Alan: Nie som príliš sentimentálny

Alan: Nie som príliš sentimentálny

Ďalší rozhovor s Alanom Wilderom, ktorý vznikol pred septembrovou veľkou aukciou jeho zbierky v Manchesteri.

Alan, chystáš sa rozpredať tvoju obrovskú zbierku hudobno-štúdiovej výbavy, ako aj vinylov a spomienkových predmetov prostredníctvom aukcie. Povedz nám prosím o tom niečo. Čo ťa k tomu vlastne vedie?
Ako som už bol niekde povedal, bohužiaľ ide o finančnú podporu pre Alana Wildera. Súčasnosť je ťažká pre každého z nás, k tomu rozvod a nedostatok financií na produkovanie nahrávok so sebou prináša menšie uťahovanie opasku. Musím však dodať, že nie som veľmi sentimentálny typ človeka, ani v prípade detailov môjho hudobného života. Samozrejme, sú niektoré veci, ktoré sú cennejšie a mám to šťastie, že som toho nazbieral toľko, že aj po aukcii mi toho zostane naozaj dosť. Rozhodne by som sa všetkého zbaviť nedokázal. Ponechal som si veci, ktoré majú pre mňa osobne veľkú hodnotu a ktoré si nadovšetko cením, napríklad pokiaľ ide o množstvo fotografii, ako aj moje videonahrávky z celého obdobia fungovania v DM. Tie by som nikdy nedokázal predať. Lenže, vo svojom živote potrebujem viac miesta (ako aj kľudu) a toto je spôsob, ako sa k tomu dopracovať. Prejsť celým tým množstvo vecí určených do aukcie vo mne vyvolalo doslova katarzný účinok. Vrátil som sa k nádherným spomienkam, znovu v pamäti oživil kľúčové momenty, na ktoré som takmer zabudol... to všetko mi pripomenulo, aké mám vlastne v živote šťastie, že som si mohol užiť tak skvelú kariéru a robiť všetko to, pre čo som bol doslova zapálený.

Máš skutočne závideniahodnú zbierku vinylov a cd-čiek Depeche Mode. Ktoré z nich sú podľa teba najvzácnejšie?
Tak, na čo sa je dobré sa v aukcii sústrediť je rozhodne nevydaný box set s názvom "DMBS 1-4", známy ako depešácky "svätý grál", keďže ide o štyri extrémne raritné biele vinyle z nikdy nevydaného DM box setu. Jeho vydanie bolo odvolané na poslednú chvíľu z neznámych dôvodov. Albumové vinyle z acetátovej celulózy sú takisto dodnes veľmi žiadané a tým pádom aj raritné. Z každej vydanej nahrávky boli svojho času vyrobené max. dva kusy a ja zopár z nich vlastním. Niektoré z nich sme ponúkli do aukcie na e-Bay, ostatné budú dostupné na samotnej veľkej aukcii v Manchesteri.

Ktorú nahrávku si si kúpil naposledy? Akú hudbu zvykneš počúvať v súčasnosti?
Posledný album, ku ktorému som sa dostal, je debut projektu SONOIO, ktorý mi poslal Alessandro Cortini a veľmi sa mi páči. Alessandro je bývalý člen Nine Inch Nails (ak by to niekto náhodou nevedel) a hosťoval na jednom z Recoil vystúpení počas amerického turné. Jeho hudobná tvorba je postavená na Buchla syntezátoroch, ktoré myslím aj sám navrhol - on je inak známy aj ako návrhár malých syntezátorov, ktoré predáva aj svojimi nahrávkami. Inak je to veľmi bystrý a šarmantný chlapík.

Pripravil si dokonca filmový dokument o histórii niektorých produktov určených do aukcie. Skrýva sa za tvojim pódiovým šatníkom z legendárneho "Devotional" turné nejaká zaujímavá historka? Čo si pamätám, tak tvoja pódiová garderóba sa mi vždy páčila.
Každá časť odevu bola samostatne navrhnutá a vyrobená módnymi návrhárkami Paulou Bardley a Karen Dusenbery. Predchádzali tomu osobné diskusie pred samotným turné. Keď som premýšľal o tom, čo si na pódium obliecť a bolo mi odporúčané, aby sme si dali veci ušiť, z nejakého dôvodu som si v mysli spomenul na Public Enemy. Spomenul som si na video, kde si obliekali niečo ako montérky, nasadili na oči slnečné okuliare a na hlavy barety. Chcel som niečo podobné a nakoniec sme skončili s mnohými rôznymi súpravami pozostávajúcimi z dvoch, či trochu kusov odevu v čiernej a tmovozelenej/modrej farbe s použitím hodvábu, sieťoviny a iných nezvyčajných materiálov, spolu so zipsami, gombíkmi... všetko od seba odlišné veci, no jednoznačne "uniformované". Jasné, že nakoniec môj kostým ani zďaleka nemal nič spoločné s Public Enemy. Po praktickej stránke to však bolo dosť dôležité, nakoľko som sa v tom musel cítiť voľne, hlavne počas hry na bicie. No a samozrejme som si za celých 14 mesiacov nemusel ani raz položiť tú obligátnu otázku: "Čo do pekla si dnes večer na vystúpenie oblečiem?" Bohužiaľ, jeden či dva kusy mi boli ukradnuté počas neslávnej zastávky na turné v Južnej Afrike, takže niekde v okolí Kapského mesta pobehuje niekto oblečený v zelenej sieťovine, hodvábom oblečení s koženými remienkami visiacimi po stranách!

Jedným z najväčších snov fanúšikov Depeche Mode je vydanie live DVD z turné "World Violation". Máš vo svojej zbierke nezostrihané materiály z toho obdobia?
Bohužiaľ nie. Toto je inak veľmi často kladená otázka a je mi jasné, že by fanúšikovia veľmi radi zhliadli tieto zábery. Inak, nevlastním záznamy koncertov z jednotlivých turné, hoci som si istý, že sme ich museli točiť. Viem, že nejaké záznamy existujú, ale šlo o interné záležitosti koncertných hál - filmovanie na postranné obrazovky, ktoré sme používali počas koncertov vo veľkých arénach. Ja si dokonca napríklad ani nepamätám, či Anton Corbijn filmoval naše koncerty, alebo iný uznávaný režisér. No pravdepodobne nie som tá správna osoba, ktorá vie na toto odpovedať.

A ešte jedna otázka ohľadne Depeche Mode. Zremixoval si skladbu "In Chains", z posledného albumu kapely a tento remix patrí u fanúšikov k tým absolútne najobľúbenejším, pokiaľ ide o kompiláciu "Remixes 2". Andy Fletcher sa dokonca nedávno v jednom rozhlasovom interview zmienil, že si vie celkom predstaviť nejaký druh spolupráce medzi tebou a kapelou, pokiaľ ide o budúcnosť. Čo by sa muselo stať, aby sa tento sen fanúšikov naplnil?
Koľkokrát v živote ešte dostanem túto otázku? :)

Tak teraz obráťme pozornosť na projekt Recoil. Máš za sebou úspešné svetové turné a v priestoroch starého kina v Budapešti si svoje vystúpenie nafilmoval. Môžeme dúfať, že raz uvidíme záznam zo spomínaného koncertu na DVD?
Áno, ja v to dúfam ešte viac. Ako si správne uviedol, nafilmovali sme posledné európske vystúpenie v roku 2010, v Budapešti, a momentálne sa nachádzame v štádiu editácie. Podľa mňa to zatiaľ vyzerá fantasticky, ale aj tak nás v tomto smere čaká ešte veľa práce. Nezdá sa však, že by moja nahrávacia spoločnosť o to javila aktuálne veľký záujem. Takže to zrejme bude kompletne financované mnou osobne a zrejme si sám budem musieť nájsť spôsob vydania.

Kedy a kde ťa môžu fanúšikovia opäť vidieť a počuť? Čo bude nasledovať po skončení aukcie?
Aktuálne pracujem na dvoch cover verziách pre tributový album Talk Talk, ako aj na zopár ďalších remixoch. Momentálne sa do môjho osobného (komplikovaného) života viac nevôjde a bohužiaľ, nemám čas, ani financie, na to, aby som strávil celý rok v štúdiu nahrávaním nového albumu Recoil. Ale, ak to bude možné, rozhodne by som chcel v budúcnosti nahrať a ponúknuť viac hudby pod hlavičkou Recoil.

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa