BBC Radio 1, 09/1984

BBC Radio 1, 09/1984

Krátko pred vydaním albumu "Some Great Reward" sa v londýnskom štúdiu BBC Radio1 zastavili na krátky rozhovor Dave s Andym, aby spropagovali chystaný album, ale aj pripravované britské turné.

Takže, prvý album na ktorý ste skutočne hrdí? Teda, tak som to čítal v nejakom hudobnom časopise ...
Andy + Dave: Nieeeee.
Dave: Možno nás len nesprávne citovali. Jasné, že som z tohto albumu nadšený, považujeme ho za náš najlepší, rovnako je to zároveň asi najlepšia zbierka skladieb, ktorú sme spoločne zostavili. Inak sme samozrejme hrdí na všetky naše albumy. Je to predsa súčasť histórie Depeche Mode.

Samozrejme. Chcel som len naznačiť, že dnes už môžete veci vidieť inak, faktom však zostáva, že všetky tie albumy tu jednoducho sú. Andy, čo je však na tomto albume výnimočné, čo ho robí o čosi lepším, oproti ostatným, teda z Tvojho pohľadu?
Andy: Tých dôvodov je viac. Máme tu 9 veľmi kvalitných skladieb. Tiež si myslím, že je to naša najlepšia zbierka skladieb, akú sme dali spolu dokopy, rozoberáme v nich rôzne veci a takisto sme na tom albume strávili veľa času, písaním, nahrávaním. Naozaj sme si na tom dali záležať a aj preto si myslím, že je najlepší.

Hmm.
Dave: A preto si ho kúpte! :)

A to už je koniec reklamného bloku, dobre? Spomenuli ste, že ste ho nahrávali vcelku dlho, tak ako konkrétne dlho?
Dave: Všetko dohromady, no, písanie zabralo, asi 3-4 mesiace.

To Vás potom draho nevyšiel.
Dave: Nie, nie, chcel som povedať, že 3-4 mesiace sme strávili v štúdiu.

Ach dobrý Bože!
Dave: V porovnaní s predošlými nahrávaniami to bol dvojnásobne dlhý čas. Ale to hlavne preto, že sme starostlivo pristupovali ku každému zvuku, rovnako aj k produkcii, pretože tentoraz sme album produkovali spoločne s Danielom. A pridal sa k nám aj Gareth Jones.

On bol prítomný aj pri predošlom albume, nie? Ako inžinier.
Dave: Správne. Tentoraz mal však pod palcom zvuk a mal v tomto smere značné slovo. K dispozícii sme mali aj silnejší technický tím a aj celková produkcia je omnoho lepšia, než pri predošlom albume. Ide jednoducho o pokrok a o tom sú Depeche Mode. Neustále sa posúvať vpred a snažiť sa vytvoriť nový zvuk.

Daniel sa Vám stará o produkciu, no on je zároveň aj šéfom nahrávacej spoločnosti, čím máte vlastne dostatok priestoru na zlepšovanie bez akéhokoľvek tlaku, nie?
Dave: Je to jedna z vecí, ktorá nám bola umožnená. S Mute, a to sme si na začiatku neuvedomovali, máme naozaj dostatok priestoru na zdokonalovanie. Ak by ste si vypočuli naše albumu postupne, tak ako boli vydané, všimli by ste si ten rozdiel vo zvuku, aj v kvalite skladieb. Vnímali by ste to dozrievanie, to ako sme rástli. Nik nás nenútil ísť nejakým smerom, všetko je to naša práca a my sme na to skutočne veľmi hrdí.

Andy, teraz trochu zvrátené uvažovanie, ale myslím, že fakt, že Vince odišiel z kapely, bolo to to najlepšie, čo sa Depeche Mode mohlo stať. Nemyslíš?
Andy: Asi áno. My sme vlastne potom museli začať odznova. A naozaj sme museli, pretože predtým sme boli s Martinom dosť leniví, keďže prakticky o všetko sa staral Vince.
Dave: Si myslím, že odvtedy sa nič nezmenilo :)
Andy: Kým odišiel Vince, tak sme sa museli starať hlavne o naše meno, pretože nebol spôsob, ako by sme to vtedy ukončili, keďže sme len začínali.

Čiže ste boli potom vlastne prinútení pokúsiť sa začať sami komponovať a podobne?
Dave: No, Martin sa do toho vložil ...
Andy: Martin písal piesne už dávno predtým, no vtedy sme mali pocit, že by neboli vhodné pre veci, ktorým sme sa vtedy venovali, ale dnes ... je jednoducho skvelý.

Doslova sa do toho vrhol. Dnes to už ale všetko nie je iba o elektronike, nie? Je tu skladba s názvom "Somebody", ktorá akoby sa vracala k samotným hudobným základom. Alan v nej hrá na piáno.
Dave: No, v podstate sa Martin drží teórie "späť k základom", čo je inak vlastne teória Jonathana Richmana. Tá sa zakladala na návrate k hudobným základom, akustickým a podobne. Spomenutá skladba bola nahrávaná inak na tri pokusy a skladbu spieva Martin.

Skladba pôsobí naozaj "živo".
Dave: To vďaka obrovskej miestnosti v starých nemeckých štúdiách Hansa, v Berlíne.

A aká teória sa zaoberá zakomponovaním nahoty do nahrávania?
Dave: No, tam šlo len o to, že Martin chcel pocítiť absolútnu slobodu a voľnosť. Takže najlepší spôsob, ako to dosiahnuť, bolo naspievať tú skladbu "na Adama".

Dobrý Bože. Myslím, že som niekde čítal, že sa tam motala aj nejaká dievčina.
Dave: No to je pravda. Poslali sme Steffi, zamestnankyňu štúdia, aby šla skontrolovať do štúdia nejaké káble a Martin, netušiac, že tam dolu ide, a my sme vedeli, že je tam nahý ... a zrazu sme z dola počuli nejaký krik a Martinove slová ako "ehm, prepáčte, pardón ... " :)

Takže, my sa teda na chvíľu odmlčíme, pustíme si skladbu "Somebody", ktorú teda Martin naspieval nahý ...

Dave: Na albume je ešte jedna balada, ktorú takisto naspieval Martin a už od samého začiatku som bol presvedčený, že bude lepšie, ak ju zaspieva on, pretože aj v tomto prípade ide o veľmi osobné skladby. Ja som mal v tom čase aj tak pocit, že aj napriek tomu, že spievam piesne niekoho iného, tak sa do nich nedokážem vcítiť. Ono je ale dobré, že sme takýchto vecí schopní, takto to totiž bolo aj po hudobnej stránke. Nikdy totiž nemal nik v kapele pevnú hudobnú pozíciu.

To som si inak všimol, že tu a tam si vymeníte syntezátory a podobne.
Dave: Presne, tak prečo tak nenakladať aj v prípade vokálov? Tak sme to skúsili rozšíriť. Je to tak zaujímavejšie.

Jednoducho ďalšia dimenzia.
Dave: Asi tak.

Rovnako aj v prípade svetelnej šou. Len pripomeniem, že sme v štúdiu s Davidom Gahanom a Andym Fletcherom z Depeche Mode a hráme si skladby z ich nového albumu "Some Great Reward". Myslím, že s vychádzajúcim novým albumom Vás čaká aj nové turné. Je tak, Andy?
Andy: Presne tak, začíname už 27.9. v St. Austell

A ako vidím, že v novembri Vás čakajú hneď štyri noci v Hammersmith Odeon.
Andy: Tak tak. Je to asi naše najväčšie turné v tejto krajine a na cestách budeme asi 30 dní.
Dave: A budeme používať tie isté samplované zvuky, s ktorými sme pracovali v štúdiu.

Takže to bude znieť, akoby ste hrali na piáne vo veľkej miestnosti?
Dave: Samplovaný klarinet a veci podobné. Alan bude mať svoje pedále a podobne :)
Andy: Na poslednom turné sme v niektorých piesňach použili aj gitaru, no tentoraz ...
Dave: No, s tou gitarou ... Martin začal mať menšie obavy ... dnes totiž vidíte kopec elektronických kapiel, alebo kapely, ktoré kedysi s elektronikou začínali, ako postupne presedlávajú na gitary. Hlavne k televíznym vystúpeniam pristupujú v štýle "Musíme použiť gitary, pretože teraz je to v kurze." My si však hovoríme, a prečo? Toto sme jednoducho my, tak takí aj naozaj buďme.

A stále budete používať aj páskové záznamy, čiže stále žiaden živý bubeník?
Dave: Nie. Stále sme nenašli nikoho vhodného pre nás :)

To vážne? :) Tak si povedzme niečo o turné, pretože už v samotnej Británii bude veľmi dlhé a potom sa presuniete do Európy. Ako si počas tých dvoch - troch mesiacov udržiavate entuziazmus a silu pokračovať?
Dave: No, to je jeden z najväčších problémov. Mať stále dostatok entuziazmu a síl pokračovať každý večer. Ide vždy o to dať ľuďom zo seba 100%.

A do toho všetkého ešte myšlienky typu, čo bude na večeru a podobne ...
Dave: Áno, aj na toto si tu a tam na pódiu spomeniem a potom zabudnem, čo mám spievať :)
Andy: A ešte aj čítanie kritík nás vie ovplyvniť. Niekedy nás dokonca zvyknú kritizovať za úplne bežné veci, čo aj trochu zabolí.
Dave: Napr. čo si obliekame a tak ...
Andy: Presne ...

Ale veď to s hraním, či koncertovaním veľa nemá.
Andy: My sme to tohto albumu vložili veľa energie a je to potom ubíjajúce. Pri singloch je to tak trochu jedno, niektoré kritiky nás vedia aj rozosmiať.
Dave: V našom prípade sú už niektorí novinári doslova predvídateľní. Je nám to trochu ľuto, ale väčšinou už vopred vieme, čo o nás napíšu.
Andy: Stačí si pred samotným čítaním recenzie pozrieť na spodu meno autora.
Dave: Áno, poskytnete im album, pásku, alebo nejakú nahrávku, alebo si to rovno môžete napísať sami, bude to to isté.

Napísať si vlastnú recenziu. Nevadí, ja si nový album užívam a to mi verte, že to tak naozaj je. Takže, prajem s ním veľa šťastia a nech sa Vám darí aj na turné.
Dave + Andy: Vďaka

Tak to boli Dave a Andy z Depeche Mode.

zdroj: dmlive.wiki

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa