Atény, 26/07/1985

Atény, 26/07/1985

Tesne pred vystúpením Depeche Mode, na aténskom Panathinaiko Stadium, poskytli Dave A Alan krátky rozhovor pre miestne ERT Rádia. Rozhovor vznikol v priestoroch hotela Athenaeum Intercontinental.

Dave: Ahojte, tu je Dave Gahan z Depeche Mode a práve ste počuli náš singel.
Alan: Ahoj, tu je Alan Wilder z Depeche Mode a to bola skladba "People Are People".

Pokiaľ viem, pochádzate z Basildonu, je tak?
Dave: No, Alan z Basildonu rozhodne nie je.
Alan: Ja žijem v Londýne, ale ostatní traja sú z Basildonu

Aj mal Tvoj príchod do kapely nejaký významný vplyv? Vieš, ako to myslím, pochádzaš z veľkého mesta a chalani sú z "vidieka" ...
Alan: To posúdiť neviem, je som na vidieku nikdy nežil.
Dave: Ale veď Basildon sa nedá pokladať za vidiek. Je to viacmenej predmestie Londýna, v podstate je to jeho rozšírená časť, vzdialená od centra len 30 míľ. Keď sa to tak vezme, všetci čo tam žijú len akoby unikli ruchu východného Londýna.

Poďme k samotnému názvu, Depeche Mode ... blesková móda. Mali ste už v začiatkoch úplne jasnú predstavu o imidži kapely?
Alan: No áno, ale nebolo to postavené na nejakých pevných pravidlách. Viete, v tých časoch sa každý obliekal pocitovo. A pokiaľ ide o ten názov, podľa mňa chalani dodnes nevedia, čo presne znamená, jednoducho sa prevzal z jedného časopisu a to je v podstate všetko.

K najväčším krajinám, kde máte zastúpených fanúšikov, patrí myslím Nemecko ...
Alan: Áno, tam sa nám skutočne skvele darí, ale dôvod Vám skutočne vysvetliť neviem. Už sme tam niekoľkokrát boli na turné, čo nám evidentne pomohlo, možno je to aj nemeckým hudobným vplyvom v našej produkcií, kto vie?

Hádam, že máš na mysli Kraftwerk ... keď vezmem v úvahu Vašu kapelu (z 1980tych rokov) a teda Kraftwerk (z rokov 1970tych), akoby ste mali niečo spoločné. Určite z tých špecifických vecí bude hlavne ten veľmi kryštalický zvuk, mýlim sa?
Dave: Kraftwerk sú sami o sebe špecifickí. Oni prišli s vlastnými metódami, ktorých sa neustále držia, kdežto naša produkcia je viac zameraná na pop. Kraftwerk sa prezentujú vo veľmi robotickom štýle, čo sa o nás povedať rozhodne nedá.

Alan: Ale zasa sa snažíme byť originálni, hlavne pokiaľ ide o zvuk. A bolo by skutočne fájn, keby pri každej našej nahrávke bolo okamžite možné identifikovať, že sú to jednoducho Depeche Mode. To by sme chceli dosiahnúť.

A možno sa o dva tri roky syntezátorov, ktoré Vám skutočne pomohli, úplne vzdáte, kto vie?
Dave: Stať sa môže čokoľvek, veď, podľa mňa, sme sa za posledných 5 rokov skutočne poznateľne zmenili. Nakoniec, neustále sa na trhu objavujú nové nástroje a technológie. My sa len snažíme čo najviac držať tempo s dobou, aj keď je to niekedy obtiažne, práve vzhľadom na to, koľko nových vecí je každú chvíľu na trhu.

Aké máte najbližšie plány? Niekde som sa dopátral, že chystáte nové nahrávky. Budete sa držať toho isté "depeche" zvuku alebo skúsite napr. akustické gitary, ci niečo podobné?
Alan: Viete, my sa v ničom neobmedzujeme, neexistuje nejaký konkrétny zvuk Depeche Mode, verte mi. Vždy pozeráme smerom dopredu, vždy skúšame nové metódy, nové zvuky. Ak máme pocit, že do nejakej skladby zapasuje zvuk gitary, tak ho použijeme a to isté platí pre aplikáciu nových zvukov.

Vďaka za rozhovor a prajem Vám úspešný večer.
Dave: Vďaka
Alan: Ďakujeme veľmi pekne.

zdroj: dmlive.wiki

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa