Ciao (02/2023)

Ciao (02/2023)

Pred vystúpením Depeche Mode na talianskom pesničkovom festivale San Remo 2023 poskytol Martin Gore krátky rozhovor pre rádio RTL 102.5

Ahoj Martin, máš sa?
V pohode, ďakujem

Poďme hneď k albumu "Memento Mori". Aký je skutočný význam tohto názvu?
Minulý rok bol pre nás skutočne zlý, pretože, ako vieš, zomrel člen našej kapely, Andy Fletcher, ale všetky skladby už boli napísané predtým a názov albumu sme takisto mali už premyslený, nakoľko niektoré skladby tak či tak pojednávali o smrti. Nám ale ten názov nepríde negatívny, pretože to vnímame ako prístup k životu, ži svoj život naplno.

Čo Vás vlastne k tomuto albumu inšpirovalo?
Väčšina tohto albumu bola napísaná počas pandémie, teda, podľa mňa sme v pandémií ešte stále, ale v tom období vznikla väčšina skladieb, čiže v dosť nelichotivom období. Myslím, že ma to trochu ovplyvnilo, ako aj ďalší mílnik, moja 60-tka, to bola niečo ako poriadna facka ... myslím, že toto ma ovplyvnilo najviac.

Ako ste vlastne tento neuveriteľný projekt zvládli, myslím bez prítomnosti veľmi dôležitého člena kapely, Fletcha, vo Vašom živote?
Myslím, že nám veľmi pomohlo, že sme nahrávali v mojom domácom štúdiu, čo bolo vôbec po prvýkrát. Ak by sme sa vrátili do štúdií, kde sme nahrávali posledný album alebo ešte ten predtým, tak by to bolo celé viac o Andym, videl by som ho tam po celý čas sedieť v kresle ... toto nám naozaj pomohlo.

Je teda naozaj pravda, že bol tým tmelom kapely, tým, kto rozhodol, aby ste pokračovali ďalej a dodával Vám potrebnú energiu?
Andy bol jednoznačne tým spojovacím prvkom. S Davidom sme sa na začiatku tohto projektu o tom bavili, museli sme naše priateľstvo znovu obnoviť, zžiť sa s ním. Nie, že by to medzi nami nefungovalo, ale vždy bola medzi nami istá priepasť a práve Andy nám pomáhal tieto rozdiely prekonávať. Dnes už sme len dvaja a keď sme spolu v jednej miestnosti, tak sa jednoducho musíme snažiť byť spolu a práve to nám pomohlo dať sa opäť dohromady.

Ako kapela už máte dlhú históriu, ako a čím by si povzbudil začínajúce kapely, aby žili konkrétnym momentom, tak ako to naznačuje názov Vášho albumu, a získali podobný prístup, ako máte vy?
Myslím, že je veľmi dôležité nájsť vlastnú identitu, možete čerpať inšpiráciu od iných, prípadne z iných hudobných období a štýlov, dať toto všetko dohromady a v tom prísť s niečim vlastným.

Myslíš teda, že by sa mali aj vo svojom umeleckom živote držať toho Vášho, "memento mori"?
Vieš, mne je dnešných hudobníkov trochu ľúto, dnes je to totiž ťažké. Moja dcéra, vlastne obe moje dcéry sa aktuálne venujú hudbe a ja dokonca nemám žiadnu radu ani pre ne.

Pod Vašim novým klipom na YouTube som narazil na koment, s ktorým sa stotožňujem: "jedine Depeche Mode vedia vyprodukovať temnú skladbu podanú s takým optimizmom". Ako to vnímaš?
V tlačovej správe k singlu Dave uviedol, neviem si to vybaviť presne, ale uviedol tam niečo v zmysle "melancholická radosť". A toto sme cítili v momente, ako sa dokončili prvé demo. Poslal som ho vtedy Davidovi a on si to okamžite zamiloval, takže v tej skladbe je rozhodne niečo výnimočné, je v nej melanchólia, no zároveň povznášajúci pocit.

Nevieme sa dočkať Vašich koncertov, prvých po viac ako piatich rokoch. Naznač nám trochu, ako budú vyzerať nadchádzajúce vystúpenia.
Bude to rovnaké ako v minulosti, budeme stáť na pódiu a hrať :)

Tak, to je asi to najdôležitejšie. Vďaka, že si nám to tak priblížil :)
Nebojte sa, bude sa na čo pozerať ...

Bude to teda v novom štýle, chcete niečo viac intímne alebo viac orientované na fanúšikov? Niečo viac explozívnejšie, vtiahnuť fanúšikov do deja, roztancovať ich a mať z toho veľkú párty?
Myslím, že máme veľké šťastie na fanúšikov, takže vôbec nezáleží, s čím prídeme, oni budú s nami vždy spievať. Garantujem ti, že do piatich, či desiatich minút od začiatku koncertu si publikum už ide svoje, spieva a keď náhodou prestaneme spievať my, tak oni začnú spievať ešte viac :)

Aký máš pocit z talianskeho publika?
No, s talianskymi fanúšikmi máme skvelý vzťah, darí sa nám tu celé roky, v Miláne sme dokonca nahrali asi náš najúspešnejší album.

Tak, skús niečo po taliansky.
Ciao :)

A niečo aj pre našich poslucháčov.
Ciao :)

Tak vďaka, že si tu s nami chvíľu bol.

Názory Devotees (8)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa