Veselých piesní som veľa nenapísal

Martin Gore poskytol bez problémov rozhovor aj pre homosexuálne orientované stránky gaywired.com. Nečakajte však žiadne pikantnosti. Všetko sa točí hlavne okolo hudby a tak trochu okolo Martinových osobných problémov. Tradične vynechajme štatistický úvod a vrhnime sa rovno na otázky.

Album má v sebe čosi chytlavé. Boli ste tentokrát tanečne naladení?
":D Myslím, že všetky takéto záležitosti sa vyvíjajú akosi podvedome. Posledné roky som robil viacmenej dj-a a samozrejme počúval obrovské množstvo tanečnej hudby. Začal som s tým v kamošovom bare, takisto Fletch dj-oval veľmi často, dokonca s tým precestoval svet."

Aký druh hudby si najradšej mixoval? Nejaký obľúbený štýl?
"Trochu tvrdého techna a minimal house. Neviem presne, aký to má názov - dnes existuje strašne veľa tanečných štýlov a každý z nich má svoj špecifický názov. Mám rád produkciu Jamesa T. Cottona..."

Mnohé z tvojich skladieb, ktoré si napísal, majú skľučujúci a melancholický nádych. Sabotuješ vlastný život aby si dospel k takýmto postojom?
"Nie. Keď ma ľudia stretávajú, tak sú väčšinou prekvapení, že nie vždy som ponorený v úzkosti. Nuž ale všetko, o čom píšem, vychádza z mojej duše. Posadím sa, vytvorím si určtú atmosféru, začnem hrať na gitare, či piáne a len tak si spievam, čokoľvek čo ma napadne. Nepíšem básne, ktoré by som zhudobnil. Nechávam veciam voľný priebeh."

Môže byť mizerný život základom dobrého albumu?
"Ťažko povedať. Myslím, že som vždy viac ovplyvnený a inšpirovaný temnejšou stránkou vecí. Veselých piesní som veľa nenapísal."

Ak sa ti dostane do uší, že tvoj priateľ je na dne, prípadne má problémy vo vzťahu, vŕtaš sa v tom, myslím v štýle, že ho oslovíš, "fakt? Môžeš mi o tom povedať viac?", a potom to vložíš do svojich piesní?
"Tak takéto niečo nepotrebujem, pretože sám mám problémy vo vzťahu. Práve sa rozvádzam."

Myslíš, že tento stav na teba, ako umelca, nejako pôsobí?
"Myslím, že sa to na albume jednoznačne odrazilo."

Bolo by ale vhodné, keby si svojej bývalej žene v rámci vyrovnania nenechal svoj nevydaný materiál v jej vlastníctve!
"Ak ho získa, bude to ten najlepší spôsob, ako ich budete môcť raz počuť."

Aha, tak potom dúfam, že máš mizerného právnika. Niektoré zo skladieb, napr. "Introspective", majú nádych atmosféry japonských strašidelných horrorov, znejú ako alternatívny soundtrack k filmom Kruh, či Ju-On. Videl som mŕtvych Japoncov!
"Tak to ste prvý, čo si to všimol. Podľa mňa je to veľmi pekný hudobný úvod, ktorý príjemne uvádza skladbu "Damaged People". Rokmi sa naša hudba stala trochu "kinematografická". Zaujímavé, že sme nikdy neurobili nejaký soundtrack, lenže to je dosť náročná práca, a počul som množstvo príbehov o ľuďoch, ktorí soundtracky robili, oni totiž urobili celé diela, z ktorých sa nakoniec použilo 10 sekúnd na pozadí nejakého dialógu a ten kúsok hudby ste ani nemali šancu poriadne počuť! Myslím, že to ma odradilo!

Poznačila každého z vás práca na vlastných projektoch, prípadne sa vďaka tomu zmenila dynamika skupiny?
"Určite. Davidovi to určite zvýšilo sebadôveru. Po prvý krát skomponoval vlastné skladby. Teraz si je istý, že môže skladať piesne aj pre skupinu. Je to v podstate prirodzený vývoj - pôsobí v skupine už 25 rokov a teraz nastal čas, aby písal aj vlastné skladby. Nie je to predsa o tom, že nik iný skladby v skupine písať nemôže. Vince Clarke prakticky napísal náš debut a Alan Wilder tiež písal piesne. Myslím, že David sa teraz cíti v skupine spokojnejšie. A myslím, že môj posledný projekt mi tiež pomohol. Veľmi dlho som žiadnu pieseň nenapísal. Posledný som skomponoval pre album "Exciter". Potom som jednoducho do roku 2004 s tým nedokázal začať, takže mi môj album dodal viac entuziazmu."

Ktorá skladba Depeche Mode je podľa teda najmenej docenená?
"Je jedna, ktorá sa mi veľmi páči, hoci zostala nepovšimnutá, nakoľko sa stala bonusovou skladbou singla "Only When I Lose Myself", je to skladba "Surrender".

A najviac preceňovaná?
"'People Are People'. Do nekonečna rokuje na staniciach venujúcich sa eighties a bola to skladba, ktorou sme v Spojených štátoch definitívne prerazili. Nepatrí práve k mojim najobľúbenejším. Ďalšia z mojich obľúbených, ktorá zostala nepovšimnutá, je "Home". Napísal som ju v čase, keď som totálne prepadol alkoholu, a je to o akceptovaní tej skutočnosti."

Keď už sme načali túto tému, vyrovnal sa David so svojim drogovým obdobím alebo nie?
"Bohužiaľ, k tomu sa bude vracať stále. Príklad, v Anglicku sme poskytli veľký priestor jednému magazínu. Novinár bol vážne v pohode, takže sme mu poskytli celé tri dni, viedli sme dlhé rozhovory o novom albume a všetkom, čo s ním súvisí. Potom sa Davida spýtal na jeho bývalé problémy s drogami a čo sa stalo? Článok síce vyšiel ale útokom zobral celé Davidove problémové obdobie. David sa už roky nedotkol alkoholu... možno osem alebo deväť rokov."

Tak zmeňme tému: gayovia. Ktorý z vás nosil, či stále nosí účes gayovského typu?
"Skôr by som tam dodal slovko "podobný" :D. Myslím, že ja som mal k tomu najbližšie. Súviselo to s mojim oblečením, kožené minisukne a podobne. A bývalo to ešte horšie, keď som chodil oblečený komplelne v koži. Neviem prečo! Možno dočasná posadnutosť. Ale nedávno sme si pozerali fotografie, kde David vyzeral totálne ako gay, hlavne v tých totálne krátkych tričkách."

Nepremýšľali chalani o tebe, či si nebol gayom aspoň počas študentských rokov?
"Myslím, že ani nie."

The Rolling Stones sú starší než "Metuzalém" a stále koncertujú. Vieš si predstaviť, že by Depeche Mode takto koncertovali o 20 rokov?
"Nemám potuchy. Nikdy som si nemyslel, že vôbec budeme existovať 25 rokov. Keď si založíte skupinu, nemyslím si, že veríte v dlhodobé fungovanie. Takže vôbec nepomýšľam na to, či tu budeme o ďalších 20 rokov - ale možné je všetko."

Názory Devotees (10)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa