Význam popovej hudby

Význam popovej hudby

S Martinom Gorem o albume "Spirit", súčasnej popovej hudbe a samozrejme o Depeche Mode.

Martin, nedávno si sa stal po piaty krát otcom, gratulujem!
Ďakujem! Áno, pred trinástimi mesiacmi som sa stal otcom malého dievčatka a teraz znova. Bohužiaľ, už na druhý deň po jej narodení som musel odísť na promo turné.

Stal si sa otcom a vydal si s Depeche Mode nový album. Musíš byť šťastný muž, je tak?
No áno, nemôžem sa sťažovať. Život mi praje :)

Dalo by sa to použiť ako príklad pre dobrý vzťah medzi životom a umením. Lenže, nový album Depeche Mode znie všelijak, len nie šťastne. Skladby sú charakteristické krízami a pesimizmom. Ako teda súvisí "Spirit" s tvojim osobným životom?
Vždy sa o nás hovorí, že Depeche Mode sú pochmúrni a depresívni. Nové skladby ale odzrkadľujú moje obavy. Keď som začal pracovať na novom materiály, mal som dojem, že so svetom to ide z kopca.

Kedy to bolo?
Koncom roka 2015 a začiatkom 2016. V tom čase som nemohol ani predvídať Brexit, či dokonca zvolenie Donalda Trumpa. Síce vtedy už prebiehala kampaň, ale rozhodne som nepredpokladal, že vyhrá. Ale aj jeho kandidatúra posilnila moje zlé obavy z tohto sveta. "Spirit" ale nie je o Donaldovi Trumpovi, no o krízach, ktoré sú pre neho charakteristické. Verím tomu, že ľudstvo zišlo zo svojej cesty.

Máš pre to nejaké vysvetlenie?
Vcelku legitímna otázka - či mám pre to vysvetlenie? Neviem ...

Prvá skladba na albume "Spirit", "Going Backwards", je o civilizačnej regresii. Spoločnosť a technológie pritom napredujú rýchlejšie, ako kedykoľvek predtým.
Áno, a práve to je dôvod úpadku. Dlho som veril, že nové technológie by mohli svet dať dohromady, svet by tak mohol byť jednotný. Všetci sme boli plní entuziazmu v súvislosti s Arabskou jarou, kedy sa ľudia organizovali na sociálnych sieťach a bojovali za svoju slobodu. No potom šlo všetko zlým smerom. Zdá sa, že Stredný Východ je v rozklade.

Ale čo to má s novými technológiami?
Technológie sú iba jeden faktor. Ten ovplyvňuje našu citlivosť. Napr. ako vnímame vojny: keď vidíme fotografie z dronov, tak ich vieme ťažko odlíšiť od sekvencii z videohier. A ťažko si teda vieme predstaviť, že sú ľudia práve dronmi zabíjaní. Virtuálny svet sa stáva čoraz reálnejším, tým pádom sme otupení.

Môžu byť vďaka piesňam ľudia vnímavejší?
Snažím sa priviesť ľudí k uvažovaniu. Odjakživa sa vedú debaty, či sa dá hudbou niečo dosiahnuť a zmeniť tak svet. Možno môžete ovplyvniť aspoň zopár ľudí. A ak by sme piesňami nakoniec nič nedosiahli, aspoň sme sa pokúsili.

Vidíš, ako popová hviezda, svet "ostrejšie"? Nie si skôr tak trochu mimo realitu?
Novinári sa nás často pýtajú, prečo v našich skladbách rozoberáme sociálne problémy - sme predsa bohaté popové hviezdy. O čo ale ide? Aj my predsa žijeme v tomto svete. A ak najmocnejší muž jedná v rozpore s klimatickými zmenami, ovplyvní to ako mňa, tak aj moje deti. Ovplyvní to nás všetkých.

Má popová hudba tendenciu byť poučná?
Myslím, že áno. Pop je hlavne liberárny postoj a voľnomyšlienkárstvo.

To je zaujímavé, nakoľko súčasná popová hudba stráca svoje publikum, ktoré sa začína orientovať na folkovú hudbu, alebo mix popu a tradičných národných piesní, niečo ako nemecké šlágre.
Tie klasické nemecké hity poznám, ale o nejakom búme netuším. Nemôže to mať niečo spoločné s populizmom? Ten ma totiž desí. Neznášam túto kultúru ničenia vymedzovania hraníc. Začalo to Brexitom. Teraz sú to voľby vo Francúzsku, neskôr v Nemecku. Kto vie, či v roku 2018 bude existovať Európa, keďže populisti sú dnes všade.

Rátajú vôbec populisti s významom popovej kultúry?
V každom prípade, ja som zmätený: vždy sme si mysleli, že už nič horšie, ako Trumpova kampaň, byť nemôže, a zrazu nás Richard Spencer, aktivista White Supremacy, označí za kapelu krajnej pravice. Premýšľa ten človek? My predsa s krajnou pravicou nič spoločné nemáme.

David Bowie svojho času označil Adolfa Hitlera za popovú hviezdu. Bolo to rozumné prirovnanie?
Na tom ale niečo je. Išlo o kultovú záležitosť, ovplyvnil masy. To už sa dá porovnať.

Popové hviezdy boli spočiatku nekonvenčné, snažili sa vždy skúsenosťami prekračovať hranice. Dnes sa hviezdy ako Ed Sheeran a Adele prezentujú ako obyčajní ľudia, ktorí ľudí, ako sme ty a ja, nudia. Alebo, teda mňa nudia...
:) Viete, ja som prestal s pitím pred jedenástimi rokmi a som tomu skutočne rád. No neľutujem, že som viedol bujarý život. Na jednej strane to bola zábava, na strane druhej, ako rocková kapela sme museli prejsť skúškou ohňom.

Ako si mám predstaviť život s Depeche Mode?
Sme ako rodina, bratia.

Čiže sa s Davidom často hádate, ako bratia ...
No samozrejme, tu a tam sme mali konflikty. Sme spolu už 37 rokov, ja sám neverím, že je možno zotrvať spolu tak dlho bez rozdielov v názoroch. Na druhej strane, v najťažších časoch sme často vyprodukovali tie najlepšie veci.

Ako sa Vám teda spolu pracuje? Ako sa napr. rodil album "Spirit"?
Piesne zvyknem písať doma, v mojom štúdiu v Kalifornii. Dave zasa píše skladby s rôznymi hudobníkmi, napr. tentoraz s Petrom Gordenom, ktorý s nami hrá na turné, na klávesy, a s Christianom Eignerom, našim bubeníkom. Keď sme mali dostatok skladieb, tak sme sa zišli a začali premýšľať o novom producentovi. Chceli sme zmenu, niekoho, kto pred nás postaví pred výzvu. Voľba padla na Jamesa Forda, pretože sa nám páči takmer všetko, čo za posledné roky produkoval.

Aká bola vlastne jeho úloha?
Naše demo nahrávky premenil na niečo väčšie a lepšie. James Ford je skutočný hudobník, zvláda hru takmer na všetko: bicie, klávesy, gitara.

Dnes je teda album na trhu, pracujete na jeho live prezentácii?
Pokiaľ ide o pódiovú prezentáciu, tu už veľmi dlho spolupracujeme s holandským fotografom a filmovým režisérom Antonom Corbijnom. Aj tentoraz je zodpovedný za koncertné pódium. Natočil videá, ktoré budú prezentované na pódiových obrazovkách. Takisto s nami natočil asi 4 - 5 krátkych filmov. Uvidíme to však až na zvukových skúškach k prvému koncertu turné. To len dokazuje, ako veľmi Antonovi dôverujeme.

Martin, v hudobnom biznise sa pohybuješ už takmer 40 rokov. Čo sa za tie roky v tejto oblasti najviac zmenilo?
Lepšie sa spýtať, čo sa nezmenilo? Zmenilo sa úplne všetko :)

Chýba ti z toho niečo?
Hudobný priemysel bol kedysi väčší. My sme však na scéne už veľmi dlho a tak je naša fanúšikovská základňa dostatočne veľká. Stále predávame albumy. Celkom by ma ale zaujímalo, ako dokáže dnes začínajúca kapela zarobiť peniaze. To je možno aj dôvod, prečo je na scéne menej a menej zaujímavých kapiel.

Ohľadne skladby "No More (This Is The Last Time)", z albumu "Spirit", sa vedú špekulácie, že by sa mohla týkať práve Depeche Mode. Môžeš nám to objasniť?
:) Ale no tak, ľudia už celé roky tvrdia, že Depeche Mode končia ... nikdy neviete, čo sa stane. Nemôže Vám nič sľúbiť. Na druhej strane, prečo by sme sa mali vzdať kapely, keď sa všetko vyvíja tak skvele?

Názory Devotees (38)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa