Alan Wilder pre Shunt (ruský fanzine)

Starší rozhovor Alana pre ruský DM fan časopis "Shunt" o pojekte Recoil ale aj o živote. Nevyhol sa ani odpovediam na osobné otázky.

INTRO OTÁZKY

Shunt: Ako sa cítiš teraz, keď je tvoj nový album už konečne na pultoch?

Alan: Som pripravený začať nahrávať ďalší. Trvalo takmer rok, kým bol Liquid pripravený na vydanie a to nekonečné čakanie ma doslova frustrovalo.

Shunt: Si spokojný s výsledkami svojej práce?

Alan: Všeobecne áno, ale stále je vo mne čosi, čo mi hovorí, že je ešte čo zlepšovať.

Shunt: Pre Liquid si spravil promo po Európe a Spojených štátoch, takže aký bol ohlas verejnosti na tvoju robotu a album celkovo?

Alan: Veľa ľudí vyjadrilo veľmi kladný postoj, najmä v Európe.


TVOJA HUDBA

Shunt: Mám dojem, že tvoja hudba je stále elektro-popová, hoci sa do nej mieša mnoho rozličných štýlov. Súhlasíš so mnou alebo by si slovíčko popová radšej vynechal?

Alan: Nepovedal by som ani elektronická ani popová. Avantgardná alebo experimentálna, to je už lepšie označenie.

Shunt: Chceš povedať, že sa pohýnaš smerom od tradičných hudobných klišé do undergroundového štýlu? Nezaujíma ťa komerčný úspech? Alebo stále snívaš o tom , že sa tvoja hudba bude dobre predávať v budúcnosti?

Alan: Príliš neuvažujem o obchode, keď hudbu tvorím ­ robím to, čo akosi prirodzene na mňa prichádza. A ak sa to predáva, potom je to paráda. Myslím, že existuje trh s hudbou projektu Recoil, ide len o to, aby si to ľudia uvedomili. Väčšina ľudí o tomto projekte nič nevie.

Shunt: Keď počúvam tvoje platne, nadobúdam pocit, že tvoja hudba ma prenáša do nálady, pri ktorej sa tento album nahrával. Je tvoja hudba úzko spätá s tvojou náladou? V štúdiu, v živote, alebo v oboch prípadoch? Alebo túto atmosféru iba napodobňuješ pri nahrávaní albumu?

Alan: V skutočnosti to nie je odraz mojej osobnosti, ale mám stránku, ktorá na hudbu vplýva. No navonok ju príliš necítiť.

Shunt: Každý, kto si vypočul tvoje posledné dva albumy, si zrejme všimol, že silnými témami sprevádzajúcimi tvoju prácu, sú smrť a sex. Je to zhoda náhod alebo úmyselne poukazuješ na tieto veci, pretože sú pre teba veľmi dôležité?

Alan: Je dôležité, aby tam bolo cítiť sexualitu, zápal, napätie atď. Nie som posadnutý sexom alebo smrťou, ale sú to celkom zaujímavé subjekty, okrem iných.


LIQUID

Shunt: Prečo si sa po 5 rokoch odkedy sa to prihodilo, rozhodol hudobne zrekonštruovať situáciu, keď si sa ocitol blízko smrti? Si stále poznačený tou skúsenosťou?

Alan: Vždy s tým budem žiť, ale nerozrušuje ma to. Ide viac o surrealistický pocit. Napísal som o tom, pretože sa mi tá príhoda často vynára v pamäti. To sa mi zdá byť dosť vhodný dôvod, aby som ju použil.

Shunt: Diamanda Galas, Nicole Blackman, Samantha Coerbell, Sonya Sohn... ako sa zdá, používaš iba ženské vokály ako hlavné (okrem pár výnimiek). Je to trend? Myslíš si, že ženský hlas sa príjemnejšie počúva, viac zmyselný na precítenie alebo sa so ženami jednoducho lepšie pracuje?

Alan: Uprednostnil by som rovnováhu medzi mužskými a ženskými vokálmi, ale nenašiel som nijakého muža, ktorý by mi vyhovoval.

Shunt: Unsound Methods aj Liquid spoločne nesú vo vokáloch akýsi južanský prízvuk. Máš rád ten druh hlasu?.

Alan: Na južanskej gospelovej hudbe ma čosi fascinuje ­ asi je to smútok z vyčerpania, ktorý leží za povzbudzujúcou muzikou.

Shunt: Aké sú tvoje obľúbené skladby na tomto albume?

Alan: Každý deň sa to mení, teraz sú to asi "Vertigen" a "Strange Hours".

Shunt: Alan, na tvojom poslednom albume je veľa textov hovorených. Myslím, že tento spôsob je extrémne efektívny, ak sa používa s mierou, len na pár skladbách z albumu (napr. Luscious Apparatus z Unsound Methods). Ale na albume Liquid počuť iba hovorené slovo. Nemyslíš, že je tam toho priveľa?

Alan: Nie, pretože ináč by som to tak neurobil.

Shunt: Sample, ktoré používaš sú veľmi dramatické. Digitálne transformované hip-hopové takty vyznievajú oveľa hrubšie, obscénnejšie ako kedykoľvek predtým. Vokály zaberajú celú škálu od intenzívne vášnivých až po ľadovo chladné. Celková atmosféra albumu vyznieva ako emocionálna a prirodzená, takže vždy keď ho počúvam, mám pocit nebezpečenstva. Zatiaľ čo tvoje prvé dva albumy sa dajú počúvať v aute pri pokojnom šoférovaní, teraz si treba tvoju hudbu naozaj vypočuť. Zakaždým mi to zachváti myseľ a strácam kontrolu. Mal si v pláne ovládnuť mysle tých, čo to počúvajú?

Alan: Jednoznačne, chcem aby hudba zanechala na poslucháčovi veľmi silný. Každý na muziku reaguje odlišne a to je to, čo je na tom báječné.

Shunt: Mám rád, že neustále s niečím experimentuješ a milujem nekonvenčný pôvod tvojich skladieb, ale tak trochu mi chýbajú hudobné prvky z Unsound Methods a obzvlášť z Bloodline. Môžme snáď ešte dúfať, že v budúcnosti prídeš s niečím, čo sa bude podobať Bloodline?

Alan: Kto vie?

Shunt: Po každom albume pôsobí tvoja hudba temnejšie. A najmä ten posledný obsahoval niekoľko strašidelných príhod. Znamená to, že tvoj ďalší album bude soundtrack ku hororovému filmu?

Alan: Nemyslím, že je to až tak ponuré. Skôr by som povedal, že je to dramatické.

Shunt: Tvoja posledná produkcia sa dosť ťažko počúva. Niektorí fanúšikovia (zrejme predovšetkým depešáci) by mohli byť s ňou sklamaní, pretože je ťažká na pochopenie. Neobávaš sa toho?

Alan: Nie.


ZOPÁR POLITICKÝCH

Shunt: My, tu v Rusku, sme boli veľmi zaujatí symbolikou albumu Construction Time Again (kosák a kladivo). Bolo tam nejaké prepojenie na socialistické myšlienky alebo čosi podobné?

Alan: Áno, možno v tom boli nejaké socialistické stanoviská, ale bolo to najmä o humánnosti. Takže taká politika s malým p.

Shunt: Keď som DM počul po prvý raz, písal sa rok 1985 a v Rusku sa začala Perestrojka, okrem mnohých iných zmien, mali sme možnosť otvoriť dvere západnej kultúre bez toho, aby sme mali problémy s KGB. A veľmi sme chceli vidieť DM. Mysleli ste niekedy v tej dobe, že navštívite Rusko?

Alan: Z mnohých dôvodov to nikdy nebolo prakticky realizovateľné, hoci by sme to veľmi uvítali. Celkom isto sme si boli vedomí toho, koľko tam máme fanúšikov.

Shunt: Čo si myslíš o konci Studenej vojny? Veríš, že v budúcnosti sa všetky národy a krajiny zjednotia v jeden mierový spolok?

Alan: Nie som taký naivný. Kultúrne rozdiely sú dôležité a ľudia sú prirodzene separovaní do skupín. Čím skorej si to uvedomíme, tým lepšie. Povzbudzujme jednotlivcov a jednotlivé kultúry.

Shunt: Keď som stretol DM v Moskve v roku 1998, všimol som si, že sú z Rusov vyplašení, pretože sa im zdajú byť pre západný svet nepredvídateľní. Mal si alebo máš z nás strach?

Alan: Nemáme žiadne obavy.

Shunt: Zapojil si sa niekedy do nejakého sociálneho programu alebo si podporil Greenpeace?

Alan: Vždy som si myslel, že charita by mala byť súkromná vec. Nie som členom nijakej politickej strany alebo skupiny.


POČÍTAČ, INTERNET

Shunt: Používaš PC, Mac, alebo oboje?

Alan: Mac.

Shunt: Koľko hodín denne pri ňom stráviš?

Alan: Och, strašne veľa!

Shunt: To je veľmi zaujímavé. Hrá sa Paris (Alanova dcéra) rada s počítačom? Hráva sa na ňom alebo ho využíva aj na niečo iné?

Alan: Počítače ju veľmi zaujímajú.

Shunt: Tvoja webová stránka Shunt, je pre fanúšikov na celom svete veľmi dôležitá. Je to jediný zdroj informácii o projekte Recoil. Kedy si si uvedomil fakt, že sa potrebuješ sprístupniť cez Internet? Kto ti pomohol so stránkou?

Alan: Začali sme to asi pred dvomi rokmi. Web je pre projekt ako je Recoil veľmi dôležitý, pretože väčšina médií ho chápe ako ťažký a preto mu nevenujú veľa pozornosti. Takto môžeme kontrolovať imidž Recoilu a tiež viesť komunikáciu. A je to tiež dôležité kvôli tomu, že nerobím koncertné vystúpenia, takže môj prínos pre web, je vlastne náhradou za koncerty.

Shunt: Aké máš s ňou ďalšie plány?

Alan: Pokračovať v jej raste a zlepšovaní.

Shunt: Súhlasíš s názorom, že Internet je prepchatý pornom, pochybnými náboženskými sektami a trápnymi hlúposťami?

Alan: Samozrejme, ale čo s tým? Voľný výber alebo cenzúra. Ja viem, čo mám rád. Ak niečo nemáš rád, nelez tam.


OSOBNÉ OTÁZKY

Shunt: Alan, teraz pôsobíš veľmi alternatívne. Myslím tvoj neupravený vzhľad, účes, tmavé romantické oblečenie. Je to tvoja súčasná móda, sleduješ módne trendy alebo je to niečo iné?

Alan: Moc o tom nepremýšľam ­ je to, čo si oblečiem a je to tak, ako rád vyzerám.

Shunt: Ktorý parfém momentálne používaš?

Alan: Egoistu od Chanela.

Shunt: Viem, že nemáš rád, keď sa spomína tvoja spojitosť s Depeche Mode. Pretože je to teda napísané na všetkých tvojich promo materiáloch?

Alan: Iba niekedy. Mnoho ľudí nevie, kto som a aký je môj príbeh. Spomenúť DM je najjednoduchší a najrýchlejší spôsob, ako ich posadiť a prinútiť počúvať.

Shunt: Vyskúšal si elektronické, undergroundové kluby? Či už ako návštevník alebo ako DJ?

Alan: Nie, DJovanie ma moc nebaví.

Shunt: Ako viem, máš na prácu k dispozícii rozľahlé štúdio. Ale povedz pravdu, hráva sa tam niekedy aj Paris? Ako to vplýva na tvoju hudobnú tvorbu?

Alan: Veľmi rýchlo ju unudí, keď má počúvať ako pracujem, takže zvyčajne nájdeme nejaké alternatívne riešenie.


ROZLIČNÉ OTÁZKY

Shunt: Kedy si zistil, že si v Rusku veľmi populárny (ako ex-DM ale aj ako Alan Wilder)? Ako si na to reagoval?

Alan: Všetko, čo viem, je, že DM sú v Rusku veľmi populárny. Teší ma, že sa to týka aj mňa.

Shunt: Plánuješ v budúcnosti navštíviť Rusko?

Alan: Momentálne nie.

Shunt: Počul si už nejakú ruskú popovú alebo rockovú kapelu?

Alan: Tak to teda naozaj nie.

Shunt: Minulý rok prebehla svetom hysteria Y2K, niektorí ľudia už dokonca privítali nové milénium. Učinil si tak aj ty alebo si počkáš až do prvého januára 2001?

Alan: Bol som na skutočne dobrej, súkromnej party s asi 20 luďmi.

Shunt: V jednom z čísiel Q&A si sa zmienil, že tvojím obľúbeným nápojom je Московская . Platí to aj v súčasnosti alebo nie? A ak áno, prosím Ťa prezraď nám, koľko toho vypiješ?

Alan: Momentálne je mojím obľúbeným nápojom Moskow Mule (Moskovský kríženec)! (vodka ­ veľká, zázvorové pivo, limonáda, rozdrvený ľad)


ZOPÁR OTÁZOK NA ZÁVER

Shunt: Je mi jasné, že máš teraz veľa práce s promotion okolo Recoilu, ale aké máš plány na prázdniny?

Alan: Krátky oddych v Cornwalle a Yorku (obe miesta v Anglicku).

Shunt: A kedy si potrasieme ruky pri príležitosti tvojho ďalšieho výtvoru?

Alan: 2002.

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa