Z chalanov otcovia (1986)

Z chalanov otcovia (1986)

Pre pohodu letných dní Vám ponúkame prepis jednej neviazanej konverzácie z kancelárie Depeche Mode

Basildonská rodáčka Jenny Tucker sa porozprávala s ďalšími tamojšími rodákmi, Davidom Gahanom a Andym Fletcherom z Depeche Mode, o hudbe, gitarových riffoch a... nie, nie, žiadne deti, manželstvo a gaučová kultúra...

Dobre, dobre... raz som nasypala extra štipľavé korenie bratovi do čaju, ale rozhodne nie som osoba, čo vyrába problémy. Teraz sa nachádzam v kancelárii Depeche Mode, usadená vo veľmi nepohodlnom drevenom kresle a práve sa tu rozpútala búrlivá diskusia. Samozrejme, medzi Davidom a Andym, pretože som sa ich spýtala na deti. Napadlo by vás, že je to úplne neškodná téma, ale oni na to mali rozhodne úplne iný názor.

Dave vyštartoval prvý. "Áno, mám v pláne mať raz deti. Chcem proste skúsiť všetko. A k tomu som dnes v dostatočne dobrej pozícii na to, aby som sa o ne vedel náležite postarať, čo však neznamená, že ich pošlem do súkromnej školy. Chcem ich nechať žiť, aby sa proste všetkému priučili, tak ako ja."

Takže preto minulý rok urobil rozhodný krok a oženil sa s Jo, jeho dlhoročnou priateľkou?
"Neviem, prečo sme sa vzali," pokrčí plecami, "jednoducho sme na to obaja dostali chuť. Jo je jediná osoba, pri ktorej sa cítim v pohode. No a keď máte pocit, že s tou osobou dokážete čokoľvek, a k tomu vám to príde prirodzené, tak potom by ste s tou osobou mali zostať."

Andy sa na gauči trochu natiahne a potrasie hlavou. No hoci on žije so svojou priateľkou už tri roky, nemá pocit a potrebu "podpísať kus papiera". Nuž, ale s týmto David nesúhlasí.
"Keď som mimo domu," povie, "čo je dosť často, Jo potrebuje vybaviť isté veci bezo mňa a rozhodne jej viac pomôže, keď povie, "som pani Gahanová", než "som jeho priateľka".
"Alebo som jeho spolubývajúca," prihodí do pľacu Andy a všetci sa zachichocú. Našťastie.

S pocitom spokojnosti, že sa môžeme posunúť ďalej, som sa spýtala Andyho na možnú budúcnosť Fletcherovcov.
"Mám 24," povedal mi, "a často sa vo mne objaví to nutkanie, mať deti, lenže moja priateľka začala robiť kariéru a nechcem jej v tom brániť."

Dave ide na to priamo. Chce sa k tomu jednoducho vyjadriť. "Niektorí ľudia sú tak oddaní svojej práci, že ich nič iné nezaujíma, ale to je podľa mňa veľmi tunelové videnie života. Napr. náš štúdiový inžinier nedávno podstúpil vazektómiu a je ešte taký mladý. Mne to teda príde absolútne hlúpe."

No, ale čo keby si bol ženou, David? Rozhodne by pre teba nebolo jednoduché skĺbiť rodinu s prácou.
"To je pravda," prikývne Andy.
"No áno," prikývne David, mrviaci sa na opačnej strane pohovky, "ale tak, prečo si nevziať dieťa do kancelárie? Čo je na tom zlé?"

Hlavou mi preblesla predstava detských plienok porozkladaných na mojom pracovnom stole, no nadobudla som dojem, že zvyšok kolegov by nebol nadšený, keby sa všade ozýval detský nárek. Andy sa otočil k Davidovi a povedal mu, aby nebol smiešny. Mal už zrejme dosť tejto konverzácie a ovládol ho pocit, že by sme sa mali baviť o hudbe, rebríčkoch a iných, zaujímavejších veciach. Ale Dave chcel stále debatiť o deťoch a prihodil do pľacu hlášku, že ak by mať dieťa pre neho znamenalo vzdať sa kariéry, tak by do toho šiel, pretože má pocit, že dieťa by mohlo vniesť do jeho života niečo, popri čom ostatné veci pôsobia bezvýznamne.
No ale skutočný úspech nie je bezvýznamný. Aj po piatich rokoch, kedy vystupovali Depeche Mode pred 200 +uďmi v klube Crocs, v Rayleigh, stále produkujú hity. Prežili odchod Vinceho Clarka a začali produkovať "sociálnejšie" piesne, o ktoré sa stará súčasný skladatel, Martin Gore. Ten sa postaral aj o všetky texty na ich novom albume, "Black Celebration", a ako sami tvrdia, je to ich najlepšie dielo.

Dave s Andym svorne súhlasia, že sa Depeche Mode veľmi zmenili: zdokonalili sa po hudobnej stránke, definitívne sú viac orientovaní na biznis (dnes už majú aj vlastnú kanceláriu) a dospeli aj ako ľudia. A, odvážim sa tvrdiť, už majú aj čo to zarobené.
V tomto smere Andy prikývol a dodal, že sú "finančne stabilní". Dokonca sa dá tvrdiť, že v porovnaní s inými ľuďmi z ich rodného Basildonu, sú z nich vcelku zámožní páni. Nezabudol však podotknúť, že k milionárom majú ešte poriadne ďaleko. Mne sa však dostalo do uší, že Dave sa rozváža v bielom Porsche a utráca kopec peňazí na oblečenie.

"No, to je fakt," prizná Dave, "ale myslím si, že ak máte peniaze, je chybou sa cítiť vinný za to, že ich utrácate. Vždy som míňal toľko, koľko som práve mal, bolo mi jedno, či to bolo 5 alebo 500 libier."

Andy sa vytočil. "To je úplne absurdný prístup. Musíš si aj nejaké hraničné hodnoty, Dave, mal by si si urobiť akúsi deliacu čiaru. Podľa mňa aj Martin robí chybu, veď utratiť toľké peniaze za novú pohovku mi príde úplne šialené."
"Ale Fletch," odpovie mu Dave, "život si musíš aj užívať."
"Ja si ho užívam."
"Viem, ale žiješ len raz a je podľa mňa hlúpe nechať ležať peniaze v banke."
"Jasné Dave, lenže podľa teba má všetko svoju cenu."
"Ja dosť často na cenu ani nehľadím."
"No jasné, ale ..."

No zbohom, úplne zabudli, že som tam s nimi sedela. Mala som pocit, že som to medzi nimi mala ukončiť, ale radšej som nenápadne zdúchla. Majte sa, chlapci.

zdroj: dmtvarchives.com

Názory Devotees (1)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa