Client & A. Fletcher @ Sziget EventsHall, 20.11.2004

Len veľmi ťažko sa mi hľadajú slová, ktorými by som čo najvýstižnejšie opísal to, čo opäť predviedli dievčatá z CLIENT a ich "mentor" a "the one and only" - DJ Andy Fletcher alias Mr. Fletch. A nielen čo predviedli oni, ale čo sa pritom odohrávalo v mojom 28-ročnom, hudobným fetišizmom so zjavne degeneratívnym účinkom postihnutom tele, sa pokúsim opísať v krátkej reportáži.

Client & Andy Fletcher @ Sziget EventsHall, Budapest, 20.11.2004

Dj Fletch
S takmer dokonalým načasovaním sme o 18:15 ja, dsd a kolegyňa Soňa, po úspešnom dohodnutí spoločného "cestovného postupu" naskočili na vlak do Nových Zámkov, kde nás nedočkavo očakával s nemaskovaným a nefalšovaným entuziazmom naložil do svojej štvorkolesovej rakety "made in Mladá Boleslav" DepModer, a už sme fičali smer Budapešť.

Po úvodnom, absolútne nekoordinovanom a tak trošku "epileptickom" blúdení po meste, sme vďaka nečakanej a zo začiatku mierne podozrivej ochote jedného budapeštianskeho páriku pomôcť nám v našom neúspešnom úsilí a snahe trafiť do klubu (navigovali nás cez polovicu mesta priamo až k bránam klubu - odvďačili sme sa Vineou! :-) nakoniec dorazili na miesto konania.

Client A
Vstupenky (ani nie tak vstupenky, ako VIP pásky na ruku), ktoré DepModer vopred e-mailom zarezervoval, nás skutočne čakali vo vyhradenej časti vstupu pre ostatných "smrteľníkov". Podotýkam, že takmer 2 metre vysoké a minimálne 160 kg vážiace monštrum povolaním "ochrankár" mi síce s veľavýznamným pohľadom zhabal Redbull, ktorý som mal v bunde, ale fotoaparát v nohaviciach napriek tomu, že ho musel nahmatať, nechal bez povšimnutia.

Klub bol dosť veľký, jeho kapacitou pre 4000 ľudí som si nebol celkom istý. Niekde v diskusnom fóre bol spomenutý počet 800 prítomných. Tento počet sa mi však zdá byť prehnaný, ale pripúšťam, že nemám práve najlepší odhad na tieto veci. V každom prípade bola atmosféra v klube very very gooood!! Vnútri bolo relatívne chladno (vonku asi -4°C), hlavne v zadnej časti klubu, kde bol samotný vchod a ten bol celý čas otvorený.

Client B
V tom čase práve fičal za pultom jeden z aktérov večera - "DJ Blackman". Zadeľoval vcelku počúvateľný kokteil všakovakého house resp. trance - žiaľ nevidím tak celkom do "odvetví" tohto druhu hudby - no keď sme s DepModer-om zavetrili v éteri sample "Something To Do", tak sa to v nás začalo prihrievať! Nad DJ pultom frčali tri veľkoplošné projekcie, zvuk v klube hodnotím svojim laickým uchom ako veľmi kvalitný, možno až na miestami prehnane prebasované.

Maďarskú kapelku "NEO"* sme v podstate "odtrpeli" pri bare, ktorý sa mimochodom ťahal po celej dĺžke oboch strán klubu. Nad barom sa po obvode klubu ťahal balkón. Jeho ľavá strana tvorila VIP zónu (vstup len so spomínanou páskou a strážený ďalším ochrankárom). Bol z neho parádny pohľad dole na ľudí, ako aj na pódium s pultom. Okrem toho tam bol len jeden minibar a asi 6-7 stolov vybavených "obývačkovými" sedačkami, avšak nič výnimočné.

CLIENT
Asi o 1:20 sa "bez varovania" zjavili na pódiu Sarah Blackwood alias Client B & Kate Holmes alias Client A. Spustili už známy setlist (viď záver článku). Ĺudkovia moji milí, v tej sekunde som stratil akúkoľvek racionálnu kontrolu nad vlastným konaním a nasledujúcou činnosťou! Srdce mi vystrelilo do krku, hlasivky vypovedali štandardnú funkčnosť už v priebehu prvého songu... Jednoducho čisto-čistá eufória! Nááádherný feeling! Úplne som vypol "spoločenské predpisy" veku 28 a už som o sebe prakticky nevedel! Dámy na rozdiel od predchádzajúcich vystúpení (na ktorých sme s DepModerom skoro pustili slzu - v klube Flex a WUK vo Viedni) sa dali do čiernych kostýmov, v ktorých vyzerali neopísateľne neskutočne dobre. A malo to dôvod: na poptones.co.uk, kde píšu taký akože "tour-denník", sa vyjadrili: " Rozhodli sme sa dať sa do čierneho aby sme zapadli do "čierneho davu" východoeurópskych fanúšikov DM - a dokonca sme nasadili aj jemný gothic make-up."

Client Live
Zvukovo to bolo zatiaľ najhlasnejšie a najsilnejšie vystúpenie. Ich neskrývaná radosť a úsmev v tvári, brutálne vypeckované basy (miestami možno až príliš) a samozrejme štandardná situácia pri pohľade za seba na publikum: síce rozhýbaných podľa môjho odhadu max. 400-500 ľudí, ale až na zopár iných hláv len moja a DepModerova vystreľovali spolu s kŕčovitými strečingovými gestami našich horných končatín do vzduchu! Proste niečo nekonečne neskutočné... ale to sa už opakujem. K vete "Thank you Budapest..and thank YOU for the past! " pričom to druhé "you" spolu s pohľadom Sarah smerom k DepModerovi a mne (btw stáli sme v strede hneď asi v "tretej rade" za zábradlím), patrilo že by už po druhýkrát nám dvom?? Radšej vynechám komentár o našich reakciách! Holky odohrali svoju hodinku a stratili sa v útrobách zákulisia - ale nie však na dlho. Mimochodom, mali na rukách zelené VIP pásky, my červené, smrteľníci nemali myslím žiadne.... nabudúce nejdem bez zelenej! ;-)

Len jedno chcem znovu zdôrazniť: kto nebol, môže do mŕtva ľutovať!!! Takže vyzývam všetky zainteresované osoby s rovnakou diagnózou pokročilej elektronickej audiofílie - už nikdy nevynechajte akúkoľvek live aktivitu CLIENT v okruhu aspoň do 500 km!

Foto napr. tu: szorfdeszka.hu

Dj FLETCH

Dj Fletch & Client
Krátko po 2:30 nadránom nastúpil majster "DJ tleskáčik". A tu už fakt nie som schopný napísať niečo rozumné, preto je na tomto mieste (aktualizovaný) citát z príspevku na fóre od DepModera:
"Fletchov DJ set dôverne nepoznám, ale padli za obeť songy ako Strangelove, Personal Jesus, Dreaming Of Me, Behind The Wheel, Master And Servant, tučné 2 hodiny. Fletchove pohyby nebudem komentovať i keď sa snažil. Publikum vždy reagovalo dosť "intenzívne" keď Andy ukazoval do publika covery vynilov Personal Jesus a Client. Najviac sa mi páčilo, keď počas setu vybehli A a B k Andymu a dosť "vlhko" sa s ním chvíľu bozkávali. Tieto foto na oficiálnych maďarských stránkach nenájdete, ale tu je zopár dobrých záberov: www.szorfdeszka.hu Inak Andy sem-tam naznačoval, že hodí nejaké platne do publika, bohužiaľ nestalo sa, namiesto toho ukazoval svoje brucho a ľudia sa na tom bavili. DM-fans tam bolo na moje počudovanie dosť málo, len vo front-lines takých do 15, vrátane nás troch "

Bol proste nečakane našlapaný! Šúpal jednu pecku za druhou, keď zadeľoval spomínané sample DM - proste famózne tučnéé! Miestami síce trošku na náš vkus preťahoval, ale ináč nenormálne "tuc-tuc". Bezvýhradne doporučeniahodné nielen pre DM fans. Po 2 hodinách zbalil tašku s LP, predstúpil na okraj pódia, odprezentoval pár ďakovných "fletcherovských" posunkov a odstránil sa zo scény. Publikum sa "trošku pritlačilo" k zábrane, o ktorú sme mimochodom boli takmer počas celého setu opretí (!).

zľava: devo101, DepModer, dsd, Sonička

Takže asi tak. Touto cestou zároveň dodatočne ešte raz ďakujem najsamfantastickejšej dsd, DepModer-ovi a mojej naj-kolegyňke Soničke za neopakovateľný, nezabudnuteľný a nádherný hudobný a samozrejme spoločenský zážitok!!! A nabudúce - see you all back again "down in the underground"!!!

Ex-Duna 18.12.2004 to dúfam istí!

Setlist Client
01. Pills
02. In It For The Money
03. Radio
04. Down To The Underground
05. Rock And Roll Machine
06. Client
07. Come On
08. Here And Now
09. One Day
10. Price Of Love

Autori: devo101 & DepModer

* Poznámka: NEO robili predskokana na budapeštianskom koncerte Dave Gahana a jej coververzie Depeche Mode nájdete na maďarskom tribute "Thank You".


TV Reportáž (Video - download)

Minulý sobotu odvysielala maďarská komerčná televízia "RTL Klub" reportáž z vyšie spomenutej akcie, na ktorú zavítal Andy Fletcher spoločne so svojimi zverenkyňami ­ duom Client. Okrem živého vystúpenia elektronického dievčenského projektu, ktoré zastrešuje Andyho značka Toast Hawaii, sa aktívne predstavil za DJ-ským pultom aj samotný Fletch.

Reportáž pojednáva iba o samotnom Fletcherovi s rozhovorom, v ktorom zreálnil fanúšikmi dlho očakávané plány Depeche Mode nahrať ďalší album. V ďalšej časti rozhovoru rozprával o svojej úlohe DJ-a, spomenul príhodu, keď raz na koncerte DM spadol z pódia. Reportáž sa dotkla aj problémov Dave Gahana s drogami a ukončila sa konštatovaním, že Andy má zarezervované nasledujúce 2 roky s projektom Depeche Mode.

Na záver si môžete reportáž stiahnúť (za video ďakujeme Faith-ovi)
Andy Fletcher, RTL Klub, 25.11.2004 (zip, Div-X, 41,5MB) - Súbor už nie je dostupný

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa