Andy Fletcher a jeho Clienti - 2. časť

Prinášame Vám sľubovanú druhú časť rozhovoru Andyho Fletchera a kapely Client pre magazín Release Music Magazine, v ktorom Andy trochu viac priblíži jeho zmýšľanie o minulosti, ale hlavne o budúcnosti Depeche Mode. Samozrejme, časť je venovaná aj samotnej kapele Client a jej debutovému albumu

Fletcher na pódiu

Niekedy sa na pódiu ku Client pripojí Client F, samozrejme, že je to Andy Fletcher. Ak sa ho na to spýtate, tak to neprizná. "Začali sme pracovať na živých vystúpeniach, takže nevidím dôvod, prečo by som neskôr nemohol hrať na bassgitare alebo klávesoch. Netrhám sa za tým, uvidíme, čo bude nasledovať, ale nič moc neplánujem. DJ-ovanie je pre mňa veľká zábava", hovorí Andy.

RM: Takže by si mal robiť viacej "Jinga"?
Andy: "Než sme rozbehli s Client žívé veci, vystupovali sme viacmenej ako DJ´s, napr. v Londýne, Paríži, v Nemecku, v Kodani. Teraz začíname ako živá kapela a pokračujeme ako DJ´s. A je to super, pretože môžem svoje meno použiť pre nás, a nič nemusí byť normálne. A zasa je to dobrá zábava, pretože takýmto spôsobom môžem vytiahnuť moje staré nahrávky. Robím veľa chýb, som skutočne príšerný, ale o tom je rock´n´roll, či nie?"

Client si nemyslia, že je zlý. Faktom zostáva, že nemusia skoro nič, len chváliť svojho šéfa. Ale, je to šéf, takže: "Začali sme len ja a Sarah a potom sme chceli použiť Andyho meno na plagát, no on to zamietol, ale urobili sme to aj tak, takže sme mali všetky plagaty hotové skôr, ako to stihol definitívne zavrhnúť. A potom odmietol robiť DJ-a a trochu sa naštval. Neskôr prišiel, skúsil si to na pol hodinku a dodal "Páči sa mi to" ", smeje sa Kate.
"Je skutočne dobrý", dodáva Sarah.
"Na prvý krát robí každý chyby", pridala Kate.

RM: Prečo sa label volá Toast Hawai? A prečo sa to rovno nespýtať "šéfa"?
Andy: " Je to nemecký sendvič, so syrom, šunkou, ananásom a hrianka. Keď sme boli v Berlíne, mali sme to na raňajky každé ráno. Potom sme zo srandy nahrali rock´n´rollový album coververzií a nazvali ho Toast Hawai. Toto sa fakt stalo. Znie to trochu drzo. Nie je to práve obvyklý názov pre label, ale ľudia si na to zvyknú. Takže je to o.k., nie?

RM: Áno, znie to príjemne.
Andy: "Exoticky" (He he he!)

RM: Vyznieva to, ako keby si produkoval "surf" (plážový) rock alebo čosi podobé...
Andy: "Môže byť, nikdy nevieš... ak pôjde o dobré skladby. Nezaujímam sa o konkrétny štýl. Všetko toto je pre mňa ešte stále nové, všetko, čo robím , robím pre Client, ale zrejme ešte niekoho zoberieme, máme zopár nápadov. Aby si nezostal na pochybách, chceme byť iní, robiť rôzne veci. Nechcem, aby to bolo "škatuľkované". Nič nechcem plánovať. Záleží len na mne ... počúvam obrovské množstvo muziky ...v súčasnosti počúvam všetky demá, ktoré mi boli doručené. Hrám kopec vecí, ktoré mi posunuli ľudia, keď som DJ-oval, pretože sú skutočne výborné."

PM: Myslím, že čitateľov by zaujímalo, čo robíš, keď sa nevenuješ hudbe, mal si vlastnú reštauráciu, nie?
Andy: "Áno, ale chvalabohu, predal som ju. Šéfe, šéfe ...nenúťte ma robiť šéfa. Všetky tie drobnosti sa robili zle. Zažili sme vydarených 10 rokov, keď to šlapalo, ale rozhodne to potrebovalo na pár rokov prestávku, chápeš. Možno to rozbehnem znova, možno v Španielsku, ktovie."

Tabletky, pop a ...starnutie?

PM: Čo teraz robíš vo voľnom čase?
Andy: "Som hrozne vyťažený. Mám rodinu, ktorá ma stojí kopec času. Veľa čítam a taktiež počúvam veľa hudby. V mojom živote sa teraz deje strašne veľa vecí. Občas čosi s DM, ale je super dať si malú pauzu. Keď sme boli na našom poslednom veľkom turné, rok som strávil v hotelových izbách, takže teraz sa cítim skvele a užívam si to."

PM: Máš rodinu, nie je to pre nich zložité, keď vyrazíš na dlhé turné?
Andy: "Zvykli si, je to moja práca a veľa ľudí predsa v dnešnej dobe pracuje mimo domova, nie síce tak ako ja. Zistil som, že posledné turné bolo najťažšie, čo sa týka fyzickej kondície, aké som kedy zažil. Možno je to tým, že starnem."

PM: Späť k Toast Hawai, nie je to akýsi odchod na dôchodok? Samozrejme, nie momentálne, ale do budúcna, keď sa ti už nebude chcieť vyraziť na turné?
Andy: "Vieš, keď som mal 25-26, vždy som pomýšľal na: "Čo potom, keď Depeche...". Vždy pomýšlate na to, že raz kariéra kapely skončí alebo sa rozpadne, či čosi podobé. Ale prestal som nad tým uvažovať, pretože to nemá zmysel, ono to ide stále dopredu. Nerobíme žiadne plány, nevieme, či ďalší album nebude posledný. Ĺudia vždy očakávajú, že ďalší nový album bude náš posledný, ale také čosi sme nikdy neplánovali, ani o tom nehovorili. Nie, teraz mám hlavu plnú nápadov, a keď je vaša myseľ aktívna, dokážete kopec vecí. Vidím to teraz úplne inak, ako moju kariéru v DM, a je len na mne, ako to budem ďalej rozvíjať. Všetko je na mne, a to je fascinujúce."

PM: Keď Depeche Mode už s ničím nezačnú, čo budeš robit?
Andy: "Asi by som mal nad tým premýšlať. Opäť, keď som mal 21-22, kapela prežívala "Syndróm druhého albumu" a vtedy som si pomyslel: "A je to. Kariéra je v háji." Ale teraz je to všetko také bizardné, až smiešne a je ťažké dostať sa do takého istého zmýšlania. Je to ako jeden veľký sen, uštipnem sa, a keď sa prebudím, stále pracujem pre poisťovaciu spoločnosť, v ktorej som pracoval, keď som mal 18. Sme šťastní, že ten sen pretrváva."

PM: A opäť čosi o Client, zdá sa, že teraz je čas ako stvorený pre electro-pop, čo myslíš?
Andy: "Nikdy nebol vhodný alebo nevhodný čas. Prispôsobili sme ho každej dobe. Pre mňa je dôležité, aby všetky piesne na albume boli dobré. Myslím, že to je kľúč. Určitý štýl ...teda, pokiaľ je na to priaznivé obdobie, zasa sú to nepriaznivé časy pre tých, ktorým sa to nepáči. Musíme neustále prispôsobovať a zdokonalovať zvuk a neustále po kapele žiadam, aby to zdokonalili ako len môžu. A tak to má byť" ..ukončil Andy rozhovor a nechal hovoriť Client o ich nadchádzajúcom albume.

PM: Album máte dokončený, zmixovaný, ste s ním spokojné?
Kate: "Jasné! Je to 12 - piesňový album. Všetky tri singlové piesne sú súčasťou albumu. Dokončili sme single "Price of Love", "Client" ako aj ich b-strany, a k tomu Daniel Miller dodal: "Do zajtra chcem mať hotový ďaľší song na b-stranu", tak sme celý deň mixovali "Leipzig", ktorý nakoniec vyjde na singly. Urobili sme viac vecí na single, ako sme predpokladali. A máme ešte inštrumentálny song "Civilian", ktorý je napísaný na základe filmu "Pianista". Videla som ten film, úplne ma zložil, tak som sa vrátila domov a pár dní písala túto pieseň. V podstate je to o slobode, o vypadnutí z miesta, kde ste dlho žili, útek z nejakého väzenia, ktorým môže byť čokoľvek, čo vás robí nešťastným alebo práca, ktorú neznášate."

Sarah: "Ide o akési povznesenie nálady, melanchólie. Je to skutočne prekrásne, skutočne úprimné, mám tú pieseň rada"

Kate: "Časť piesní je v tempe "Price of love", ďaľšia časť v tempe "Client". Jedna je o 18-ročnom mladíkovi a jeho skrytých túžbach po staršej žene. Ďaľšia o človeku, čo sa predávkoval drogami. Je to o niečom ako: "Nedarí sa ti, tak si do pekla vezmi tú tabletku. Len tu neseď tak zničene a nečum do blba - daj si ten svoj Prozac!"
"Urob s tým niečo. Neseď tu a nestoň.", dodáva Sarah.

Kate: "Ďalej sú tam piesne .. jednu sme nazvali "Rock´n´roll machine", čo bude náš ďalší singel a pravdepodobne naša hymna, naša rocková hymna." "Je to momentálne moja najobľúbenejšia pieseň", prízvukuje Sarah.

Kate: "Vačšinou je to o Client: B, o jej hľadaní samej seba, odpútaní sa a snahe stať sa rock´n´rollovou beštiou."

Sarah: "Myslím, že je to o uskutočnení vašich snov. Odpor voči konvenciám a ľudom, čo vás posudzujú podľa toho - odkiaľ ste, z akej rodiny pochádzate, na akú školu ste chodili, do akej spoločenskej vrstvy patríte. Je to o zbavení sa toho všetkého a uskutočnení vašich snov."

Kate: "Jednu sme nazvali "Here and now", ktorá je o ukončení vzťahu. Tiež je to o problémovom období, mám pocit, že poukazuje na celkovú súčasnú situáciu, vojnu o všetko ostatné. Všetko je to o nejakom víťazstve. Je to dosť pestrý album a skutočne sa z neho tešíme, takže z neho zopár piesní vydáme."

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa