Dave Gahan pre NME (2021)

Dave Gahan pre NME (2021)

Album "Imposter", ohlásený začiatkom tohto týždňa, je najnovším spoločným počinom Davida Gahana a jeho dlhoročného spolupracovníka Richa Machina zo Soulsavers. Spolu prinášajú jedinečné interpretácie skladieb Neila Younga, PJ, Harvey, Boba Dylana a mnohých ďalších.

David vysvetlil, že vybraných 12 skladieb vyvoláva pocit "múdrosti a dlhovekosti, ktorý je v tej ktorej skladie prítomný a vo vokáloch veľmi zrejmý."

"Je v nich akýsi život," povedal Dave pred NME. "20 rokov dozadu by som takéhoto niečoho nebol schopný, ale stáva sa, že počujete konkrétnu pieseň, v konkrétnom období Vášho života, zapôsobí na Vás jediný akord a máte zrazu pocit, že o tej skladbe viete všetko, ako aj o jej autorovi, nápade, či príbehu na jej pozadí. Táto vybraná skupina skladieb vzišla z omnoho väčšieho zoznamu, ale konkrétne toto sú piesne a umelci, pri ktorých máme s Richom pocit, že formovali naše životy."

"Ale toto všetko neprišlo len tak, z čista jasna. Ono sa to formovalo počas poslednej dekády mojej kariéry, kedy som si uvedomil, že keď spievam pieseň, aj keď to bola pieseň niekoho iného, obzvlášť Martinova, tak si v nej musím nájsť vlastné miesto; svoju vlastnú predstavu, vlastnú postavu. Sú to práve hlasy, ktoré mi dávajú pocit, že k niečomu patrím. Musel som samého seba prinútiť veriť, že to všetko vychádza zo mňa."

Album "Imposter" bol nahratý a produkovaný, Gahanom a Machinom, v novembri 2019, v nádhernom štúdiu Ricka Rubina, Shangri-La, v kalifornskom Malibu. Samotné prostredie dodalo kapele akýsi magický pocit slobody a tiež získali možnosť pracovať v rovnakom duchu, aký cítiť z legendárneho albumu cover verzií Johnnyho Casha "American IV: The Man Comes Around", ktorý produkoval práve Rubin.

"V súvislosti s albumom Johnnyho Casha som vôbec nepočúval originály," povie Dave. "Napr. jeho interpretácia skladby "Hurt" od Nine Inch Nails ma absolútne nadchla a som z nej nadšený dodnes. Počul som príbehy ľudí, ktorý na tom albume pracovali a tí tvrdili, že Johnny v podstate ani nemal poňatia, kto je pôvodným autorom skladby! Jednoducho mu tie skladby posunul Rick a ten mu dokonca dal dohromady hudobníkov, ktorí v tej dobe chceli z Johnnyho vydolovať to najlepšie. Takúto schopnosť má v mojom prípade Rich. Vsadil ma do prostredia, v ktorom som bol obklopený správnymi hudobníkmi a cítil som sa v tom prostredí absolútne príjemne s ohromnou podporou. S takouto podporou som si mohol robiť čo som len chcel."

Aj vďaka vyššie spomenutej možnosti sa Dave mohol čo najviac vzdialiť od pôvodných nahrávok. "So Soulsavers sme už vydali niekoľko nahrávok, takže už medzi nami funguje istá chémia," povie Dave. "Keď sme sa ocitli v jednej miestnosti, okamžite to medzi nami zafungovalo. Môžem Vám teda povedať, že tento album sa rodil skutočne ľahko. Pri spievaní týchto skladieb som sa cítil omnoho komfortnejšie, než pri väčšine Martinových, či mojich vlastných skladieb. Toto je inak vždy doslova boj. Totiž vždy nakoniec prídete na to, že sa vlastne snažíte niekomu urobiť radosť, obzvlášť ak pracujete s niekým, kto tú skladbu napísal, ako to býva v prípadoch s Martinom. A práve takéhoto pocitu sa musíte zbaviť, nájsť si v tej skladbe vlastné miesto, aby ste pôsobili autenticky."

Dave priznal, že počas nahrávania bolo dôležité odseparovať jeho hlas od hlasu pôvodných umelcov. Ako dodal, v niektorých prípadoch to šlo rýchlejšie, než u zvyšku. ""Strange Religion", "Dark End Of The Street" a "Lilac Wine", práve tieto prvé tri skladby, aj vďaka tomu, ako spolu fungujú, my to umožnili veľmi rýchlo. Bleskovo som sa s nimi zžil. Dokonca by som Vám nedokázal popísať, akú podobu majú pôvodné verzie, pretože som mal pocit, že ich vôbec nemám v hlave, ani som sa ich nesnažil napodobniť."

"Pri niektorých skladbách to však bolo zložitejšie a pravdepodobne to bolo spôsobené silnou prítomnosťou pôvodných spevákov. Napr. Neil Young, či Elvis Presley - "zbaviť sa" ich trvalo skutočne dlhšie! A to hovorím s absolútnym rešpektom ku nim."

Naposledy sa Dave rozprával s reportérmi NME v súvislosti s jeho spoluprácou na projekte Humanist a skladbe "Shock Collar". Vtedy sa nám priznal, ako sa po turné s Depeche Mode, k albumu "Spirit", cítil vyčerpaný a dokonca uvažoval, že by sa už k hudbe nikdy nevrátil. Napriek tomu dnes tvrdí, že skúsenosti s Humanist a Soulsavers, a hlavne to, že kvôli Covid-u boli práce na projektoch trochu sťažené, ho opäť pre hudbu nadchli.

"Je zvláštne, že počas lockdownu som hral na gitare viac, ako kedykoľvek predtým," povie Dave. "Zapojil som svoju malú gitaru a so skladbou "Exile On Main Street" som sa pohrával celé hodiny. A potom nastala tá chvíľa, kedy sa okolo mňa motala manželka, ja som sa na ňu pozrel a povedal. "Som v kapele, pozri!" Ona sa len na mňa pozrela a povedala. "No áno, si v Rolling Stones, super. Znie to dobre!""

"Objavil som v tom obrovskú slobodu; len tak si brnkať a pritom som ani nevedel, čo robím. A zrazu som objavil túto novú vec, ktorá na mňa pôsobila celkom oslobodzujúco. Tak som v tom pokračoval a začal si tie nápady nahrávať na iPhone. Bolo to skvelé. Totiž, po poslednom turné Depeche Mode som vyhlásil "Chlape, som v koncoch." A povedal som to veľakrát nielen sebe, ale aj iným. Ale nahrávanie albumu "Imposter" akoby vo mne niečo otvorilo. Niečo na spôsob, "Teda, veď ja si to viem stále užiť. Stále dokážem urobiť s hlasom niečo, čo ma s niečím spojí"."

V rozhovore pre NME Dave dodal, že "nič neberiem ako samozrejmosť" a zároveň priznal, že "definitívne som dosiahol bod, kedy ak ma niečo už nebude baviť, tak to už robiť jednoducho nebudem." Na druhej strane však dodal, že nevylučuje "že sa Depeche Mode skôr, či neskôr vrátia do štúdia."

"S Depeche Mode sme urobili obrovské množstvo vecí, na ktoré som skutočne hrdý," povedal. "Myslím, že to prichádza s dobou a vekom. Martin vydal začiatkom roka nahrávku, ktorá sa mi veľmi páčila. A normálne som si to kúpil, inak by som mal z toho zlý pocit. Viem že aj on sa motá po svojom štúdiu, takže hádam, že niekedy v budúcom roku sa stretneme. Minimálne aspoň podebatíme, ako sa pohnúť ďalej."

Aj keď turné Depeche Mode je za súčasnej covid situácie nepravdepodobné, vzhľadom na jeho rozsah, zhodný s rozsahom vojenskej operácie, Dave potvrdil, že fanúšikovia by sa už čoskoro mohli dočkať vystúpení Soulsavers.

"Vystupovanie na pódiu je mojou neodmysliteľnou súčastou. Ja dúfam, že tento album bude sprevádzať niekoľko jedinečných vystúpení, aj v Londýne. Aktuálne plánujeme niekoľko vecí a zdá sa, že by sme mohli byť schopní urobiť takú bublinovú 6-týždňovú záležitosť a v rámci nej ponúknuť nejaké tie špecialitky. Chcel by som niečo na spôsob "An Evening With Imposter". Dúfam, že sa nám to podarí, pretože mám pocit, že to bude skutočne niečo výnimočné."

Album "imposter" sa na trhu objaví 12.novembra 2021.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa