Zdravie prednejšie než nekonečné žúrky

Zdravie prednejšie než nekonečné žúrky

S Andym Fletcherom v rozhovore pre aténsku rozhlasovú stanicu En Lefko 87.7, v ktorom sa opäť nič podstatné nedozviete smile

V rozhovorch často pripomínate, ako sa Depeche Mode neustále snažia byť inovatívni, pokiaľ ide o hudbu a technológie, vďaka čomu ste stále úspešní. Môžeme rovnaký prístup očakávať aj pri novom albume?
To dúfam. Pracovali sme s novým producentom, Jamesom Fordom, ktorý pracuje úplne inak, ako sme boli doteraz zvyknutí, pracuje veľmi rýchlo. Väčšina piesní je už prakticky hotová a nahratá, zvukom sme sa však rozhodne neobmedzovali. Viem si predstaviť, že to pre Vás musí byť trochu frustrujúce, najlepšie by bolo, keby ste to celé počuli a pýtali sa na konkrétne veci, ale aktuálne sme z vývoja vecí veľmi nadšení.

To, čo sme počuli, na nás urobilo veľmi silný dojem.
Možno by bolo lepšie, keby z každej skladby odznelo 30 sekúnd.

Včera ste na sociálnych médiách, ako aj na Vašej stránke, či priamo na tlačovej konferencii, ohlásili "Global Spirit" turné a fanúšikovia v Grécku, kde ich je skutočne veľa, jasajú nadšením. Čo vás na Grécku nadchýna a čo naopak nie?
Nič negatívne v súvislosti s Gréckom nevnímame. Samozrejme, v súvislosti s Gréckom si vždy spomenieme na tú pohromu s Davidom. Bolo to ako nočná mora. Predstavte si, že ste pripravení vyjsť na pódium, v ruke držíte pohár vína, ste v pohode a zrazu k Vám príde manažér a povie, že musíte odísť. To bolo veľké sklamanie, ako pre nás, tak aj pre fanúšikov. V rámci ďalšieho turné sme však na tom istom mieste odohrali jeden fantastický koncert.

Je nejaké miesto, ktoré v Grécku radi navštevujete?
V mojom prípade je to historické centrum v Aténach. Bývame väčšinou v hoteli s úžasným výhľadom. pozriete sa von oknom a máte pocit, že ste v samom centre kultúry a narodili ste sa príšerne dávno. Skutočne uchvacujúce. A samozrejme, máte kopec ďalších krásnych mieste, hlavne ostrovy. Na gréckych ostrovoch som strávil moju prvú dovolenku s priateľmi. Mal som 18 a boli sme na Korfu. Máte naozaj šťastie, Grécko je nádherná krajina.

Čo vám povzbudilo k hudobnej tvorbe pred 35 rokmi a čo vás povzbudzuje dnes?
Mali sme šťastie, pretože v časoch našej puberty, v roku 1976, sa na scéne objavil punk. To bolo obdobie, ktoré inšpirovalo a povzbudilo mnohých k založeniu kapely. Celé to začalo ako záľuba, hudbu sme milovali, kupovali sme si albumy, no a zo záľuby sa zrazu stala celoživotná kariéra. Fakt, že sme sa odvtedy dopracovali až sem, je pre nás veľkým úspechom.

Stále máte rovnaké túžby? Čiže nahrávanie v štúdiu a potom vyraziť na turné?
Dnes je to iné, pretože kedysi nás hnala motivácie spopularizovať elektronickú hudbu. Vtedy to bolo akési súperenie s rockovým svetom. Dnes to už v podstate nie je motivácia, je to náš samotný život. A my sme za tento život vďačný, pretože z nás nie sú celebrity, môžeme viesť úplne normálny, bežný život a jedného dňa sa rozhodneme ísť na turné a ocitneme sa vo víre šialenstva. Z oboch svetov sme si vybrali teda to dobré.

Internet dnes dominuje svetu, dokonca aj v hudbe. Myslíte, že to dnes vďaka nemu majú začínajúci umelci ľahšie, či ťažšie?
Už som to spomenul aj na tlačovke. Nové kapely to majú dnes veľmi ťažké. Predaje albumov sú veľmi nízke a z koncertných turné, na ktorých sme my od začiatku, tiež nie je jednoduché vyžiť. Ale pri elektronickej hudbe je to trochu inak, pretože samotné nahrávanie je omnoho lacnejšie, môžete dokonca nahrávať doma, a aj turné má menšie náklady.

Myslíte, že ešte aj dnes je potrebné v hudobnom svete raziť myšlienku, "urob si to po svojom"?
Viac, než kedykoľvek predtým. My sme mali šťastie, že sme si vybrali malé vydavateľstvo a je to možno zároveň jeden z dôvodov, prečo sme uspeli. Dnes samozrejme fungujeme pod Sony, ale s Danielom Millerom z Mute Records sme stále spätí, stále diskutujeme o nových skladbách a podobne. Ja osobne som presvedčený, že význam nahrávania je dnes ďaleko väčší. A hlavne, veľa vecí sa dnes dá urobiť ďaleko lacnejšie. Nevýhodu vidím, ako som spomenul, u konvenčných kapiel, ktorú tvoria 4 - 5 ľudia. Pri takom počte je turné ďaleko nákladnejšie a návratnosť veľmi nízka.

Depeche Mode boli vždy priekopníci. Máte pocit, že je aktuálne na scéne niekto, kto by mohol "zmeniť pravidlá hry" a mohol by sa výrazne zapísať do myslí poslucháčov?
Nie. A aby som bol úprimný, tento rok som počúval prevažne Depeche Mode. Ale v minulom roku som sa venoval opäť dj-ingu, počul som tisícky tanečných skladieb a podľa mňa 99% z tých vecí bola čistá tragédia, ale na druhej strane, nemyslím si, že som správna osoba na korektné zodpovedanie tejto otázky. Než sme začali tento rozhovor, tak som telefonoval s dcérou a povedala mi, že Vivien, Martinova dcéra, hrá v nejakej kapele. Síce je to celé ešte v "plienkach", ale je to skutočne fájn.

Tvoj najobľúbenejší moment z koncertu, v ktorejkoľvek krajine, z ktoréhokoľvek roku?
Tých bolo veľmi veľa, ale ten najvýraznejší bol asi koncert v kalifornskej Pasadene, na štadióne Rose Bowl. Nachádzali sme sa v takej čudnej fáze fungovania, hoci sme boli veľmi populárni. Totiž, ani jeden z albumov, do tej doby, neprerazil do Top40tky napredávanejších a rádia ako také sa jednoznačne delili na rockové a alternatívne. Ten koncert samotný bol pre nás veľkým riskom, netušili sme, či sa vstupenky vypredajú a podobne. Pamätám si, že som prežíval príšernú úzkosť, ale nakoniec to bola jedna fantastická noc. A krátko na to došlo na americkom rozhlasovom poli k veľkej zmene. Objavila sa Nirvana a podobné kapely, čo bolo pre nás veľmi dôležité.

A aké to je, keď koncertujete napr. v takom Nashville, kde je extrémne populárna country hudba?
Aj tam sme odohrali niekoľko koncertov a bolo to v pohode. Ale publikum bolo trošku divné, no napriek tomu to bol vydarený koncert. Povedal by som, že aj takéto skúsenosti smerujú kariéru!

Svojho času sme sa rozprávali s bassgitarostom kapely Metallica a ten nám prezradil, že jeho príprava na turné by sa dala prirovnať k príprave atléta na významné preteky. Ako je to vo vašom prípade?
Ono, treba brať ohľad aj na to, že dnes je všetko "rýchle". Čo sme boli mladší, tak sme viac vydržali. Na skúškach sme popíjali, potom šli niekam von a zasa pokračovali ... Dnes sme vo fyzicky dobrej kondícii, pracujeme na sebe, snažíme sa byť triezvi a do koncertov vkladáme 100% energie. To je pre nás to najdôležitejšie. Život a zdravie sú dnes pre nás ďaleko dôležitejšie, než tie žúrky, čo sa kedysi odohrávali v zákulisí :)

No a ako vnímate turné všeobecne? Určite má aj svoje nudné stránky, napr. aj takéto rozhovory, nie?
Teraz je poskytovanie rozhovorov nevyhnutné. Ak chcete, aby sa k vašej hudbe dostalo čo najviac ľudí, musíte na ňu upozorniť. Ale, samozrejme to nie je tá najzábavnejšia činnosť na svete...! Nástup na pódium je však skvelý pocit, ale čím viac človek cestuje, tým sa stáva celé nudnejším. Aj niektoré koncerty dokážu unaviť, ale celý proces sa dá zhrnúť do tohto: hotely, hodiny strávené na cestách, príchod a odchod z pódia. Je preto dôležité udržiavať sa v kondícii a starať sa o svoje zdravie.

Dave a Martin dnes žijú v Spojených štátoch. Prečo si sa rozhodol zostať v Anglicku, v Londýne, a čo pre teba znamená Brexit?
Oni dvaja si vzali Američanky. Ja som sa oženil s dievčaťom z nášho mesta, hoci je pôvodom Írka, ale rozhodli sme sa zostať v Londýne. Brexit je pre mňa jedno obrovské sklamanie ...

Očakával si takýto výsledok?
Nie. Je to pre Anglicko tragédia. Život v Londýne, myslím teraz, je jedna úžasná skúsenosť, je to neuveriteľne kozmopolitné mesto, s mnohými národnosťami, máte šancu poznať ľudí z celého sveta, bezpochyby práve väčšina Londýnčanov volila zotrvanie v EÚ. Ja dúfam, že sa Londýnu podarí vyrokovať nejaké výnimky.

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa