Absolute Radio, 24/03/2023

Absolute Radio, 24/03/2023

David s Martinom sa počas promo zastávky v Londýne objavili aj v štúdiu nezávislého Absolute rádia, kde nahrali rozhovor odvysielaný v deň vydania albumu "Memento Mori".

pozn. na úvod: preklad z odposluchu

Dave Gahan, Martin Gore z Depeche Mode. Je skvelé Vás mať v štúdiu. Niekedy sa sám seba pýtam, prečo sa kapely viac nestretávajú, myslím, po skončení turné a podobne, ale keď som si pozrel rozpis Vášho turné ... je skutočne masívne a to ste ešte asi neoznámili všetko.
David: Práve začíname a áno, je toho dosť.

A teda, oznámené budú ďalšie termíny.
David: Myslím, že áno, keďže teraz rozbiehame len také krátke severoamerické turné, sú to prvé koncerty po vydaní albumu, ale v septembri, októbri a novembri budú ďalšie vystúpenia. Nedávno sme ohlásili ďalších 40 termínov.

To áno, už teraz je ten rozpis úžasný. Ale, aký je to pocit, keď na to pozriete? Ja by som bol na Vašom mieste zdesený.
David: No, nemám veľmi rád, keď príde Jonathan s rozpisom, že je tu ďalšia "plavba". Pozriem na ten zoznam a spýtam sa, to čo je tam to pod čiarou? A on len, nie nie nie, to Ťa teraz nemusí vôbec zaujímať.

Martin: Ja ten rozpis chcem len vidieť kvôli voľným dňom.

Taký rozpis máte takisto?
David: Tie voľné termíny mám takisto rád.

A čo vtedy robíte? Ako vyzerá taký voľný deň na turné Depeche Mode?
David: Keď vidíme dva voľné dni po sebe, tak to je pre nás viac, než dôležité, pretože jeden deň určite precestujeme, ale ten ďalší, aspoň dúfame, je skutočne voľný deň. Áno, aj také dni mávame.

Som si myslel, že si vtedy idete zahrať bowling alebo relaxujete pred ďalším koncertom.
David: Tak bowling sme už nehrali pekne dlho a to ho mám vcelku rád. Je pri tom zábava. Ono, debatiť sa o tom vieme, ale uskutočniť to ...

Pozerám, že 17. júna vystupujete na štadióne Twicketham. Je to fakt veľké turné, vraciate sa vlastne po piatich rokoch ...
David: Nuž, to kvôli Covidu

Ale, fanúšikov máte stále ohromné množstvo a teraz, keď ste boli od nich odlúčení tak dlho ...
David: No áno, nejakú dobu to trvalo, ale napriek tomu sa prvé ohlásené koncerty vypredali veľmi rýchlo, čo je skvelé. Dohromady tuším 1.5 milióna vstupeniek, či tak nejak. A to ešte plánujeme ďalšie vystúpenia. Máme však v tomto smere veľké šťastie. Veď ľudia chodia na naše koncerty už viac ako 40 rokov, čo je pekne dlhé obdobie od vydania vôbec prvej nahrávky a prvého turné. Lenže, potom tu bol ten lockdown a počas neho sme sa všetci akosi niekde stratili. Úprimne, počas toho obdobia som toho veľa nenapísal, ale Martin napísal zopár pesničiek. Martin, nechceš o tom niečo povedať?

Martin: No, lockdown bolo príšerné obdobie, ale zasa vhodné pre spisovateľov. Získali mnoho väčší čas na písanie, tak ako aj ja.

Ľudia sa všeobecne snažili cez lockdown v niečom zlepšiť, ja takisto. Chlapík, môj sused, si kúpil starú pneumatiku, do polovice ju zakopal na záhrade a každý deň na obed do nej chodil trieskať kladivom. Zjavne to dobre pôsobí na ľudské telo. Ale na niečo také by som sa nedal nahovoriť.
David: Ja som nič také nerobil. Vlastne som nerobil nič, len si brnkal na gitare a užíval si.

A ako to teda vlastne vyzeralo, Martin? Len si sa stránil ľudí a písal?
Martin: Mám domáce štúdio, vďaka čomu som mal čo robiť a vyhol sa zblázneniu. A bol som tam veľmi často.

Čiže si tam chodil každý deň akoby do práce?
Martin: Mal som presne stanovený čas príchodu a odchodu.

Aj prestávku na obed? Polhoďku?
David: To môžem potvrdiť, bol som tam, obed je pre neho veľmi dôležitý :)
Martin: Obedná prestávka je pre mňa veľmi dôležitá :)
David: Ja som tam za ním chodil až po obede :)

Inak, ja som Vás nikdy nevidel hrať naživo ...
David: Hanbite sa!

Áno, hanbím sa, ale nedávno som si sadol za pc a na YouTube si pozrel nejaké Vaše koncertné klipy, priznám sa, nikdy som nič podobné nevidel. Bol som doslova unesený, ako nabrúseno a desivo naživo pôsobíte. Samozrejme, nie že by som niečo podobné nikdy nevidel a nesnažil sa sám objaviť viac, než len prostredníctvom tohto rozhovoru, ale sledovať Vás, ako vystupujete napr. v Maďarsku a podobne, ale v skutku, síce mám veľmi rád kapely, ktoré spolu hrajú už tak dlho, ale aby stále pôsobili tak "hrozivo"? :) V tom, čo robíte, je niečo, čo doslova škrípe. V čom je to kúzlo, pretože sa väčšinou stáva, že keď kapely hrajú tak dlho, tak "zmäknú".
David: Ľudia sú zvyknutí. Teraz máme album, začíname turné a predtým si jednoducho stanovíne, ako chceme znieť, ako bude vyzerať pódium a podobne. Viete, je bežné, že zvuk naživo je trochu iný, než ten na nahrávke, ale takto je to u väčšiny kapiel. Naše koncerty sú fakt udalosťou ...

Ale Vaša prezentácia ma trochu desí ...
David: Musíte si uvedomiť, že vlastne vychádzame z punkovej scény. Viete, to vtedy bolo, že ste vybehli na pódium a urobili veci po svojom. Punk vlastne skončil na konci 1970tych rokov a kapely, podobné nám, vlastne povstali z jeho popola. Ale zostala nám tá etika vystupovania. A moje vystupovanie na pódiu vychádza zo strachu, že ma budú posudzovať. Postupne som prišiel na to, že keď sa na pódiu hýbam, tak ten strach upadá. A keď svojim vystupovaním v podstate atakujem ľudí, tak to funguje ešte lepšie. Ale, aby ste to nechápali zle, nemyslím fyzický atak.

Prehoďme pár slov o albume "Memento Mori". Vychádza práve dnes, ale ako vieme, celý proces započal počas pandémie, čo asi bolo dosť podivné obdobie na také niečo, nie? Bola napriek tomu práca na albume zábavná? Narážam na to, že to bolo vcelku veľké obdobie výziev.
Martin: Celých šesť rokov sme nemali žiadnu novú nahrávku, čo je asi najdlhšie obdobie, kedy sme nič nevydali. K tomu sme v roku 2022 stratili nášho kamaráta a kolegu z kapely, k čomu vlastne došlo asi šesť týždňov pred začatím nahrávania. No napriek tomu sme sa rozhodli pokračovať, z časti aj preto, že nám to pomohlo psychicky sa s tým všetkým vyrovnať, keďže sme sa viacmenej sústredili na hudbu. Ale takisto bolo pre nás nesmierne dôležité začať opäť pracovať, pretože sme počas obdobia pandémie v podstate len posedávali a nič nerobili. Je to skvelý pocit opäť sa niečomu venovať.

A nielen to. K tomu tu máte video a singel "Ghosts Again". Kedykoľvek ho zaradíme do vysielania, tak sa nám dostávajú skvelé reakcie od poslucháčov, v zmysle, že tú skladbu jednoducho milujú. K tomu to čierno-biele video, kde v tých plášťoch hráte šachy. Hráte na turné nejaké hry? Také tie stolové? Hadanie slov a podobne?
Martin: Ja hrám každý deň Wordo.

Super! Si v tom dobrý?
Martin: Ja si myslím, že áno.

David, čo ty? Hráš nejaké hry?
David: Ani nie, väčšinou len čumím do blba :)

No dobre, vyskúšam to aj ja. Ale fájn, nový album nám zanecháva pozitívny odkaz. Síce v lingvistike som slabý, ale túším ten názov odkazuje na nevyhnutnosť smrti, ale nie v takom pochmúrnom význame, ako to znie. Skôr ide o pozivítny odkaz, z ktorého by sme si mali niečo odniesť.
David: Martin to vie vyjadriť lepšie, ale doslovný preklad je, myslím, "pamätaj, že musíš zomrieť". Ale skôr je to myslené ako oslava života.

Martin: Áno, ži život naplno.
David: Ale samotný život akoby šiel, počas lockdownu, proti nám. Myslím, že každý mal moment, kedy sa pýtal, je toto koniec? Fakt sme na konci? A počas lockdownu som sa s tým doslova zmieril. Ale nakoniec som si uvedomil, že život je absolútne úžasný.

A posledná otázka, ktorú som sa Vás vlastne ani nechcel spýtať, ale spýtam sa. Vy pochádzate z Basildonu a jedna časť, smerom od miesta, kde bývam, na Leigh On Sea, sa prezýva Bas Vegas, s odkazom na Basildon, viete o tom? Bas Vegas.
Martin: Jasné, je tam jedna taká oblasť.
David: No jasné, Vegas ...
Martin: Jasnačka ...

Úžasná výmena informácií :)
David: Neviem, či si to dobre pamätá, ale kedysi som počul také to "Bas Bas Vegas"

Skvelé.
David: Znelo to inak ako z horroru :)

Síce mne to nič nehovorí, ale aj tak, skvelé. Takže, dnes večer odchádzam bohatší o ďalšiu informáciu, ale páni, je tu nový album a je fantastický. No a vy ostatní, choďte sa pozrieť na ich turné, je to doslova peklo na pódiu. David Gahan, Martin Gore, Depeche Mode. Ďakujeme.
David: Ďakujeme aj my

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa