“Absolútne bez života” (03/2023)

“Absolútne bez života” (03/2023)

Takýmto prívlastkom svojho času počastoval John Lydon (Johnny Rotten), z legendárnych Sex Pistol, kapelu chalanov z Basildonu. Jedna skladba však jeho názor neskôr navždy zmenila.

Niekdajší spevák Sex Pistols, John Lydon, sa hrdí tým, že len zťažka na neho urobí niečo dojem, a na druhej strane sa stal akýmsi "majákom negativity". Za celé tie roky ho rozčúlilo množstvo kapiel a medzi tie, ktoré ho doslova dostávali do "vývrtky", patrili aj Depeche Mode, ktorých v jednom rozhovore označil za kapelu "absolútne bez života".

Počas 1980-tych však Lydonova hviezdna kariéra neustále upadala a dokonca s každým ďalším albumom jeho projektu Public Image Ltd. klesal aj ich vplyv v kultúre popu. Na druhej strane, hlas Depeche Mode bol s každým ďalším albumom, od vydania debutu v roku 1981, silnejší. Pre Lydona bola ich pozícia na vrchole hudobného biznisu dôkazom všetkého zlého a skazeného v tomto odvetví a v jeho smerovaní.

Pred desiatkami rokov bol John Lydon tou najnebezpečnejšou individualitou na hudobnom poli a v tom období nebolo v Británií dôležitejšej kapely ako práve Sex Pistols. Postupom času sa však jeho miesto v hierarchií stalo menej posvätným a "v meste" sa objavili nové superhviezdy. K jeho furstrácií tieto nezdieľali jeho pohľad na svet a on sa neostýchal zdieľať svoje znechutenie.

V rozhovore pre Q Magazín, v roku 1989, Lydon reportérom vysvetlil ako Depeche Mode reprezentovali všetko zlé z hudobného biznisu. "Mnoho kapiel si vybralo ľahšiu cestu; aha, tu je počítač, ktorý vyrieši všetky naše problémy. Prepáčte, ale ja vždy uprednostním ľudské bytosti pred technológiou," povedal dvojzmyselne.

A Lydon pritvrdil: "Príkladom toho, aké zlé to v tomto smere môže byť, sú Depeche Mode, ktorých absolútne neznášam. Sú absolútne bez života. V tom, čo robia, nie je kúsok lásky. Vidieť ich naživo, to je čistá tragédia. Ani sa nepohnú a v tom, čo robia, necítiť kúsok nadšenia ..."

Napriek tejto tvrdej kritike si Lydon dokáže priznať, že sa o kapele vyjadroval nekorektne a vydanie singla "Personal Jesus" prinútilo speváka Sex Pistols prehodnotiť svoj postoj k Depeche Mode. "Všetka tá technológia v hudbe pre mňa predstavuje vážny problém," napísal vo svojich memoároch, v roku 2014.

A pokračoval: "K ľuďom, ktorí ju využili najlepšie, by mohli patriť Depeche Mode. "Your Own Personal Jesus!" Do šľaka, tak to sa im podarilo! Použili Casiotone efekt, omotali okolo neho celú skladbu, ale zároveň mu nedovolili diktovať tempo. Je to jednoducho ďalšia skladba, ktorú absolútne milujem - tá odvaha spracovať práve takúto tému na mňa neuveriteľne zapôsobila."

Spevák Public Image Ltd však nikdy, voči Depeche Mode, neprechovával osobnú antipatiu a jeho nelichotivý názor na kapelu smeroval vyslovene na ich hudobnú produkciu. Keď vydali skladbu, ktorá pošteklila jeho zmysly, s radosťou zo svojich pozícií ustúpil a priznal chybu, keď predtým označil kapelu z Essexu prívlastkom "úplne bez života". Takže, aj keď spočiatku nebol fanúšikom synth-popového zvuku, skladba "Personal Jesus" zmenila všetko, čo sa týkalo jeho vzťahu k Depeche Mode.

Názory Devotees (21)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa