Cold Cave (05/2023)

Cold Cave (05/2023)

Bratislavský koncert Depeche Mode bude, zatiaľ, posledným, kde sa v pozícií predskokana predstavia Cold Cave. Magazínu Side-line poskytol rozhovor frontman Wesley Eisold.

Veľkí umelci hnutia Dark Wave, ktorí Vás inšpirovali, pochádzali z Anglicka, spomeňme kapely ako Joy Division, The Cure, Siouxsie And Tha Banshees, The Cult alebo The Sisters Of Mercy, a doslova založili vlastné hudobné žánre. Bolo to na reakcií publika badateľné? Akú spätnú väzbu ste počas dvoch londýnskych vystúpení dostali?
To je len časť toho, čo je na nás príťažlivé. Potom je tu ešte stránka lyrická a sentimentálna. Niekedy sa zdá, akoby samotný hudobný žáner bol irelevantný. Ja som dieťa 1980-tych rokov, takže to všetko milujem, ako aj všetko, čo funguje v Los Angeles.

Depeche Mode, ktorých temné piesne z 1980-tych rokov, ako napr. "Blasphemous Rumours", alebo dokonca komplet album "Black Celebration", si našli cestu aj do prostredia dark wave, museli celé roky zápasiť s problémom, že sa im nepodarilo vo svojej rodnej krajine dosiahnuť zaslúžené uznanie. Zdá sa, akoby im ľudia v UK stále nevedeli odpustiť, že nezostali tou očarujúcou chlapčenskou synth-popovou kapelou, akou boli na začiatku kariéry. Na druhej strane, v Amerike, kde rocková hudba stále priťahovala veľké davy, dosiahli Depeche Mode, od svojho legendárneho koncertu v Rose Bowl (1988), priam kultový status. Ako sa na to pozeráš ako hudobník? Vy pochádzate z USA, no Vaša produkcia má skôr európsky charakter. Existujú veľké rozdiely, pokiaľ ide o fanúšikovské základne, na oboch stranách Atlantiku?
Ak má mať hudba nejaký presah, tak sa tak zvyčajne aj stane. Zistil som, že na našich koncertoch sa ľudia po celom svete chovajú vlastne podobne. To celosvetové kraľovanie Depeche Mode mi dáva zmysel. V tom, čo robia, sú jednoducho najlepší. V tomto smere sa ja sťažovať nemôžem. Ja produkujem vlastnú hudbu. Nedostáva sa mi pomoc od nejakého manažmentu, či vydavateľstva. Dokonca ani zo strany médií. Nedržím sa žiadnych pravidiel. A fungujeme stále.

Pochádzaš z Los Angeles a mnoho ľudí pri pomyslení na toto mesto si ako prvé vyjaví nekonečné pobrežie a surfovanie. Samozrejme, potom je tu Jim Morrison, ktorý mal na s psychedelickou skupinou The Doors na dark wave umelcov značný vplyv. Ako si sa vlastne ty k tomuto štýlu dostal? Tvoji najväčší obľúbenci? Ako si sa vlastne prepracoval na hudobnú scénu LA?
Pochádzam vlastne odnikiaľ. Vyrastal som v pohybe, každý rok sme sa sťahovali niekam inam a v LA som žil len jednu dekádu, čo bolo však 10x dlhšie, než kdekoľvek, kde som žil predtým a potom. Dá sa povedať, že The Doors boli mojou prvou veľkou láskou, hoci pochádzam z opačnej strany krajiny. Keď vyrastáte, tak sa snažíte zaplniť tú nekonečnú prázdnotu, jednoducho túto hudbu objavíte alebo si nájde ona vás. Nie som súčasťou LA scény. Nepremýšľam týmto spôsobom. Vyrastal som na punku a hardcore, ale ako 20-ročný som sa o tieto scény prestal zaujímať. Mám rád vlastnú scénu. Je to ostrov, ktorý som vybudoval pre seba, ako aj každého, kto ho má chuť navštíviť.

Keď už sme spomenuli Morrisona, aj ty sám sa venuješ poézií. Ako sa vlastne rozhoduješ, či z riadkov, ktoré si napísal, vznikne báseň alebo text piesne?
Dobrá otázka. Je to skôr o tom, o čo sa práve zaujímam, keď sa slová objavia. Niekedy slová pasujú ako do piesne, tak aj do básne.

Náš spoločný známy, žijúci v Los Angeles, je, spolu so svojou manželkou, aktívnym účastníkom a podporovateľom tamojšej scény temnej kultúry. Ako si sa vlastne zoznámil s Douglasom McCarthym? Pracovali ste spolu na nejakých projektoch?
Moja partnerka, Amy, ho pozná z Detroitu. Desať rokov dozadu sme asi mesiac spoločne koncertovali po krajine. Nemyslím si, že sme spolu robili hudbu, ale dosť mi na ňom záleží a on tu pre nás bol vždy.

Douglas už niekoľkokrát otváral koncerty Depeche Mode, či už s Nitzer Ebb alebo Black Line, dokonca aj sólovo. S členmi kapely má veľmi úzke vzťahy. To on Vás odporučil ako vhodnú kapelu pre aktuálne turné Depeche Mode?
To si nemyslím.

Tvoj hudobný spolupracovník, Bryan Black, alias Black Asteroid, robil takisto remixy pre Depeche Mode a s ďalším projektom, Motor, dokonca vydal spoločný singel s Martinom Gorem, "Man Made Machine". Povedz nám niečo o Vašom spoločnom projekte.
Stretli sme sa v Paríži, v roku 2013, na šou Ricka Owensa. Podebatili sme spolu a skončilo to tým, že som naspieval niekoľko jeho skladieb. Dokonca sme s nimi niekoľkokrát vystúpili naživo. Jeho práce mám veľmi rád.

Si fanúšikom Depeche Mode? Ak áno, kedy si ich počul po prvýkrát? Máš nejakú ich obľúbenú skladbu, či album? Videl si ich aj naživo? Kedy a kde?
Samozrejme! Je ťažké si vybrať, ale možno "It´s No Good". Amy ich videla možno aj 20x, prvýkrát niekedy v polovici 1980tych rokov.

Depeche Mode budete predskakovať na šiestich koncertoch, dokonca na veľkých štadiónoch. V Leipzigu vystúpite na legendárnom Festwiese. Kedy ste naposledy hrali v Nemecku? Aké máš na tieto koncerty spomienky?
Od posledného turné v Nemecku už zopár rokov ubehlo. Inak, ja som chodil v Stuttgarte do školy a vždy tam rád opäť zájdem. Nemecko je jedna z najúžasnejších krajín. Rozhodne sa do Leipzigu teším. Naposledy sme tam hrali v roku 2019, rok predtým spolu s Jesus And Mary Chain.

Ja Vás budem mať možnosť vidieť v Bratislave. Bude tam so mnou moja 13-ročná dcéra, ktorá je veľkou fanynkou synth-popu a otcových obľúbených kapiel. Ty máš, myslím, 8-ročného syna. Už sa zaujíma o hudbu? Aký má názor na Tvoje hudobné práce?
Žije a dýcha pre ne. Tu a tam sa ku nám pridá na pódiu. Máme šťastie, že sa našim deťom naše práce páčia. Sú skvelou cieľovou skupinou na posúdenie, či je pieseň dobrá alebo nie.

Tvoja partnerka Amy hrá v Tvojej kapele na syntezátor. Ktorí hudobníci Vás budú sprevádzať na koncertoch Depeche Mode?
Amy Lee, Ryan McMahon a Anthony Anzaldo.

Ktorú pieseň alebo album Cold Cave by si odporučil tým, ktorí Vašu tvorbu ešte nepoznajú? Mimochodom, pracujete aktuálne na niečom novom?
My pracujeme permanentne. A vybrať niečo reprezentatívne je naozaj ťažké. Moja hudba odzrkadľuje moju momentálnu náladu, takže výber bude tomu zodpovedať. Možno "Glory".

Ďakujem za rozhovor a dúfam, že vďaka koncertom s Depeche Mode si Vaša hudba nájde nových fanúšikov.
Ďakujem! Predskakovať Depeche Mode, to je niečo ako sen.

Zopár Wesleyho postrehov z turné s Depeche Mode nájdete v jeho blogu.

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa