Barrel Of A Gun

Barrel Of A Gun

Po štyroch rokoch od albumu "Songs Of Faith And Devotion", po Alanovom odchode z kapely a Davidovom zvládnutí závislosti na tvrdých drogách, sa Depeche Mode vrátili na scénu opäť šokovo. Temným singlom "Barrel Of A Gun".

Martin Gore: "Táto skladba je o pochopení samého seba a uvedomení si, že nemusíte nutne zapasovať do schémy vecí niekoho iného. Môžete tu a tam vybočiť z vytýčeného chodníka, ale myslím, že každý z nás má vopred určený svoj osud. Samozrejme, nie som úplný fatalista. Myslím, že svoj osud môžeme ovplyvňovať, ale nie vo veľkej miere." (NME, 25/01/1997)

Dave Gahan: "Pre mňa je to viac metaforická skladba. Je to skôr o tom, ako nemáte veľa možností ako ovplyvniť rozhodnutia. Myslím, že sme sa všetci narodili s génovým rodokmeňom, čo samozrejme neznamená, že by sme sa mu nemohli vzdialiť, ale evidentne len veľmi jemne. K tomu musíte brať do úvahy celé vaše sociálne pozadie. Všetci máme svoje ochranné siete a presne o tom je táto skladba. V pozícii, v ktorej som sa ocitol, som nemal veľa možností, no táto skladba nepojednáva o smrti. Ale jej zvyšok áno ????" (Top 40 South Africa, 1997)

Martin Gore: "Skladba "Barrel Of A Gun" je jedna z tých, ktoré sú veľmi podobné pôvodnému demu. Všetky tie známe party sa už vyskytli v prvotnej podobe, takže v tomto prípade šlo viacemenej o vylepšenie zvukov a snahu urobiť z toho tvrdšiu záležitosť. No v tomto prípade možno naozaj skonštatovať, že zo všetkých prípadov sa práve toto demo najviac podobalo k finálnej verzii. Myslím, že sme pôvodne začali so slučkami (tými z úvodu) a následne sme sa ich snažili prepracovať. Niekedy je to skutočne ťažké, pretože slučky majú doslova okamžitú atmosféru, ale nie vždy sa Vám žiada slučku využiť. Takže v tomto prípade išlo o jej prebudovanie cez strih viacerých rôznych slučiek, aby sme získali zvuky malých a bassových bubnov." (Keyboard Magazine, 07/1997)

Dave Clayton: ""Barrel Of A Gun" začína s veľmi silnou melódiou, ku ktorej sa pridajú silné verše. Martin mal v demo podobe použitú malú slučku, bassu, kopák a niekoľko gitarových liniek. Bolo to ale zvukovo veľmi riedke. A hoci sme s tým začali improvizovať, snažili sme sa esenciu dema nestratiť. Bicia schéma vznikla kombináciou zostrihaných slučiek a samostatných úderov bassového bubna, malého bubna a ďalších. Takže v podstate to už nie je slučka ako taká. Je to schéma, vzor, ale myslím, že to má nádych slučky. Pre sekvencovanie sme použili staré Atari s Natatorom. Skúsil som všetko iné, ale zdá sa, že ST poskytuju ten najlepší pocit. Zvuk intra je kombináciou patchov z Waldorf Wave, Korg Trinity Plus a M1R. Mnoho ľudí si myslí, že M1R je vlastne len syntezátor, ale ak tomu raz podľahnete, zistíte, že je v ňom omnoho viac. Bassová linka bola nahratá do PPG Wave 2.3, ktorý sa porúčal pri následnom nahrávaní na pásku, takže bohužiaľ, musel som proces zopakovať, ale vcelku mi to nahnalo strach." (Keyboard Magazine, 07/1997)

Martin Gore: "Myslím, že po Alanovom odchode a štvorročnej pauze, sme všetci samostatne dospeli k názoru, že by bolo dobré vydať niečo, čo by bolo viac, než obyčajná výzva, niečo, čo by nutne nepripomínalo Depeche Mode. Práve "Barrel Of A Gun" nám prišla najvzdialenejšia od všetkého, čo sme v minulosti vyprodukovali. A myslím, že som to bol práve ja, kto prišiel s prvou myšlienkou vydať túto skladbu na singly. Očakával som odpor a niekoľkodňové vášnivé diskusie s ostatnými, hlášky typu "ty si sa musel zblázniť", no chalani zareagovali okamžite v štýle "v podstate premýšľame o tom istom". Takže to bolo vlastne jednoduché rozhodovanie. Evidentne máme všetci radosť, že sme šli práve touto cestou a nezvolili, ako pilotný singel, skladbu "It´s No Good". (Bong no. 37, 1998)

Dave Gahan: "K mojim obľúbeným skladbám, z albumu "Utra", patrí hlavne "Barrel Of A Gun", nakoľko mám pocit, že sa Martin pohrával s podobnými predstavami, ako ja a dokonca akoby na mňa ukazoval prstom. Dnes keď túto skladbu spievam, tak vlastne prezentujem svoje pocity z toho obdobia: kreatúra, ktorá sa sotva držala pri živote, ale nejako sa jej stále darilo pokračovať ???? Martin to textovo dokonale vystihol. Ani neviem, či je to skladba o mne, či pre mňa, alebo ide len o pokus ma osloviť v štýle, "Pre Kristove rany, spamätaj sa!". Ale zafungovalo to. Páčilo sa mi to." (Entertainment Weekly, 2017)

zdroj: depechemode-live.com

Názory Devotees (18)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa