sa do tej skladby úplne ponoril. Viete, vokály sú v nej veľmi blízko, akoby som vám spieval rovno pri uchu... je to trochu temné... a samotná melódia a rytmus gitary, máte pri tom pocit, akoby ste práve šoférovali. Ja neviem... ja to tak vnímam.

Pri počúvaní tej skladby sa mi v mysli vynorí mnoho vašich skladieb... taká "Personal Jesus"... aj tá má v sebe to DURDURDURDURDURDUR!
Tak tak.

Prepáč, a čo to vlastne je? DURDURDURDURDURDUR! Perfektný "drive"...
Viete, momentálne hľadáme nejakého bubeníka.

Haha! Ako vidíš, Kevin to má v sebe... No jasné, mám v sebe rytmus. No dobre, dáme si ďalšiu pauzu. Vydržíš to ešte s nami?
Jasné.

Tak fajn, kým sa vrátime späť, tak vám ponúkneme zopár ukážok z nového cd... a to všetko na svetoznámom rádiu KROQ!

KROQ, 18/02/2001

Názory Devotees (23)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa