Zlá strana zlej knihy - I. (2009)

Zlá strana zlej knihy - I. (2009)

Rok 2009 odštartovali Depeche Mode vystúpením na Echo-Awards, ktoré sa uskutočnili 21. februára v Berlíne a kapela v rámci televízneho prenosu odprezentovala novú skladbu "Wrong".

Bol to vlastne pilotný singel k chystanému albumu "Sounds Of The Universe". Ten sa na trh dostal 6.apríla a sprevádzala ho skladba "On Well", ktorá sa dočkala jediného remixu ("Black Light Odyssey Remix"), zatiaľ čo skladba "Wrong" ich získala hneď niekoľko.
O réžiu videoklipu, ktorý vznikol v decembri 2008, sa postaral Patrick Daughters a hlavnej úlohy sa zhostil bubeník kapely Liars, Julian Gross. Video sa dokonca dostalo do nominácii Grammy Award 2009, v kategórii Best Short Form Video.

O tom, že "Wrong" bude pilotným singlom, sa v tábore kapely rozhodlo už v prvých fázach nahrávania, keďže skladba bola odlišná od všetkého, čo dovtedy Depeche Mode vydali. A z albumových skladieb skutočne vyčnievala.

Fletch: ""Wrong" bola skladba, pri ktorej som okamžite nadobudli pocit, že bude mať veľký účinok. Prišlo nám vhodné vrátiť sa na scénu "veľkým treskom". Prvý singel musí byť pre poslucháčov výzvou, niečím, na čo môžu okamžite reagovať."

Rovnako uvažovali aj o videu. "Obvykle naše klipy režíruje Anton Corbijn a dokonca aj v tomto prípade prišiel s nejakými nápadmi, no tie nám prišli aj od iných ľudí. Jedným z nich bol Patrick Daughters. A jeho nápad kapelu veľmi do obsahu nezahŕňal, kdežto Antonov s kapelou počítal. A viete, dnes už MTV videoklipy veľmi neprezentuje, tak sme sa teda rozhodli pre Patrikov nápad a mali sme pocit, že by to na publikum mohlo viac zapôsobiť. Tvorbu videí už veľmi nemusíme, takže nás to vcelku tešilo."

Skladba "Oh Well" bola vlastne prvou, o ktorú sa autorsky podelili Martin s Davidom.
Martin: "V podstate to ani nebolo skutočné spoluautorstvo, pretože pôvodne som hudbu a text napísal ja, ale Davidovi sa skladba veľmi páčila, tak sa s ňou na hoteli trochu pohral, doplnil niečo do textu a pridal ďalšiu melódiu. Nebolo to tak, že by sme si spolu sadli a niečo vytvorili."

Bohužiaľ sa kapele nahrávanie nepodarilo úplne ustrážiť a tak ešte pred vydaním albumu unikli nejaké demá a nakoniec aj mastering celého albumu. So situáciou sa zmierili a utešovali sa tým, že fanúšikovia si album aj tak kúpia. Nešťastnejší však boli páni zo situácie, že unikli demosnímky, z čoho mali pocit, ako keď si niekto pozrie nedokončený obraz.

Album "Sounds Of The Universe" sa na trhu objavil 20.apríla 2009 a o rok neskôr sa aj vďaka nemu dostalo kapele ocenenia na nemeckých Echo Awards 2010, kde vyhlásili Depeche Mode za Najlepšiu medzinárodnú rock/pop kapelu.
Kapela sa snažila album trochu vysvetliť a povedala veci ako, že chceli aby znel tak, akoby ste si užívali nočnú jazdu autom tunelom a že tento album je menej "temný" než "Playing The Angel". A samozrejme nezabudli dodať, že v textoch piesní sa skrýva množstvo humoru.

Martin: "V našich nahrávkach je vždy množstvo humoru, ale na tomto to cítiť obzvlášť. Ide hlavne o čierny humor a myslím, že je to tentoraz zjavnejšie. Napr. v skladbe "Little Soul" je také malé hudobné faux pas a vždy, keď to počujem, tak sa smejem. Dúfam, že to rozosmeje aj poslucháčov. A myslím, že "Jezebel" je vhodný názov pre nejakú exotickú pálenku. Predstavujem si, že by mohla chuť ako nejaký intenzívny parfém. Istotne existuje parfém s názvom "Jezebel"."
Fletch: "Parfém predsa nemôžeš piť!"
Martin: "Ale môžeš, ale keď ideš na odvykačku, tak Ti ho zabavia."
Fletch: "Taký parfém by sa ale celkom hodil pre goth dievčatá, nie?"
Martin: "Dnes už sú ženy iné; radi si obliekajú tričká s nápisom ako "Slut", "Whore" a podobne. Ale som si istý, že fľaša "Jezebel-u" by sa celkom rýchlo vyprázdnila."

Zvláštne, že Martin zmenil názov "Footprint" na "Little Soul", mal obavy, či skladbu "Miles Away" nemá náhodou v diskografii aj Madonna a Davida požiadal, aby to zmenil na "Miles Away / The Truth Is", o názov "Jezebel" si starosť nerobil. Samozrejme, že ide o biblickú postavu, no skladbu s rovnakým názvom má Alan Wilder na albume "Liquid" projektu Recoil.

Box albumu "SOTU" obsahuje aj demá niektorých starých skladieb kapely.
Fletch: "V podstate som s tým nápadom prišiel ja. Bol som presvedčený, že takýto obsah ľudia ocenia a kúpa box-u by tak bola hodnotnou investíciou. Martin s tým nemal žiaden problém. Práve naopak. Hlavným problémom bolo skôr nájsť nejaké demá. Logicky, demá by mali vlastniť piati ľudia: Alan, Daniel, Dave, Martin a ja. Nakoniec sme však zistili, že Alan ich vlastní, ale niekam ich upratal a narýchlo ich nevedel nájsť a rovnako to skončilo aj v prípade Daniela Millera, Martina a Davida. Vedel som, že rovnako vlastním veľa demosnímkov, no mal som ich uskladnené a bolo treba ich odtiaľ vydolovať. Nakoniec som sa dopracoval asi k 100 demosnímkom rôznych skladieb, čo znamená, že existujú ďalšie stovky, ktoré už viac nemáme ... a k nim patrí napríklad aj demo skladby "Personal Jesus", ktoré sme zjavne už navždy stratili."

Fletch zároveň sľúbil, že v budúcnosti by mohol zverejniť ďalšie demá. Doposiaľ sa tak však nestalo ...

V období vydania albumu už naplno prebiehali prípravy na chystané svetové Tour Of The Universe. Ohľadne turné sa neviedli žiadne zbytočné diskusie, či turné podniknúť alebo nie, pretože hlavne pre Davida je to vec, ktorá mu dáva zmysel. A takisto si uvedomovali, že dnes nahrávky predáva práve koncertovanie.

Martin: "Ako "elektronická kapela" sme podnikli množstvo koncertných turné a dokázali tak, že elektronická hudba funguje aj naživo a dokonca aj na obrovských akciách. To, čo chceme podniknúť teraz bude akýsi medzník zrovnateľný s našim koncertom v Rose Bowl (1988). Nemyslím si, že existuje elektronická kapela, ktorá by vyrazila na veľké štadiónové turné."

Samozrejme, zostavenie koncertného setlistu zostáva pre nich aj naďalej nočnou morou.
Fletch: "V kapele vládne demokracia, takže to trochu pripomína súťaž Eurovízia. Jednoducho hlasujeme za svoje obľúbené skladby."
Dave: "Samozrejme budeme v základe hrať nové skladby, ale aj nejaké tie staršie. A stále nás baví hrať skladby ako "Just Can´t Get Enough". To jednoducho ignorovať nemôžeme. Predstavte sa, že by napr. Stones prestali hrať "(I Can´t Get No) Satisfaction"."

Nakoniec setlist dopadol ako väčšina setlistov predchádzajúcich turné, no v skutočnosti na žiadnom turné neodohrali Depeche Mode toľko rôznych piesní, ako práve na Tour Of The Universe, hoci samozrejme nechýbali najväčšie klasiky ako "Personal Jesus", "Enjoy The Silence" a "Never Let Me Down Again". Takisto si už fanúšikovia zvykli, že ak kapela vyhlási, že chce odohrať čo najviac skladieb z nového albumu, v skutočnosti ich nakoniec veľa v setliste nie je.

Martin: "Keď stojíme na pódiu a hľadíme do publika, vidíme tam ako kopec mladých deciek, tak aj kopec starších fanúšikov. Ľudia si prídu vypočuť ako nové nahrávky, tak aj skladby vydané pred 20 rokmi. Samozrejme, že v tomto smere sme tí najhorší, pokiaľ ide o akúkoľvek subjektivitu, ale my si uvedujeme odkaz, ktorý zanechávame a neopakujeme sa. Keď však raz príde deň alebo pocit, že naša hudba už nič neprináša, dokonca ani radosť nám samotným, tak v ten deň to všetko ukončíme.

To viedlo k otázke, či SOTU bol posledným albumom a následné turné to definitívne posledné (tieto otázky sa objavili už po vydaní albumu "Playing The Angel").
Martin: "Sme spolu už 29 rokov, zažili spoločné vzostupy a pády, ale myslím, že ak by sme to ukončili hneď zajtra, skončilo by to v pozitívnom duchu."
Fletch: "A bol by problém premýšľať o forme rozlúčkového koncertu, ako aj o tom, kde by to bolo."
Martin: "Pri Pyramídach."

6. mája odštartovalo Tour Of The Universe v Luxemburgu, ale to už bude obsahom ďalšieho pokračovania ...


Názory Devotees (6)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa